Датчик, який розпізнає рівень забруднення та зіпсованості продукту - PostEat

пошук

Датчик, який розпізнає рівень забруднення та зіпсованості продукту
22-09-2020 0 512


Інженери Mасачусетського технологічного інституту продемонстрували світові датчик їжі, схожий більше на липучки, який виготовлений з безлічі шовкових мікроголок. Ідея полягає у тому. що вони проникають під пластикову упаковку  для взяття проби їжі на наявність ознак псування та бактеріального забруднення.

Мікроголки датчика зроблені з розчину їстівних білків, які добуваються з шовкових коконів, і призначені для всмоктування рідини і передачі її до задньої панелі датчика, де розташовані спеціальні чорнила. Якщо в рідині наявні бактерії або рівень pH перевищує норму, чорнила змінюють свій колір та повідомляють користувача про небезпеку.

Фото: Facebook MIT

Вчені провели експеримент: після введення в рибу кишкової палички, був приєднаний датчик, який менше ніж за добу змінив колір чорнил з блакитного на червоний — показник забруднення риби. А ще через кілька годин pH-чутливий біоінк також змінив свій колір, сигналізуючи про зіпсованість риби.

Подібні розумні харчові датчики можуть допомогти в подоланні спалахів, як нещодавнє забруднення сальмонелою цибулі та персиків. Вони також можуть використовуватись боротьбі з безпідставним викиданням їжі, термін придатності якої закінчився, але вона ще може бути вживана без ризику для здоров’я.

Фото: Facebook MIT

Читати ще: Coca-Cola переходить до 100% перероблених пластикових пляшок

З 2022 року у штаті Нью-Йорк заборонять пластикові контейнери

 

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi