Засновник мережі !Fest Андрій Худо розповідає про спроби перезапуску бізнесу в Європі - PostEat

пошук

Засновник мережі !Fest Андрій Худо розповідає про спроби перезапуску бізнесу в Європі
09-06-2021 0 765


У Львові в 2007 році була заснована мережа концептуальних авторських ресторанів та напрямків «Холдинг емоцій “!FEST”. Засновниками стали три підприємці: Андрій Худо, Дмитро Герасімов та Юрко Назарук. Наразі це 123 ресторани під 21 брендом. Для Forbes Андрій Худо розповів про експорт концепцій !Fest.

Для експорту формату потрібно зважати на вартість нерухомості, потік людей на вулиці та конкуренцію. Так в 2011 році у центрі Кракова відкрилась ресторан-фабрика кондитерських виробів ручної роботи «Львівська Майстерня Шоколаду» на 550 м кв.

“Погано зробили домашню роботу. Не вивчили вартості нерухомості й потік людей на вулиці”, — розповів Худо. Тому через 5 років у 2016 проєкт був зачинений. 

Хоча, в Азербайджані працює три заклади з вивіскою Lviv Handmade Chocolate Baku. 

Бари «Пʼяна вишня» ще один експортний формат, чотири заклади відкрито в Польщі і по одному — в Молдові та Румунії. Худо пояснює це тим, що дві третини відвідувачів львівських ресторанів — туристи, тому вони й вирішили перенести заклади на їхніх країн. Ще один плюс формату «Пʼяна вишня» — компактність і нескладне масштабування. Запустити такий проєкт можна за два тижні, потрібно близько шести осіб персоналу й монопродукт — це легко контролювати.

У польських закладах !Fest працюють переважно українці. «Їх легше навчити і донести ідею концепту», — каже Худо, пояснюючи, чому українські концепти спрацьовують у Польщі. 

За словами Худо для відкриття бару потрібно близько $100 000-200 000, в цю суму входить вартість франшизи (орієнтовно $25 000). Як правило, !Fest вкладає в проєкт 51% (з урахуванням вартості франшизи). Від партнера потрібне успішне операційне управління.

Потенційні партнери Худо часто знаходяться просто у ресторанах холдингу. Наприклад, кілька місяців тому китайські туристи, повечерявши в київській «Реберні», запропонували запустити ресторан у Шанхаї. Наразі тривають переговори.

За його словами, ресторани за кордоном формують до 10% обороту холдингу !Fest.

!Fest в більшості займається ресторанним бізнесом, але також розвиває готельний, логістичний, туристичний бізнеси, займається девелопментом та організацією заходів.

Фото: Facebook Андрія Худо

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi