Смачна користь: Inaksha — новий революційний хліб на ринку України - PostEat

пошук

INAKSHA
Смачна користь: Inaksha — новий революційний хліб на ринку України
Zero block
Click „Block Editor” to enter the edit mode. Use layers, shapes and customize adaptability. Everything is in your hands.
Tilda Publishing
create your own block from scratch
Запорука міцного здоров'я та довголіття — повноцінний раціон, який складається з корисних продуктів. Хліб часто зникає зі списку покупок сучасних українців, адже його рідко асоціюють з корисним продуктом через промисловий характер виробництва, високу алергенність та низьку засвоюваність. Проте не варто викреслювати цей продукт зі щоденного раціону, оскільки користь від «правильного» хліба для організму неоціненна.

Саме такий революційний хліб з'явився на ринку України — знайомтесь зі світом безглютенової випічки та проєктом Inaksha.
INAKSHA
Культура харчування невіддільна від поняття здоров'я та якісного життя. До вибору продуктів, які потраплять до вас у холодильник, слід ставитись виважено та з урахуванням останніх харових трендів. Плануючи корисний раціон для родини, багато хто повністю відмовляється від сталої звички щодня вживати хліб, який доступний у продуктових маркетах. Проте чи варто так робити й чи є альтернатива?

« Промислова культура хліба в Україні стала і досить поважна. Хліб є традиційно широко вживаним продуктом. З кожним роком споживання хлібопродуктів зменшується (за даними Асоціації Пекарів України), але залишається надмірно високим в порівнянні з харчовими моделями багатьох інших країн. В останні десять років в хлібній індустрії з'явилось досить багато невеликих підприємств, так званих «крафтових», які розширили асортимент та задали високу планку для конкурентів. Далі почав активно розвиватись сегмент власних пекарень при супермаркетах, таким чином, свіжа випічка наблизилась до споживача. Але є одне «але» — все це про традиційні види хлібопродуктів, які містять глютен. Культура споживання безглютенових продуктів тільки формується в українців, і необхідно багато зусиль та наявність відповідних продуктів, щоб цю культуру розвивати. Inaksha – саме про це!» — розповідає фахівець галузі харчової безпеки та засновниця ГС «Українська Асоціація Функціонального Харчування» Ольга Донцова.
Ольга Донцова
Анастасія Жигир і Євген Піддубний
Чому саме безглютеновий хліб має бути частиною правильного харчування?
Засновниця проєкту Inaksha Анастасія Жигир зазначає, що широке застосування пшениці в раціоні впродовж останніх 100 років призвело до відторгнення організмом рослинного білка глютену та перетворення його на один з найбільших алергенів. Цей білок є ключовим інгредієнтом злакових і міститься також у ячмені та житі. Найважчим для засвоєння є пшеничний глютен, який навіть при переробці неможливо повністю прибрати з продукту. Повністю виключити з раціону глютен мають люди, хворі на целіакію — їх організм генетично не здатний засвоїти цей рослинний білок. Проте безглютенове харчування необхідне й тим, хто багато років вживав глютен та набув глютен-асоційованого стану, коли цей білок завдає шкоди здоров'ю. Безглютенове харчування розвантажує роботу організму та є необхідним доповненням до здорового способу життя.
I
N
A
K
S
H
A
Основа будь-якого продукту — це сировина, якість якої є запорукою відмінного смаку та харчової безпеки. До складу випічки Inaksha входять тільки органічні продукти, при виробництві яких не використовують хімічні засоби захисту рослин від шкідників, стимулятори росту рослин, спеціальну обробку газами чи рідинами для збільшення терміну зберігання. В таких інгредієнтах зберігаються всі корисні властивості, вітаміни та мікроелементи, які потім потрапляють у випічку Inaksha.

« Відбір сировини для продукції Inaksha є відповідальним та надзвичайно серйозним процесом. Головний критерій для відбору продуктів — це їхня безпека для безглютенових споживачів. Тому пекарня співпрацює лише з підприємствами, які мають ліцензовану знаком «Перекреслений Колосок» харчову продукцію. Обов'язковими є процедури відбору безпечної, чистої у відношенні до глютену сировини та лабораторний контроль на всіх етапах виробництва, від сировини до готової продукції», — зазначає Ольга Донцова.

I
N
A
K
S
H
A
Ліцензованою безглютеновою продукцією можна вважати лише ту, яка пройшла всі необхідні за протоколом тести. У процесі роботи над випічкою засновниця Inaksha Анастасія Жигир співпрацювала з багатьма постачальниками сировини, які декларували її органічність та, головне, безглютеновість. Однак результати показали, що в продукції містився глютен, хоч і в меншій концентрації. Причиною є те, що глютен дуже летючий та легко заражує продукти на поверхнях та в приміщеннях, куди потрапляє. Щоб отримати справді безглютенову продукцію, необхідно створити надбезпечні умови, де чиста безглютенова сировина не буде перетинатись з пшеницею та іншими зерновими.

« Безглютенова продукція вимагає настільки ретельного ставлення на усіх етапах виробництва, що вона за визначенням є безпечною. Можна бути певним, що в такому продукті не просто відсутній глютен, а й що він виготовлений з дотриманням найсуворіших харчових стандартів. Ми побудували в нашій пекарні два окремі входи, щоб готова продукція із сировиною навіть не пересікались. Всередині використали екологічні матеріали, які регулярно проходять стерилізацію, щоб унеможливити потрапляння хоч часточки глютену. В складі випічки немає ніяких покращувачів та підсилювачів смаку, кольору, запаху чи структури хліба», — зазначає Анастасія Жигир. Зараз пекарня Inaksha співпрацює з українськими сертифікованими виробниками Rich Oil, які постачають горіхове, гарбузове та амарантове борошно, й «Каскад», які постачають рисове та пшоняне борошно.
I
N
A
K
S
H
A
Якість безглютенової продукції неможливо оцінити ні візуально, ні на смак, тому головним критерієм безпеки таких продуктів є харчова стандартизація та сертифікація. Пекарня Inaksha — перша в Україні, яка працює за стандартами безглютенового виробництва (BRC 12 Additional Modul Gluten-free Manufacture). BRC — це міжнародний стандарт безпеки харчових продуктів, розроблений Британським консорціумом підприємств роздрібної торгівлі. Він широко використовується в Англії та у Європі на рівні з необхідною системою безпечності харчової продукції НАССР. Проте стандарт BRC наразі єдиний, де є окремий модуль безглютенового виробництва, за яким і побудували роботу в пекарні Inaksha.

« Наші пекарі, як і інші члени команди, працюють за стандартами. Початок та закінчення робочої зміни — це детально занотований процес, від якого не можна відступати. Ми навчаємо команду всіх тонкощів виробництва, докладно розбираючись у кожному питанні, щоб щоденно спиратись на стандарти та відповідати їм. Ми регулярно проводимо тестування персоналу та продукції, щоб через півроку пройти завершальний аудит та отримати ліцензію відповідності та нанести на наше пакування безглютеновий знак «Перекресленого Колоска», — розповідає Анастасія Жигир.
I
N
A
K
S
H
A
Хлібна колекція Inaksha створена для людей, які піклуються про власне здоров'я. Як підкреслює фахівець галузі харчової безпеки Ольга Донцова, наявність високобілкових компонентів, насичених вітамінами, мінералами, корисною клітковиною виділяє ці хліби в особливу категорію. Це вже не просто їжа для насичення — це сучасний високотехнологічний продукт, в кожному шматочку якого є нутрієнтна користь. Окремі види хлібної колекції Inaksha завдяки спеціальним інгредієнтам сприяють здоров'ю печінки, центральної нервової системи, шкіри та волосся. Ця випічка підходить людям із безглютеновою дієтою за медичними рекомендаціями (целіакія, харчова непереносимість глютену без целіакії, аутоімунні захворювання, розлади аутистичного спектру тощо). Завдяки особливому хімічному складу хліб Inaksha варто вживати спортсменам та людям із високою фізичною активністю. Хліб від Inaksha стане рішенням для відповідальних споживачів, для яких органічні виробництво та продукція є принципом та стилем життя.

« Чим ще приваблює відповідального споживача органічна продукція? Тим, що ми, споживачі органічних продуктів, стаємо дотичними до процесу збереження ресурсів Землі, очищення ґрунтів, водних джерел, сприяємо не тільки зміцненню свого здоров'я, але й здоров'я багатьох ланок біоланцюга. Можливо, комусь це здається дивним, піклуватись про здоров'я бджіл або корів, але не сучасному читачу, який добре розуміє природний зв'язок між рослинами, комахами, ссавцями і кінцевою ланкою розумного споживання – людиною», — резюмує Ольга.
I
N
A
K
S
H
A
Протягом майже чотирьох років розробкою технології та рецептури для пекарні Inaksha займалась засновниця бренду Анастасія Жигир — всі рецепти були створені нею власноруч і доведені до досконалості харчовим технологом Наталією Білою. Тож технологія та рецептурні розробки пекарні Inaksha є оригінальними та запатентованими. Особливість безглютенової випічки в тому, що її технологія перетинається зі звичайною випічкою тільки в моменті ферментації дріжджів. У всьому іншому безглютеновий хліб не має нічого спільного з традиційним, тому особливим викликом для Анастасії було зробити безглютенову випічку хлібом зі звичним виглядом та смаком. Для заміни необхідних для звичайної випічки властивостей глютену у хліб додавали більшу частку цукру, багато жирів — завдяки технологіям харчової галузі вдалось створити корисну та безпечну продукцію Inaksha. До її складу додані висококорисні біологічно-активні інгредієнти, що створюють у різноманітті випічки тандем «смак та користь».
I
N
A
K
S
H
A
Сьогодні колекція Inaksha складається з трьох видів традиційного італійського сухого печива біскоті та чотирьох видів хлібу
I
N
A
K
S
H
A
Пшоняний хліб «РЕНОВА»: чудова основа для раціону активної людини. Хліб багатий на вміст вітамінів групи В, каротину, клітковини, незамінних амінокислот та необхідних для обміну речовин кремнію, фтору, заліза та магнію.
I
N
A
K
S
H
A
Горіховий хліб «HAPPY НЕРВИ». В його складі 10% борошна з волоського горіха, яке є джерелом лецитину, що відповідає за побудову нервових клітин та клітин печінки. Крім цього лецитин регулює рівень цукру та кислотності шлункового соку, зміцнює імунітет, стимулює мозкову активність та бере участь у профілактиці серцево-судинних хвороб.
I
N
A
K
S
H
A
Гарбузовий хліб «ДЕТОКСІК». Борошно з гарбузового насіння містить багато необхідних мікро- і макроелементів: фосфор, магній, калій, залізо, цинк, марганець, мідь, селен, кальцій. Мінеральні речовини разом з амінокислотами та іншими поживними речовинами створюють унікальний склад, що позитивно впливає на стан здоров'я та підтримує імунну систему.
I
N
A
K
S
H
A
Амарантовий хліб з насінням чіа «АнтиВік». Багатий на амінокислоти, мікроелементи та вітаміни, амарантовий хліб має імуномодулюючу дію, насичує організм на клітинному рівні киснем, відновлює шкіру. Цей хліб корисний тим, хто страждає на гіпертонію та судинні хвороби. Джерелом рослинних кислот Омега-3 та Омега-6 в цьому хлібі є насіння чіа.
I
N
A
K
S
H
A
Насиченість горіхового зерна, солодкість гарбузового насіння, свіжість й оригінальність амаранту та поживна наповненість пшона — за кожним неповторним смаком випічки Inaksha прихована справжня природна користь.
Матеріал підготовлено у партнерстві з Inaksha — першою в Україні безглютеновою пекарнею, яка працює за стандартами безглютенового виробництва (BRC 12 Additional Modul Gluten-free Manufacture).

Контакти: Inaksha
Де: м. Київ, вул. Ушинського, 38
Телефон: +380 (50) 358-88-47
E-mail: inaksha.vypichka@gmail.com

Текст: Олена Степаненко / PostEat
Фото: Дар'я Ярош / PostEat

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.