Головні переваги веганської дієти для здоров’я - PostEat

пошук

Головні переваги веганської дієти для здоров’я
09-03-2021 0 1099

Партнери

Автор


У центрі дослідження крові Medichecks, що знаходиться у м. Бінгам (Сполучене Королівство), протягом цілого 2020 року проводили комплекс «веганських» аналізів, щоб дослідити наслідки рослинного харчування у порівнянні з іншими дієтами.

У результаті тестування показники 10 000 британців підтвердили загальне покращення стану здоров’я після відмови від м’яса та молочної продукції. Також у веганів, як виявилось, ризик захворіти на діабет набагато нижчий.  

Опрацювавши дані, Medichecks, виявив у веганів:

  •  нижчий рівень цукру у крові (менший ризик виникнення діабету 2-го типу);
  •   нижчий рівень ЛПНЩ («поганого холестерину») та загального рівня холестерину у порівнянні з тими, хто їсть м’ясо (менший ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту);
  • на близько 30% вищий рівень фолієвої кислоти у крові (фолієва кислота є одним з вітамінів групи B, необхідних для перетворення вуглеводів в енергію червоними та білими кров’яними тільцями);
  • у середньому на 30% здоровішу печінку.

Докторка Наташа Фернандо, терапевтка та керівниця Центру клінічних досліджень Medichecks, заявила: “Важливим відкриттям дослідження 2020-го року стало те, що рослинна дієта допомагає організму контролювати рівень глюкози у крові, тому що це є визначальним фактором запобігання розвитку діабету 2-го типу”.

Як стверджує нещодавня публікація одного з найвпливовіших медичних тижневиків – “The Lancet”, – саме на діабетиків на 40% частіше припадають летальні та критичні випадки перебігу ковіду.

Також результати показали, що рівень заліза був у середньому на 30% нижчим у веганів у порівнянні зі всеїдними, але при цьому не виходив за межі необхідної для здоров’я норми в обох випадках. Це можна пояснити тим, що залізо гема (з м’ясної їжі) легше засвоюється організмом, тому тим, хто дотримується рослинного раціону, варто слідкувати, чи їдять вони достатню кількість цільнозернових круп, горіхів, насіння та темно-зелених овочів.

Усі дані свідчать про підвищений у 2020-му, у порівнянні з попередніми роками, рівень вітаміну D. Це може бути наслідком більшого впливу сонячного проміння влітку через обмеження пов’язані з ковідом, або збільшенню кількості людей, що прислухаються до порад Національна служба охорони здоров’я Великобританії приймати добавки з вітаміном D.

Докторка Фернандо стверджує: “На даному етапі нашої боротьби з ковідом кожна людина може робити свій внесок не просто, дотримуючись вказівок уряду, а й беручи на себе особисту відповідальність за охорону власного здоров’я. А це означає, що як веганам, так і тим, хто їсть м’ясо, варто поставити собі в пріоритет здорове, збалансоване та поживне харчування. Майже усі умови, що підвищують фактори ризику коронавірусу, можна попередити й, у багатьох випадках, уникнути.” 

Головні рекомендації Medichecks для здорової веганської дієти:

  • веганська дієта не є автоматично здоровою, вам потрібно планувати ваше харчування, щоб бути впевненим у тому, що ви отримуєте необхідні для вашого організму поживні речовини;
  • надавайте перевагу якості заліза перед кількістю, включаючи до свого раціону такі продукти, як пшениця, жито, коричневий рис та сухофрукти. Вони наповнені клітковиною та корисними жирами, так що ваше тіло буде вам вдячне;
  • деякі рослинні продукти можуть утворювати сполуки з залізом і позначатись на всмоктуванні, але цей вплив можна зменшити. Наприклад, вичавіть сік лимона в салат, адже вітамін С допомагає залізу засвоюватись. Або приготуйте овочі на пару, замість того, щоб їх варити. Чекайте годину чи дві після їди, перед тим як пити чай чи каву, щоб загроза впливу дубильних речовин на всмоктування заліза минула;
  • найбагатшими на кальцій є молочні продукти, тому це тема на якій варто загострити свою увагу веганам. Деякі молока на рослинній основі збагачують, тому перевіряйте пакети. Також можна посипати їжу насінням чіа або додавати його до смузі – всього три столові ложки дадуть вам більше кальцію, ніж склянка молока. Хорошими природними джерелами для отримання рекомендованої для дорослої людини норми (700 мг на день) є темно-зелені листові овочі, броколі на пару, крес-салат, сушений інжир, запечена квасоля, збагачені злаки та тофу;
  • вітамін В12 міститься лише у продуктах тваринного походження, тому вибір збагачених ним продуктів буде хорошою ідеєю: рослинне молоко, рослинні йогурти та харчові дріжджі – чудові джерела цього вітаміну; 
  • хоча веганське харчування зазвичай не характеризується великою кількістю насичених жирів, будьте обережні з пальмовою та кокосовою олією, оскільки багато оброблених веганських продуктів містять їх;
  • деякі незамінні жирні кислоти – ДГК та ЕПК – не є поширеними у рослинній їжі, тому вегани, котрі хочуть підвищити рівень омега-3 жирів, можуть придбати добавки, що містять, отримані з водоростей, ДГК та ЕПК (рекомендованою дозою для дорослих є 450 мг ДГК та ЕПК на добу).

Нагадуємо, що безпечно та комфортно можна спробувати веганську дієту, підписавшись на 10-денний безплатний челендж Plant-Based Challenge.

Адаптація: Анжеліка Біла, представниця кампанії Ua Plant-Based

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi