пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Вчені з Університету Арістотеля за підтримки Європейського космічного агентства вивчили можливість смаження картоплі фрі у космосі. Виявилося, що в перспективі космонавти матимуть змогу готувати собі картопля фрі в умовах невагомості. Результати дослідження опубліковані у журналі Food Research International.

Щоб зрозуміти, чи можна приготувати картопля фрі в умовах низької гравітації, було проведено серію експериментів за допомогою спеціально розробленого апарату. Пристрій карусельного типу завантажили на літак, який виконував у процесі польоту параболічні фігури пілотажу. У результаті кілька секунд у камері з картоплею досягався стан невагомості. Передбачалося, що без гравітації бульбашки повітря прилипатимуть до поверхні продукту, покриваючи шаром пари, який може зробити овоч недосмаженим.
Швидкісна камера з високою роздільною здатністю дозволила зафіксувати динаміку руху бульбашок, включаючи швидкість зростання, розмір і розподіл, а також швидкість виходу з картоплі та напрямок переміщення в олії. Крім того, вимірювалася температура киплячої олії, а також температура всередині картоплі.
Автори дійшли висновку, що невдовзі після занурення картоплі в олію за умов низької гравітації від картоплі легко відокремлюються бульбашки пари, як і на Землі. Для точної технології необхідно провести додаткові дослідження, проте отримані результати вказують на можливість приготування картоплі фрі у космосі.
Читайте також:
У Швейцарії заблокували понад 5 млрд євро гуманітарної допомоги Україні
Всі розважальні заходи на Київщині мають закінчуватись не пізніше 21:00
Coca-Cola випустила напій на честь гри League of Legends
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi