Українські селекціонери працюють над створенням безглютенових сортів пшениці та ячменю - PostEat

пошук

Українські селекціонери працюють над створенням безглютенових сортів пшениці та ячменю
29-07-2021 0 624


Український вчений-генетик Олександр Рибалка розповів, що селекціонери працюють над створенням максимально корисних сортів пшениці та ячменю з низьким рівнем глікемічного індексу та майже нульовим рівнем клейковини. Про це він розповів в матеріалі «Сорти для функціонального харчування можуть врятувати здоров’я українців».

Розробка таких культур важлива для людей з певними продуктовими обмеженнями, зокрема діабетикам.

За словами вченого, глікемічний індекс характеризує шкідливість крохмалю, який трансформується в організмі в глюкозу швидше, ніж цукор.

«Чим вищий глікемічний індекс, тим гірше для продукту. І тому, особливо для діабетиків, важлива ідентифікація харчових продуктів за глікемічним індексом. Так, глікемічний індекс білого хліба перевищує 90 GI, а глікемічний індекс ячменю, над яким ми працюємо, — всього 35 GI», — розповів Олександр Рибалка. 

Тому для українських селекціонерів важливо вивести нові сорти культур з мінімум клейковини.

«Наразі ми вже перебуваємо на стадії реалізації сорту безглютенового ячменю. Це буде поживний та якісний злак, що майже не містить клейковини. Аналогічні наукові дослідження також ведуться щодо пшениці», — додав науковець.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi