У вересні минулого року горілчаний бренд
Ketel One проводив в Великобританії кампанію
One Square Mile — британські бари створювали спеціальні меню, в котрих коктейлі повинні були використовувати локальні інгредієнти, які виросли або були виготовлені не далі, ніж в радіусі однієї милі від бару. Ініціатива зібрала масу позитивних відгуків і, як і було заплановано, завершилася через тиждень.
Питання: якби подібну кампанію проводили в Україні, чи вийшло б? Вважаю, що при дотриманні умови "одна квадратна миля" навряд чи. Інша справа, якщо б десять. Десяти миль окремим барам вже б вистачило. На тиждень. Але краще сто. Сто квадратних миль — вже непоганий показник для українських барів. Ще якихось чотири роки тому, як розповідає бар-менеджер київського ресторану сучасної української кухні
Barvy Назар Макаров, на всю Україну був всього один виробник фруктових дистилятів високої якості —
"Дистилярія "Галіція". Сьогодні — два, додалася
"Перша закарпатська палінчарня". Небагато, але, як кажуть у народі, аби почати, а там воно й піде. У першого виробника Назар використовує абрикосовий, яблучний і ожиновий дистиляти, у другого — грушевий, малиновий і "Фруктовий" (купаж різних плодових спиртів).
Ще чотири роки тому було практично нереально офіційно купити медове вино чи будь-який інший вид питних медів, — споконвічного українського продукту, розповідає Макаров. Справа зрушила з мертвої точки тільки два роки тому, коли Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв». Це дозволило пасічникам і дрібним виноградарям легалізувати свою діяльність — ліцензії на оптову торгівлю своїми напоями коштують зараз 780 грн на 5 років. До речі стільки ж коштує й ліцензія на оптову торгівлю сидром та перрі в об'ємі, що не перевищує 10 тис. декалітрів на рік. Але чи помітили ви бум на локальні медівки і сидри? Ні? Правильно, бо його нема. Більшість дрібних виробників вирішили, що краще й далі торгувати нишком без ліцензії. Більшість, але, дякувати Богові, не всі. Тому в барі
Barvy ви тепер можете скуштувати напої на основі
Сокиринський питних медів. Інші локально звісні провісники алкомедового тренда, що раніше чи пізніше накриє Україну, — дрогобицькі
"Українські медовари" і сумські
"Охтирські медівки", а з сидрового тренду — тільки київські
Berryland Cidery. Так, ціна цих сидрів висока, але й якість відповідна. Як наслідок, другий рік поспіль зростає кількість українських барів, де п'ють берілендівські сидри і питні меди.
Про пивоваріння годі й починати — рахунок крафтових броварень в Україні пішов на десятки.