Експерт з харчових відходів розповідає, як визначити, чи можна вживати їжу після закінчення терміну придатності - PostEat

пошук

Експерт з харчових відходів розповідає, як визначити, чи можна вживати їжу після закінчення терміну придатності
12-10-2020 0 738


Емілі Ванпоперінге, експерт з харчових відходів та співзасновник ODDBOX, поділилася своїми основними порадами щодо того, як правильно їсти їжу після закінчення терміну придатності.

За підрахунками, приблизно одна третина всієї їжі, що виробляється у світі, піддається марнуванню. Насправді термін придатності зазначений на обгортці не повідомляє, чи небезпечна їжа для вживання. Вони використовуються як інструмент з оберту продажу продуктів. Насправді значна частина їжі, яку ми викинули через закінчення терміну придатності, могла бути використана.

Фото: Oddbox website

Емілі Ванпоперінгхе розповіла, як визначити свіжість продуктів та у результаті зменшити марнотратство.

Яйця

Програма дослідження харчових відходів Too Good To Go 2018 року показала, що британці викидають 720 мільйонів яєць на рік. Однак кожен третій зазначив, що він продовжує вживати яйця, термін придатності яких уже минув.

Замість того, щоб дивитись дату на картонній обгортці, зробіть простий тест. Покладіть яйце у склянку води і подивіться, що станеться. Якщо воно опускається на дно, його можна їсти. Якщо воно спливає, то варто його викинути. Причина цього полягає в тому, що з часом усередині яйця накопичується повітря, і саме тому воно починає спливати.

Молоко

Молоко можна перевірити на свіжість просто понюхавши його. Якщо воно пахне кислим, то варто викинути. Молоко, яке ось-ось скисне  можна перетворити на свіжий сир, схожий на панір, а потім присипати сіллю зі свіжою зеленню і насолоджуватись.

Сир

Твердий сир, як і Чеддер, зазвичай покривається пліснявою. Аби врятувати його, зніміть верхній шар разом з цвіллю, та продовжуйте насолоджуватись їстівною частиною. Запліснявілий м’який сир, як вершки або творог, варто викинути.

Фрукти та овочі

Перевірити стиглість фруктів та овочів, можна просто торкаючись їх та перевіряючи наявність м’яких частин. Викиньте фрукти та овочі, які вже гнилі, запліснявілі або погано пахнуть.

Фото: Oddbox website

Ось ще приклади:

Оскільки такі овочі, як селера, зелена цибуля, морква, салат і буряк, як правило, втрачають вологу і виглядають трохи в’ялими. Ви можете поставити їх у воду і спостерігати, як вони оживають.

М’який авокадо можна перетворити в смачне гуакамоле.

Зів’ялий салат все ще можна їсти, але варто його викинути, якщо він уже мокрий або має коричневий колір

Хліб

Хліб з супермаркету часто містить консерванти, тому, як правило, зберігається довше ніж хліб, виготовлений на заквасці.

Якщо на хлібі з супермаркету з’явилась зелена або чорна цвіль, то слід його викинути. Проте хліб із закваски, швидше за все, стане твердим і несвіжим, після чого варто перетворити його на сухарі і використовувати під час приготування їжі.

Ви також можете нарізати і заморозити свій хліб, аби мати можливість довше його їсти.

М’ясо та риба

Термін придатності м’яса та риби варто постійно перевіряти. Зазвичай на обгортці вказується коли ваша їжа перестає бути безпечною для вживання. Зіпсовані риба та м’ясо зазвичай стають липкими або слизькими з сильним запахом.

Фото: Oddbox website

Читати ще: 

Новий стандартизований словник для поціновувачів сидру в США

Що, як і де будуть їсти люди похилого віку в 2030 році?

Датчик, який розпізнає рівень забруднення та зіпсованості продукту

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi