Ізраїльський шеф-кухар вигадав принципову нову рослинну олію - PostEat

пошук

Ізраїльський шеф-кухар вигадав принципову нову рослинну олію
25-01-2022 0 343


Єрусалимський шеф-кухар Ронен Авіхіль приготував цибульну олію. Це принципово новий тип олії, який досі ніхто наважувався виробляти через технічні труднощі.

За плечима шеф-кухаря Ронена Авіхіль кілька десятиліть роботи на кухнях провідних ресторанів та готелів. Він давно роздумував над проблемою, добре відомою багатьом батькам: щоразу, коли він подавав дітям страву зі смаженою цибулею, вони виловлювали шматочки цибулі та викидали їх.

Але тепер не потрібно чистити цибулю, різати і плакати, відмивати плиту від олії після смаження — лише додати ложку цибульної олії в кінці приготування, і все. Але складність приготування полягає в тому, що цибуля карамелізується при температурі 160 градусів, а олія починає окислюватися вже при 100. Але Ронена це не збентежило. Він кілька років експериментував, поки не добився бажаного результату: олії зі смаком смаженої цибулі. Свої досліди кухар проводив на домашній кухні, яку перетворив на справжню лабораторію.

Він радився з технологами харчового виробництва, але ті лише відмовляли його від «марного заняття» і пояснювали, чому його витівка неможлива. Тоді Ронен на власні заощадження обладнав кухню всім необхідним для експериментів і розпочав справу.

У результаті йому вдалося створити цибульне масло та запатентувати спосіб його виробництва. Але тепер, коли великі виробники стали цікавитися його продукту, Ронен вирішив не продавати патент, а зберегти рецепт у своїх руках.

Далі почалися складнощі: Авіхіль вирішив отримати дозвіл від Міністерства охорони здоров’я на виробництво олії, але там йому сказали, що такий продукт не зареєстрований в Ізраїлі, тому потрібно звернутися до лабораторії за спеціальним дозволом.

Там Ронену пояснили, що навіть канолова олія при жарінні окислюється вище за норму, і що навіть великі виробники, які проводили експерименти, не зуміли досягти оптимальних результатів.

«Два роки я експериментував і витратив на це всі свої заощадження. Чотири харчові технологи, які працювали зі мною, відмовилися від співпраці, не вірячи в результат. Якоїсь миті я зрозумів, де криється помилка, виправив її й послав масло на експертизу. Виявилося, що воно досягло 3,6% окислення — це оптимальний показник, і мені порекомендували негайно запатентувати його”, — каже Ронен Авіхіль.

За словами Авіхіля, відомий шеф Меїр Адоні був у захваті від його масла і порадив кухареві звернутися з винаходом до великих компаній.

«Я зустрічався з Nestle і Unilever, але вони запропонували мені всього 3% від загального доходу. Це крихти, я не погодився. Адоні сказав, що до себе в ресторан він таку олію не візьме, але домашні кулінари будуть щасливі придбати», — додає він.

Наразі Авіхіль шукає шляхи збуту та планує продавати олію не лише в Ізраїлі, а за кордоном.

Фото: Instagram chefronenx; Рафи Коц

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi