Відкрити 5 закладів та приготувати понад 1 млн порцій для військових. Як веде бізнес під час війни ресторатор Алекс Купер - PostEat

пошук

Відкрити 5 закладів та приготувати понад 1 млн порцій для військових. Як веде бізнес під час війни ресторатор Алекс Купер
28-09-2022 0 471

Партнери

Автор


Український ресторатор Алекс Купер відкрив 15 закладів у Києві та Одесі, серед яких Kyiv Food Market, «Молодість», «Тихий бар». Вісім закладів пізніше таки довелося закрити. Сам Купер називає себе «через раз я ресторатор» та говорить, що бізнес має задовольняти потреби його власника та команди.

Під час конференції для підприємців «Бізнес під час війни. Виклики, факапи, трансформації» Купер розповів про відкриття нових закладі, волонтерство та що таке бізнес під час війни. Медіа для власників закладів «Реве та стогне ресторатор» зробило конспект його виступу. Переповідаємо основне.

Про хаб гуманітарної допомоги

В перші дні війни ми створили хаб гуманітарної допомоги на території Kyiv Food Market. Волонтери готували по 10-20 000 порцій на день. Потім їх розвозили «Київ Волонтерський» та Лейла Туваклієва (Leilia Bakery). Так, за декілька місяців  ми приготували 1 050 000 порцій. 

Тоді ще була смішна історія. 5 березня я дзвоню свому партнеру по Kyiv Food Market Михайлу Беліну і кажу: «Міша, в нас тут є каша та півтони крабового м’яса». Хто в темі, той знає, що півтони крабового м’яса коштує так, як невелика квартира на Осокорках. Він каже: «Що ти мені дзвониш, авжеж давай!». І ми готуємо тих крабів, кашу. Потім мені дзвонять і кажуть, що є ще 25 т тріски дикого вилову, 20 т хумусу, а також булгур і масло. І ось ми зі всього цього пакуємо таку класичну хіпстерську їжу: філе тріски, хумус та булгур.  

Дзвонить мені через три дні якийсь начальник тероборони, питає: «Це ти нас годуєш? А що за хуйню ти нам возиш?». Кажу, що це хумус, риба та булгур. На це він відповідає, що не треба таке возити, бо вони бояться отруїтися. Я кажу команді, що все тероборона йде нахуй, і ми зосередилися на годуванні армії. Через кілька днів вони знов дзвонять і кажуть: «А що сталося? Де наша їжа?». Я кажу: «Вибачте хлопці. В мене до кінця війни і півмісяця після того виключно хумус, тріска і булгур».

Про відкриття благодійної мережі

Можете привітати, я, мабуть, єдина людина, яка відкрила за час війни мережу закладів (сміється). Вона називалася «Паляниця». Половину своїх закладів під облаштування надала «Чорноморка». Всього було сім закладів: деякі наші, деякі партнерські. Там ми годували стареньких. Для мене це дуже мила історія, як для людини, яка ніколи не займалася благодійністю. Загалом «Паляниці» вдалося приготувати 500 000 порцій.

Що таке бізнес під час війни

Я лише в кінці березня почав задумуватися над питанням відновлення бізнесу. І зрозумів, що в мене в голові «варення секундними стрілками». Що це значить? Людина змішує у своїй голові свої страхи, розуміння бізнесу, свої бажання і всі інші різні речі. А треба їх розділяти. 

Я хочу зараз допомогти людям, які зіткнулися з тими ж питаннями, що і я наприкінці березня. Немає ніякого бізнесу під час війни, якщо ви не робите ракети й не берете участь у тендерах. Для того, щоб зрозуміти, що робити під час війни, треба розділити речі у своїй голові й сказати, що у бізнесу є щонайменше: власник, команда і власне сам бізнес. Зараз до цього всього ще просто додаємо приставку «під час війни». Звучить тупувато, але зараз поясню.

Для мене завжди бізнес був машинкою, яка переносить мене до бажаного мною майбутнього. Це інструмент досягання особистих цілей. Війна просто змінює мої цілі, цілі моєї команди і якось змінює мій бізнес, але нічого такого страшного не відбувається.

Зараз, я чую, у всіх підприємців постають питання: робити чи не робити бізнес, а може поїхати в Польщу І я всіх питаю: «А що конкретно хочеш саме ти?». Бо бізнес – це не якась істота. Як казав один мій друг: «Бізнес — це уродлива копія свого власника». От сталася війна, ти кажеш собі, що в жопу розвиток, мені треба $100 000, щоб моя родина могла прожити декілька років. Ок, значить перебудуй свій бізнес так, щоб він приніс тобі ці гроші.

Головний мій меседж – треба розділити в голові, де твої бажання, де цілі та задачі твоєї команди, а де бізнесу. Бізнес має використовуватись як інструмент. Ось я хочу Ferrari — бізнес дає мені Ferarri. Це тупі, але зрозумілі приклади. Якщо моя команда маркетингу та PR хоче, щоб цей бізнес дав їм слави  — він має їм це дати. Твій операційний директор хоче заробити на машину та квартиру  — бізнес повинен дати йому можливість досягти цього.

Коли ви чесно поговорити із собою і скажете: «Блядь, сталася війна. Я от хотів оцього і оцього, а тепер я хочу іншого». Коли ви чесно з собою поговорите, поставите собі адекватні цілі, ви зможете робити бізнес під час війни, чуми, пандемії. Бо бізнес – це слуга, який приводить вас до бажаного майбутнього.

І раджу всім читати стоїків  — Марка Аврелія, Сенеку, Епіктета. Вони говорять, що з того, що є у вашому житті, вам нічого не належить. Ні власність, ні життя, ні бізнес. Все, що у вас є  — це моральний вибір. От мій — жити повним життям, допомагати військовим, будувати бізнес, розвиватися, забезпечувати свою родину й мати енергію, щоб підтримувати свою команду. Як каже мій друг, треба шукати «злагоди із собою».

Мої наступні кроки

Зараз я розвиваю два заклади  — Shalom та Avi. Ми з Андрієм Родионцевим, співвласником компанії «Верес», задумали ще під час пандемії мережу шаурмічних. Першим кроком хотіли створити заклад, якщо сказати на айтішному  — R&D-офіс, який би дав початок наступним. І він дуже добре спрацював. Сьогодні Shalom перевиконує довоєнний план на 130%. Зараз ми такий заклад будуємо у Львові. Коли ми відкатаємо цю модель, там й зрозуміємо, що можемо йти далі. Відкриватимемося на європейському ринку.

Крім того, запускаємо мережевий формат Avi. Перші два заклади вже відкриваємо у Києві на Басейній та на Льва Толстого. А ще на Подолі з’явиться кримськотатарський заклад. А також разом із мережею одеських кав’ярень відкриємо великий заклад на Львівській площі. Так виходить, що прям зараз під час війни ми будуємо п’ять закладів. Ніколи раніше ми стільки закладів одночасно не будували.

Фото: Facebook Alex Cooper

Текст та фото надані автором.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi