Ранні кавуни можна їсти і ось чому — пояснює Уляна Супрун - PostEat

пошук

Ранні кавуни можна їсти і ось чому — пояснює Уляна Супрун
05-08-2020 0 1328


Доктор медицини Уляна Супрун розповіла у фейсбук, чому не варто боятись ранніх кавунів та чим вони корисні спортсменам та людям на дієті.

У дописі Супрун називає міфом думку про небезпеку нітратів у ранніх кавунах. За словами доктора нітрати містяться в усій рослинній їжі, м’ясних продуктах та воді. І потрапляються в організм людини разом з м’якоттю кавуна у безпечній кількості. Окрім того авторка радить вживати кавун людям, щоб багато тренуються, для зміцнення здоров’я та зменшення ваги.

Далі пряма мова:

«Розпочався сезон кавунів. Якщо вам досі вдається уникати цю величезну ягоду на торговельних прилавках, бо непокоять нітрати — тримайте традиційний серпневий пост про користь і безпеку кавунів. Ми не можемо залишитися осторонь та дозволити вам жити з цим міфом. Читайте й хутчіше обирайте соковитий кавунчик.

Боятися нітратів — ягід не їсти. А ще овочів, зелені та фруктів. Саме так — нітрати містяться в усій рослинній їжі. Овочі, фрукти, зелень та ягоди споживають нітрати з ґрунту, в якому ростуть. А потім самі стають джерелом нітратів для людей — від 80% нітратів надходять в наш організм разом з рослинною їжею, особливо — з зеленими листовими овочами та коренем буряка. Близько 6% нітратів надходять з м’ясних продуктів (в яких нітрат використовується як консервант та підсилювач кольору), а решта — з питною водою. http://bit.ly/2KDARbQ 

То що являють собою нітрати? Це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Нітрати надходять до нас цілий рік. Їхній вміст у рослинах, які ми купуємо, завжди різний, адже залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив. http://bit.ly/2ZU9uRc Окрім добрив, на кількість нітратів в рослинах впливають ще й природні явища — вода для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть час доби, коли збирали врожай.

Нітрати — не отрута. Як і багато речовин на цій планеті, у безпечних кількостях нітрати не становлять загрози. Ба більше, у безпечних дозах вони необхідні для життєдіяльності нашого організму. А достатнє забезпечення нітратив з овочів та фруктів може сприяти зниженню артеріального тиску. https://bit.ly/39XTZO4

Крім того, що нітрати й в інших рослинах не несуть небезпеку, у кавунах їх узагалі порівняно небагато. Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги — а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей. В раціоні дорослої людини показники нітратів будуть значно вищими і це не страшно.

Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг. Тоді як допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону. http://bit.ly/2yOthFQ

Знаємо, що у багатьох людей траплялися ситуації, коли після поїдання кавуна ставало погано. Але тут винуватці зовсім не нітрати.

Нудота, діарея та біль у животі — це ознаки кишкової інфекції, як сальмонельоз чи лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо ви вирішили скуштувати кавуна перед купівлею або ж почали їсти вдома немитими руками, то бактерії, що були на ваших руках чи на шкірці кавуна, потрапили до м’якоті і згодом у ваш кишківник. З огляду на це особливо небезпечно купувати пів кавуна. Адже завжди високий ризик, що туди вже потрапили бактерії. Саме вони, а не нітрати, винуватці отруєнь кавунами. http://bit.ly/2TpG8rf, http://bit.ly/2YVxYrN

А ще з кавунами треба бути обережними тим людям, які мають надлишок калію у крові. У кавунах є чимало калію, який корисний здоровим людям. Однак тим, чий організм не може належним чином регулювати рівень калію, переїдання кавуна загрожує аритмією чи навіть спазмами м’язів. http://bit.ly/2MXLVmS

Та й загалом переїдати — то завжди зле. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким. Адже попри те, що цукрів у кавуні відносно небагато, але якщо злопати літр кавунової м’якоті, то 60 грамів цукру будуть вашими.

Кавуном корисно ласувати всім, але особливо його радять вживати в наступних ситуаціях.

Людям, які багато тренуються.

Кавун — це і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, і амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування. http://bit.ly/2ZUDoER

Хоч щодня можна їсти кавун людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів.

Але й тут переїдати не можна. Це позбавляє кавун користі та вас радості від споживання.

Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити. http://bit.ly/2ZTohvl, http://bit.ly/2YXiAPH

Якщо хочете зменшити споживання калорій — їжте кавун. Він добре заповнює шлунок та ще й не дуже калорійний. Тільки не забувайте, що в кавуні є цукор, а його нам багато не треба. Крім того, в процесі схуднення важливо їсти достатньо білка, інакше ви передусім втрачатимете м’язи, а не жир. http://bit.ly/2YXiAPH

Ще багато цікавого про кавуни можна почитати в наших попередніх постах: https://bit.ly/3fpGWpI
https://bit.ly/3gpYuTM

Надихайтеся та смакуйте кавунами на здоров’я».

Фото: Rawpixel

Читайте також:

«Стейк» з кавуна та «мітболи» з рослин: які страви з’явились цього «вегасічня»

Уляна Супрун розповіла, чи безпечно купувати несезонні овочі

Уляна Супрун розповіла, чи є шкідливою пліснява на продуктах і в оселі

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi