В Україні можуть посилити відповідальність за «харчове шахрайство» - PostEat

пошук

В Україні можуть посилити відповідальність за «харчове шахрайство»
24-11-2021 0 107


Ініційований Мінекономіки законопроєкт № 6248 щодо боротьби з фальсифікацією харчових продуктів успішно пройшов Комітет ВРУ з питань екологічної політики та природокористування. Наразі законопроєкт очікує на розгляд профільного парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» пропонує зміни до 4 законів, які в цілому забезпечують удосконалення державне регулювання питань виробництва та введення в обіг харчових продуктів, державного контролю та надання споживачам інформації про харчові продукти.

«Мінекономіки пропонує комплексне рішення для боротьби з фальсифікатом на ринку харчової продукції – законопроєкт № 6248, який вже підтримав екологічний комітет. Споживачі повинні точно розуміти, який продукт обирають, тож маркування, до прикладу, веганських, вегетаріанських або імітаційних харчових продуктів повинно бути чітко регламентованим. Ключовим також є забезпечення належної простежуваності харчових продуктів, в першу чергу дитячого харчування, за принципом «крок назад» та «крок вперед», — прокоментувала заступник Міністра економіки України Ірина Новікова.

Проєктом, зокрема, передбачається запровадження нових визначень, наприклад, «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчовий продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту». Впорядкування сфери маркування і реалізації харчових продуктів дозволить запобігти недобросовісній конкуренції та стимулюватимуть виробників підвищувати якість продукції.

Крім того, вперше пропонується запровадити рейтинг дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами на прикладі кращих практик європейського досвіду. Це дасть можливість споживачу бути вчасно поінформованим про результати державного контролю (нагляду) та робити свідомий вибір щодо отримання послуг.

Законопроєкт розроблено з урахуванням досвіду кращих світових практик у сфері гарантування безпечності харчових продуктів. Реалізація проєкту сприятиме гармонізації національного законодавства з європейським.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi