Ціни на їжу у світі побили рекорд за 60 років - PostEat

пошук

Ціни на їжу у світі побили рекорд за 60 років
16-09-2021 0 481


Зростання цін на продукти харчування у світі стало максимальним з 1970-х років. Уряди стурбовані різким подорожчанням їжі й шукають способи зменшити тиск на ринках, пише Bloomberg.

Згідно з даними Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО), світові ціни на продукти харчування в серпні виросли на 33% в порівнянні з минулим роком і побили рекорд за 60 років. Основною причиною стало зростання вартості олії, зернових культур і м’яса. Стрибкам цін також посприяли екстремальні погодні умови, викликані глобальним потеплінням, тому багато країн пережили безпрецедентну посуху. Активне відновлення економік після пандемії збільшило витрати на вантажоперевезення, добрива — це все порушило ланцюжки постачання. Крім того, багато країн зіткнулися з нестачею робочої сили після скасування локдауна. Через виснаження золотовалютних резервів, ряд держав став імпортувати менше продуктів.

Уряди багатьох країн роздають їжу як гуманітарну допомогу, і підштовхують ритейлерів до зниження цін, а також змінюють правила торгівлі, щоб пом’якшити вплив кризи на споживачів. Найважче зростання цін переживають країни, які розвиваються, де продукти є основною статтею витрат домогосподарств. Однак влада не зможе впоратися з ситуацією самостійно, вважають експерти. 

«Уряди можуть на деякий час втрутитися і взяти на себе зобов’язання підтримувати нижчі споживчі ціни. Але вони не можуть робити це довго», — стверджує старший науковий співробітник вашингтонського Інституту міжнародної економіки Петерсона Каллен Хендрікс.

Разом з тим урядам доводиться мати справу зі зростаючим невдоволенням населення. Продовольча інфляція викликала серію заворушень в Азії, на Близькому Сході і в Африці, а дефіцит на Кубі викликав найбільші протести останніх десятиліть.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi