Орендарів можуть звільнити від сплати орендної плати під час карантину - PostEat

пошук

Орендарів можуть звільнити від сплати орендної плати під час карантину
25-06-2020 0 1057

MVP

Автор


Народний депутат Данило Гетмандев на свої сторінці в фейсбук повідомив «Спасибо ВР за поддержку нормы, направленной на защиту арендаторов, не работающих в карантин. Мы предложили очень простую и справедливую норму, по которой такие арендаторы должны платить только коммунальные платежи и налоги на имущество (пропорционально площади аренды). Однако, норма настолько не понравилась арендодателям, желающим зарабатывать в кризис, что трижды (!!!) сбивалась в разных законопроектах. В законопроекте 3377 о поддержке креативных индустрий, норму удалось отстоять. Ждем подписания Президентом!»

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) Номер, дата реєстрації: 3377 від 22.04.2020

Ми вирішили дізнатися деталі та формулювання, проте змогли знайти тільки текст законопроекту до другого читання 12.06.2020, в якому відсутне положення щодо оренди. Ми звернулися до народного депутата. та він пояснив, що треба дивитися в Порівняльній таблиці до другого читання 12.06.2020.

В порівняльній таблиці ми знайшли наступне формулювання: 

«У Цивільному кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., №№ 40-44, ст. 356) частину 14 Прикінцевих та перехідних положень законопроекту викласти у такій редакції:

«Установити, що з моменту дії карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2» від 11 березня 2020 року №211 (з наступними змінами і доповненнями) і до його відміни (скасування) в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж всього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

У випадку, визначеному абзацом першим цього пункту, розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.

Вказані витрати покладаються на наймача як плата за користування майном за відповідний період пропорційно площі нерухомого майна, яку він наймає відповідно до договору, якщо договором не передбачений обов’язок наймача самостійно сплатити ці витрати повністю або частково.

Дана норма не поширюється на суб’єктів господарювання, які впродовж дії карантину фактично здійснювали діяльність з використанням цього майна в своїй господарській діяльності в повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді.».

Але в таблиці зазначено і статус такої пропозиції — «відхилено». 

Народний депутат Гетманцев уточнив, що поправка була прийнята «но в зале мы это сбили, оставили в редакции к первому чтению».

Нам залишається тільки чекати на появу офіційного тексту законопроекта, який направили на підпис Президенту України для того, щоб зробити остаточні висновки.

Якщо це дійсно так, то з одного боку можна привітати всі малі та середні бізнеси, які не змогли домовитися зі своїми орендодавцями. З іншого боку, інтереси орендодавців не захищені зовсім. 

Будемо слідкувати за розвитком ситуації.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi