Закривати заборонено працювати: незрозумілі рішення київської влади щодо роботи закладів громадського харчування - PostEat

пошук

Закривати заборонено працювати: незрозумілі рішення київської влади щодо роботи закладів громадського харчування
08-07-2020 0 2150

MVP

Автор


Під час брифінгу 6 липня 2020 голова КМДА Віталій Кличко оголосив, що у Києві дозволили роботу барів та ресторанів після 22:00.

«Повідомлю, що сьогодні комісія з надзвичайних ситуацій міста дозволила ресторанам, закладам громадського харчування та кінотеатрам і театрам працювати після 22 години. З дотриманням санітарних норм і регламентів. Робота ж розважальних закладів та проведення культурно-масових заходів обмежені до 22 години», – повідомив Віталій Кличко.»

Проте, офіційного документу, що підтверджує його слова не було до сьогоднішнього дня. Адвокат Масі Найєм у своєму дописі на фейсбуці повідомив:

«В Києві — хаос. Вчора вночі до Клієнта завітала держспоживслужба разом із муніципальною охороною. Чому? Тому що заклад громадського харчування працював після 22:00. В закладі було 37 осіб. АПД.: було 7 (сім) осіб! З впевненістю, що слова Віталій Кличко — це не просто вітер, ми відкрили і показали офіційний портал Києва, де його цитують: «Закладам громадського харчування та кінотеатрам і театрам дозволили працювати після 22 години». Але нам кажуть «ні- це не документ, працювати не можна». Справедливо, згоден. Тоді питання… а про що всі ЗМІ писали, цитуючи мера Києва? Щодо муніципальної охорони — будемо окремо говорити. І це буде дуже гучна розмова, яка буде про Закон. З усією повагою до тих хлопців, що там працюють.»

Намагаємося фахово розібратися в ситуації. Для цього повертаємося для розуміння до хронології подій:

«п.3. Відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 року №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» посилити протиепідемічні заходи у місті Києві із 01 липня 2020 року, а саме:

3.1. обмежити час роботи закладів громадського харчування та закладів розважальної діяльності (у т.ч. кінотеатрів) до 22 год. 00 хв.;

3.2. обмежити проведення масових заходів культурного, розважального, спортивного, рекламного характеру із 22 год. 00 хв.»

«п.3. Відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 року №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» посилити протиепідемічні заходи у місті Києві із 07 липня 2020 року, а саме:

3.1. обмежити час роботи закладів розважальної діяльності (крім театрів, кінотеатрів) до 22 год. 00 хв.;

3.2. обмежити проведення масових заходів культурного, розважального, спортивного, рекламного характеру із 22 год. 00 хв.»

 

Отже, маємо дуже неприємну ситуацію. З одного боку Протокол №47 забороняє роботу закладів громадського харчування. З іншого боку, є Протокол №49, який не містить жодних положень та обмежень щодо роботи закладів громадського харчування.

Чи можна вважати Протокол №49 таким, який скасував п.3. Протоколу №47 про введення заборони на роботу закладів громадського харчування?

Ми не можемо надати позитивну відповідь на це питання, оскільки згідно з п.4 Постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 року №392 «Рішення про посилення протиепідемічних заходів може бути відмінено не раніше ніж через сім днів з дня його прийняття з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.» А Протокол №49 був прийнятий 06 липня, тобто на шостий день з дня прийняття Протоколу №47.

 

Відкриті теоретичні питання до влади:

1) Чому в дужках у п.3.1. нема формулювання (крім закладів громадського харчування, театрів, кінотеатрів)

2) Що таке масовий захід? Законодавчого визначення терміна «масовий захід» нема, а визначення терміну «масові заворушення» є.

3) Що таке розважальна діяльність? 

4) Що таке заклади розважальної діяльності?

Відкриті практичні питання до влади:

1) Якщо в невеликому ресторані, барі чи кафе грає жива музика чи діджей, чи вважається це розважальною діяльністю, а заклад закладом розважальної діяльності? А масовим заходом?

2) Якщо гість почне декламувати вірші або анекдоти голосно розповідати, чи вважається це розважальною діяльністю? 

 

Продовжувати можна без кінця. Коронавірус закінчиться раніше ніж ми отримаємо нормальні чіткі відповіді. Скоріш за все скоро ми побачимо ще цікавіше документи, якими спробують 

 

Редакція PostEat звертається до усіх закладів громадського харчування міста Києва з проханням повідомляти нам про випадки візитів контролюючих органів щодо питань порушення режиму роботи, а також фахових юристів, які можуть прокоментувати цей безлад. Наш мейл: pr.posteat@gmail.com. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi