Лечо від Андрія Величко - PostEat

пошук

Лечо від Андрія Величко

12-09-2023 0

Лечо, як і манджю або ікру з синіх, на півдні одеської області готують майже всі. І те, що я написав у минулій публікації про аромат, який стоїть в вересні в Бессарабії - то чиста правда! Запахи всюди! Перці, баклажани, помідори…

Але рецепти лечо у кожній родині трохи відрізняються. І це абсолютно нормально. Ну не існує сталого, всім світом визнаного. Який борщ правильніший? З квасолею або свининою? Помідори мають бути в борщі або ж буряковий квас? Не можна відповісти. Те ж саме і з лечо.

Але я поділюся деякими принципами, якими користуються у моїй родині, і які я трохи доповнив після знайомства з італійською пеперонатою, угорською паприкою, бесарабським солодкою спецією «чукан піпер» (наша паприка, зроблена руками).

ЯК ПРИГОТУВАТИ ЛЕЧО ВІД АНДРІЯ ВЕЛИЧКО

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 2 кг солодкого мʼясистого червоного перцю.
  • 1 кг цибулі.
  • 1 ст. ложка томатної пасти.
  • 1 кг томатів.
  • Рослинна олія.
  • 1 ст. ложка меду.
  • 3-4 ст. ложки фруктового оцту.
  • 1 ст. ложка паприки «чукан піпер».
  • Сіль, перець.
  • Морква або коріння петрушки - за бажанням. Я готую без.

КРОКИ:

  1. Перець запікаємо 20 хв при 200°C і знімаємо шкірку, нарізаємо полосками 5 мм завширшки і 5-7 см завдовжки.
  2. Поки запікається перець, в казані смажимо  на олії цибулю. Нарізану жульєном, або ж соломкою. Обсмажуємо до золотавого кольору. Додаємо томатну пасту та ще хвилину-дві обсмажуємо.
  3. Додаємо до цибулі нарізані перці. Готуємо 5-7 хвилин і додаємо помідори. З помідорів треба зняти шкірку і нарізати будь-якою формою. Дуже зручно натерти їх на тертці - так і шкірка залишиться в руках, і ви отримаєте майже томатний соус, готовий до використання. Тепер слід збавити вогонь до мінімуму, накрити кришкою або ж пергаментним папером. І повільно готувати десь з пів години. Це дуже важливий етап. Уважно слідкуйте, щоб не пригоріло. Цибуля має «розчинитися» в паприці, вода з помідорів випаруватися і лишитися повинен тільки смак. Густий, насичений, яскравий смак.
  4. Наступний крок - ми цей самий смак зробимо максимальним. Додаємо спеції, сіль, мед та оцет. Це фінальний крок, і кількість, скільки ви маєте додати, залежить від смаку. Так, якщо перець, помідори і цибуля виявилися дуже солодкими, то медуможна додавати менше, а іноді і взагалі без нього. Оцет потрібен для балансу смаку, як і сіль. А от солодка паприка, бесарабський чукан піпер, зробить лечо максимально ароматним та «папричним». Після того, як ви приготували лечо, дайте йому настоятися десь годинку. Не поспішайте їсти одразу, хоч неймовірний аромат буде дуже важко побороти. Саме через деякий час смак лечо стане збалансованим і однорідним.

Андрій Величко | FACEBOOK INSTAGRAM

Головна фото: Igor Lukin с сайта Pixabay

Tweet

Коментарi

З цiєю стравою дивляться також: