Song Cha: європейське відродження нової чайної легенди - PostEat

пошук

Zero block
Click „Block Editor” to enter the edit mode. Use layers, shapes and customize adaptability. Everything is in your hands.
Tilda Publishing
create your own block from scratch
Song Cha: європейське відродження нової чайної легенди
Справжня сила смаку та аромату чаю захована у стародавньому напої, історія якого розпочинається знову через 1000 років. Унікальний напій, який складається лише з трьох інгредієнтів та не має певної категорії — це все про чайний алкогольний напій Song Cha. Україна стала першою країною, яка знайомиться з цим напоєм, а першим у світі бренд-амбасадором Song Cha обрано досвідченого бармена Костянтина Бойко. Редакція PostEat поспілкувалась з бренд-амбасадором та дізналась про початок історії чайного алкоголю, особливості його відродження на французькій дистилерії та безмежні можливості смаку Song Cha.
Втрачений рецепт

Історія чайного алкоголю розпочалась багато століть тому в Китаї за часів династії Сун, яка правила з 960 по 1279 роки. Автором рецепту цього напою вважають видатного китайського поета Су Дун-по, який був справжнім героєм свого часу та втілив у своїй творчості справжній дух тогочасного китайського суспільства. Су Дун-по поєднував письменницький талант з багатьма чеснотами: він був художником, філософом, каліграфом, губернатором Хучжоу, наставником майбутнього імператора Чжецзуна і великим поціновувачем чаю. Пристрасть Су Дун-по до чаю та його допитливість поєднала чайне листя із зерновим спиртом — такий тандем народив дивовижний за своїми ароматичними та смаковими якостями напій. Достеменний рецепт Су Дун-по зник з плином століть, однак не безслідно. Його доля — відродитися в Європі у XXI столітті зі створенням Song Cha.

Нова історія напою

Відродити втрачений напій вирішили у Франції. Початком історії Song Cha стала зустріч з істориком, дослідником азійської культури Івом Ніколя Лезе (Yves Nicolas Leze). Завдяки проведеній дослідницькій роботі, Song Cha справді є відродженням стародавнього рецепта Су Дун-по та першим напоєм з нової категорії алкоголю. Історія неповторного чайного алкоголю відтворюється зі збереженням традицій, залученням кращого досвіду виробництва та з урахуванням сучасних тенденцій ринку. Першою дистилерією, яка почала виробляти Song Cha стала Vinet Delpech, що працює в провінцій Cognac з 1777 року. Співпраця з досвідченим майстром дистилерії Антуаном Леспінарду (Antoine Lespinard) дозволила підкреслити первинну цінність напою та поєднати його з кращими на сьогодні чайними взірцями.
Особливості напою та його виробництва

Song Cha — це 100% натуральний чайний напій, в складі якого лише 3 інгредієнти: органічний чай, чиста вода та алкоголь. Секретами виняткового та насиченого смаку напою є найвища якість сортів чаю. Для виробництва Song Cha використовують лише органічні чаї сортів Grand Cru, які, за можливістю, сертифіковані міжнародним громадським рухом Fair trade. Поєднання якісного чаю, розкриття його терруару та професійність майстра дистилерії дозволи створити нову категорію продукту — Infused & Distilled Tea Spirits.

«Виробництво Song Cha починається з нейтрального пшеничного спирту, який ретельно фільтрують та відправляють на дворазову перегонку. А далі йде перетворення алкоголю на особливий напій — отриманий нейтральний спирт переливають в мідні колони, додають чай у необхідній секретній пропорції та розпочинається процес мацерації (настоювання). Тривати мацерація може від 12 до 24 годин. Після мацеріції відбувається редистиляція в мідних перегонних кубах, після перегонки спіріт розбавляють водою настояною на чаї. В складі Song Cha немає ніяких добавок, цукрів чи штучних ароматизаторів — силу смаку надає лише відбірний чай», — розповідає Костянтин.

Незважаючи на те, що продукт сягає корінням в далеке минуле, Song Cha — це справжня інновація і нова категорія. Це коричневий напій, але не віскі або бренді. Це база для коктейлів міцністю 40%, але це не джин або горілка. Це напій на основі чаю, але не лікер.

У виробництві Song Cha рахуються не лише зі смаковими потребами споживачів, а й з природою. Щоб мінімізувати вплив на довікілля, використовують лише чаї з органічного землеробства, зменшують транспортний вплив, облаштовуючи виробництво якомога ближче до місця споживання та використовують пакування, яке частково виготовлене з перероблених матеріалів та на 100% піддається вторинній переробці.
Багатогранність смаків та безмежні можливості поєднання
Зараз лінійка Song Cha налічує 10 позицій із різних сортів чаю:
  • китайські Yunnan, Lapsang Souchong, Gunpowder, Keemun
  • японський Sencha
  • тайванський Oolong
  • індуський Darjeeling
  • південноафриканський Rooibos
  • аргентинський Yerba Mate
  • британський Earl Grey
В Україні вже доступні чотири позиції:
  • Rooibos
  • Earl Grey
  • Yunnan
  • Lapsang Souchong
Вживати Song Cha можна як у чистому вигляді, з льодом. «В чистому вигляді до смаку Song Cha треба бути готовим, як, наприклад, до односолодового віскі острівної бочкової міцності. Щоб сприймати такий продукт в чистому вигляді, потрібна певна рецепторна підготовка. Одразу зазначу, що поціновувачі чаю будуть приємно вражені, бо саме смак чаю в композиції лідирує», — підкреслює Костянтин. Також Song Cha відмінно займає своє місце в рецептах різноманітних коктейлів.
Song Cha ROOIBOS
Song Cha ROOIBOS — це відображення африканського терруара. Сам сорт південноафриканського чаю ройбуш раніше називався «червоним чаєм», його традиційно використовують в настоях через його пряний смак. Він розкривається нотами сухого дерева з приємними солодкими і ванільними піками. Тепло алкоголю підтримує і супроводжує ці аромати протягом усієї дегустації.

На основі Song Cha ROOIBOS Костянтин готував класичний коктейль sour з лаймовим соком і варіацію з персиковим лікером. Також поєднував Song Cha ROOIBOS з цитрусовим тоніком і з джином — результат був відмінний.
Song Cha EARL GREY
Song Cha EARL GREY — це збалансований зразок з дуже виразною пікантною свіжістю. Символ англійської післяобіднього чаювання, чорний Earl Grey вирізняється делікатним бергамотом, цитрусовими фруктами зі смаком гіркого апельсина і лимона. Нота бергамота підтримується алкоголем. Танінова сила чорного чаю, трохи гіркувата, чудово відчувається в напої.

Варто спробувати варіацію на класичний американський коктейль Horse's Neck — порція Song Cha EARL GREY, трішки лаймового соку та імбирний ель або імбирне пиво.
Song Cha YUNNAN
Song Cha YUNNAN створений на основі китайського чорного високогірного чаю, якому характерний м'який і водночас міцний смак. В цьому tea spirits розкриваються щедрі ноти варених фруктів і меду, які надають йому приємний, об'ємний смак.

Костянтин рекомендує використовувати Song Cha YUNNAN в таких лаконічних коктейлях, як Gimlet. Можна спробувати його варіацію на основі лайму і з додаванням свіжого пюре лічі — в результаті отримаємо прозорий, насичений напій з глибоким і яскравим цитрусовим смаком.
Song Cha LAPSANG SOUCHONG
Song Cha LAPSANG SOUCHONG — «димний король» цієї колекції, завдяки китайському чорному копченому чаю лапсанг сучонг. Шанувальники торф'яного віскі відчують в ньому характерні нотки вологої землі. Потужна ароматична палітра дивує тонким та тривалим смаком.

Насичений та характерний смак Song Cha LAPSANG SOUCHONG ідеально поєднується у хайболі зі звичайною кока-колою. Або додає неповторну ароматику копченості та дьогтю до класичного коктейлю Penicillin.

«Я щиро сподіваюсь, що українська барна спільнота чудово прийме Song Cha. Цей продукт створений з озиранням на минуле, але з прогресивним поглядом у майбутнє. Цей продукт про екологічність, про натуральність і він створений для того, щоб з ним працювали саме бармени. Тому в ньому відтворили глибоку ароматику, з якою можна гратись у будь-яких напрямках. Кілька тижнів я тестував Song Cha у різних проявах: спробував його, ароматизував коктейлі, використовував його як основу та як доповнення до джину, мескалю, текіли. Скрізь Song Cha читався, скрізь додавав свою цікаву нотку», — розповідає бармен.
В Україні професійна спільнота починає знайомство з Song Cha з майстер-класів у Одесі (в барі Flacon), Києві (ресторан Spicy no Spicy) та Львові (ресторація Бачевських). Під час знайомства з Song Cha бармени та сомельє дізнаються про нову категорію напою, спробують його в коктейлях та у поєднанні з іншими напоями. Крім цього, вже в серпні цього року буде запущений глобальний конкурс від Song Cha для барменів всієї Україні — приз обіцяють саме той, за яким усі бармени дуже скучили.
Матеріал підготовлено у партнерстві з Song Cha

Автор: Олена Степаненко / PostEat
Фото: надані партнером

НАДМІРНЕ
СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я