пошук
Артем Кузьменчук
Автор
пошук
Артем Кузьменчук
Автор
Іспанські вчені з’ясували, що промислово-перероблена їжа на клітинному рівні прискорює старіння людини.
Професорки Майра Бес-Растролло (Maria Bes-Rastrollo) та Амелія Марті (Amelia Marti) з Університету Наварри (Universidad de Navarra) з 2008 року спостерігали за 900 учасниками експерименту — 214 жінками та 654 чоловіками.
Вчені відстежували тип харчування та стан здоров’я групи. Що два роки аналізувались теломери — ділянки на кінцях ДНК, які відповідають за стабільність й цілісність хромосом.
З часом, коли людина старіє, теломери при кожному поділі клітини стають коротшими. Скорочення теломер вважається індикатором старіння та наближенням вікових захворювань.
‘Ultra-Processed’ Junk Food Linked to Advanced Ageing at Cellular Level, Study Findshttps://t.co/d0k5IT8V4Y
— ScienceAlert (@ScienceAlert) September 1, 2020
З’ясувалось, що у людей які часто їли промислово-перероблені продукти (ultra-processed food) теломери були скорочені найбільше — процес їх біологічного старіння був найшвидшим у групі.
Окрім того, у людей, які віддавали перевагу промислово-переробленим продуктам була вища ймовірність серцево-судинних захворювань, діабету та підвищений вміст жирів у крові.
Промислово-перероблені продукти (ultra-processed food) — це продукти, які були змінені промисловим способом перед вживанням, містять суміш жирів, цукру, крохмалю, солі тощо.
Фото: Unsplash
Читайте також:
Англійський сніданок вимирає: міленіали вважають його шкідливим для здоров’я
Риба та оливкова олія: медики розповіли про дієту, яка знизить ризик серцево-судинних захворювань
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi