В Україні показали оновлене 4-тижневе меню для школярів - PostEat

пошук

В Україні показали оновлене 4-тижневе меню для школярів
25-05-2021 0 9476


24 травня 2021 відбулась презентація новогоменю для школярів на 4 тижні. Воно складається зі 160 страв, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Захід пройшов у столичному НВК № 209. Презентацію оновленого шкільного меню відвідали перша леді України Олена Зеленська, міністр освіти Сергій Шкарлет, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та шеф-кухар, ідеолог проєкту зі зміни культури харчування CultFood Евген Клопотенко.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.

Також перша леді України додала, що наразі важливо провести навчання кухарів, щоб у шкільній їдальні працювали професійні кухарі.

У раціоні школярів збільшили кількість м’яса і фруктів. Крім цього, включили безглютенові позиції. В меню включили як традиційні українські страви (банош, полтавський борщ, шпундри тощо), так і популярні страви світової кухні (сінабон з корицею, лобіо, пастуший пиріг тощо).

«Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою», – розповів шеф-кухар Клопотенко.

Він додав, що нове меню розробили не на два тижні, як це було раніше, а на місяць для більшої різноманітності страв.

Відзначимо, що разом з учасниками презентації оновлені страви продегустували 4-класники.

У своєму пості на Фейсбук Євген Клопотенко зазначив:

«Зміни у шкільному харчуванні продовжуються. Сьогодні ми презентували нове меню. Але давайте про все послідовно, щоб ви не заплуталися. Отже, спочатку створили нові норми організації шкільного харчування. Найголовніше — те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою. На моменті із нормами я наголосив, коли Перша леді на початку своєї діяльності з реформи шкільного харчування звернулася до мене за консультацією. За моїм досвідом було очевидним, що в школах нічого не покращиться, доки там діють старі норми. Олена Зеленська ініціювала створення робочої групи для подальших змін. Над пунктами, які треба переглянути, працювали: Елена Любенок, Тетяна Скапа, Oleg Shvets, Victoria Romanova та моя команда CultFood (Victoria Sirenko Kostia Slipchenko), що займається питанням шкільного харчування понад 4х років.

МОЗ проаналізував світову практику та створив для шкільних їдалень нові норми. Потім ми з моєю командою Культура їжі I Cult Food та командою дієтологів взяли оновлені правила та розробили чотирьохтижневе меню. Сьогодні презентували. Це 160 страв. Вони вже скомбіновані у повноцінні прийоми їжі, що не повторюються протягом місяця. Школам тепер не треба самим складати меню. Все вже є. З рецептурами та розрахунками калорійності. Найголовніше: це страви української (не радянської) та світової кухні. Щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва. Світова кухня — щоб розширити кругозір школярів. Тобто їжа у їдальні — як частина освіти, і це мій головний меседж. Також ми окремо додали безглютенові позиції.

До нового навчального року меню будуть рекомендовані на офіційному рівні. Тому школам не треба буде кожного разу погоджувати їжу, яку вони збираються готувати. Рецепти найближчим часом будуть у вільному доступі.

Це меню — ще один крок у зміні шкільного харчування. Я створив інструмент для шкіл на перехідному етапі, щоб вони могли спокійно впровадити нові норми. Далі ми з командою почнемо готувати великий рецептурний збірник.

Про це все ми говорили сьогодні під час презентації меню. Учасники прес-конференції: Олена Зеленська, Viktor Liashko, Сергій Шкарлет, Сергій Глущенко, Vladyslava Magaletska Ex Rutytska.

Детальніше про страви з нового меню я розповім вам пізніше. Далі — більше. Все буде Україна.»

Фото: Фейсбук Євгена Клопотенко та прес-служба МОН

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi