Чим пахло в європейських містах у XVI-XX століттях? Вчені спробують відтворити ці аромати - PostEat

пошук

Чим пахло в європейських містах у XVI-XX століттях? Вчені спробують відтворити ці аромати
18-11-2020 0 602


Європейські вчені зберуть запахи старої Європи і включать їх в онлайн-енциклопедію ароматів із зазначенням місць, де вони зустрічалися і цілей, для яких їх використовували.

Проєкт реконструкції старовинних запахів отримав назву Odeuropa. У дослідну групу проєкту з бюджетом € 2,8 млн увійшли європейські вчені з різних країн. Мета проєкту — відтворити звичну картину запахів для жителів Європи XVI-XX століть.

«При читанні друкованих текстів, які були видані в Європі з 1500 року можна зустріти багато згадок різних запахів — від побутових, як запах тютюну, до релігійних, як ладан», — говорить доктор Вільям Туллет (William Tullett) з Англійського університету Раскіна (Anglia Ruskin University), автор книги «Запах Англії XVIII століття» (Smell in Eighteenth-Century England: A Social Sense). На базі цих згадок вчені планують відтворити аромати.


Старт проєкту заплановано на січень 2021 року, а робота групи розрахована на три роки. На першому етапі вчені розроблять алгоритм, який проаналізує оцифровані стародавні тексти на наявність описів запахів. Також алгоритм знайде елементи картин, пов’язані з запахами і ароматами.

Отримані дані внесуть в онлайн-енциклопедію запахів старої Європи. Кожен аромат отримає свій «родовід» як він виник, де його можна було зустріти і як змінювалося його значення в історії. Наприклад, вже відомо, що в каталог увійде запах розмарину, який використовували для захисту від чуми. Також буде роз’яснено походження запаху нюхальної солі, який використовували для лікування памороків.


Зібрана інформація також буде використана для відтворення запахів. Їх планують використовувати в музеях, щоб занурити відвідувачів в атмосферу минулого.

Вчені поділилися першими відкриттями дослідження. Наприклад, запах тютюну в Європі XVI столітті вважався екзотикою. Але в XVIII столітті він вже став частиною міської картини запахів. У той час відвідувачі театрів скаржилися на курців тютюну в приміщеннях. Дослідники відзначають, що в наші дні запах тютюну вже важко зустріти в таких ситуаціях через заборону куріння в громадських місцях.

Фото: Wikipedia

Читайте також:

Коронавірус залишає шеф-кухарів без відчуття смаку, і невідомо, коли він повернеться

«На смак, як картон»: перехворілі на COVID-19 можуть назавжди втратити відчуття смаку і запаху

У Китаї винайшли електронний «ніс», який здатний розрізнити аромати й вінтаж рисового вина

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi