Флешмоб дня: не залишати чайові, якщо офіціант не обслуговує українською мовою - PostEat

пошук

Флешмоб дня: не залишати чайові, якщо офіціант не обслуговує українською мовою
23-10-2020 0 1949


У фейсбук з’явився флешмоб, учасники якого не залишають чайові, якщо їх обслужили не українською мовою.

Допис про флешмоб з’явився у фейсбуці телеканалу «Київ». Він проілюстрований світлиною серветки з написом про те, що гість не залишив чайові, бо не отримав обслуговування українською мовою. У публікації сказано, що світлина зроблена під час реальної ситуації у закладі Syndicate beer & grill у 2018 році.

Далі пряма мова:

«У Києві поширюється флешмоб, який почався з однієї серветки. Люди публікують це фото серветки з написом: «Якби ви спілкувалися українською мовою, ми б залишили чайові. Врахуйте на майбутнє».

Авторка напису на серветці знайшлася — дівчина розповіла, що це сталося в 2018 році. Серветку вона залишила з другом в ресторані Syndicate beer & grill, що біля м. Арсенальна. Дівчина навіть не підозрювала, що хтось виклав фотографію в інтернет.

«Тоді це для нас було більш, ніж принципово, тому що зі мною був іноземний громадянин українського походження. Він вивчив в діаспорі українську, але геть не знає російську, і не думав, що в Україні його обслуговуватимуть незрозумілою мовою. Був дуже розчарований тотальним зросійщенням і конкретно в нашому випадку: в ресторані не перейшли на українську навіть коли почули, що ми спілкуємося українською», — пояснила дівчина на ім’я Юлія». 

Допис зібрав близько тисячі вподобань, триста поширень і чотириста коментарів. Користувачі як підтримують флешмоб, так і критикують.


Деякі користувачі пишуть, що їм все одно якою мовою їх обслуговують аби це був якісний сервіс. Висловлено також припущення що флешмоб створено, щоб просто не залишати чайові.

Прибічники флешмобу вдаються до історичного дискурсу. Мовляв, з розширенням сфер вжитку українською мови змінюються й вимоги до її використання у ресторанній галузі.

Фото: Rawpixel 

Читайте також:

Опитування КМІС: обов’язкове меню українською мовою у закладах хочуть бачити 92% українців

Мовний скандал McDonald’s: одні у захваті, інші — обурені

«Українською смачніше» (с.) Посольство Україні у США. Мовний скандал в McDonald’s став геополітичним

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi