Що нового в світі. The Orangery вирощує їжу прямо у залі на базі теплиці: як працює лондонський ресторан-оранжерея майбутнього - PostEat

пошук

Що нового в світі. The Orangery вирощує їжу прямо у залі на базі теплиці: як працює лондонський ресторан-оранжерея майбутнього
04-08-2025 0 605

Заклад: The Orangery

Де: 81 New Oxford St, London WC1A 1DG

У центрі Лондона, за кілька кроків від Tottenham Court Road, відкрився ресторан, в якому розміщена вертикальна гідропонна ферма. І цей заклад буквально перевертає уявлення про міську гастрономію.

The Orangery не просто ще одне місце для обіду чи вечері. Це симбіоз майбутнього та сучасності: вертикальна гідропонна ферма, що проростає між столами, і ресторан, який своєю концепцією голосно говорить, що їжа починається не з плити, а буквально з насіння.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Ресторан The Orangery показує унікальний симбіоз ресторанного бізнесу з урбаністичний землеробством, де кухарі не просто готують із локальних інгредієнтів, вони їх вирощують в ресторані. Прямо тут, на очах у гостей. Салат, який прикрашає тарт, ще 15 хвилин тому тягнувся до світла в стінах вертикальної ферми. А розмарин у ботанічному коктейлі ріс за кілька метрів від столу, за яким сидять гості. 

Меню закладу більше схоже «симфонію свіжої зелені». Наприклад: «рослинна тарталетка з пореєм і шалотом: ніжна, багатошарова, з цибулею в стилі «а-ля Ліон», рослинним кремом і обпаленим пореєм. Це портрет лондонської осені на тарілці, завершений фарбами трав і зелені, які щойно зірвали з мініатюрного урбаністичного поля».

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Та окрім естетики, в закладі думають також про етику. Тут поважають кожен інгредієнт, будь то стебло цвітної капусти чи кістка курки. Нічого не марнується. Усе перетворюється на страви. Тутешній підхід до роботи на кухні в тому, що нема залишків, а є початок нового смаку.

Трошки прикладів страв, які тут готують. Ось, про які страви команда розказує в інстаграм: 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

  • Підкопчена макрель з Корнуоллу (південний захід Англії) з томатами старовинних сортів і маринованими англійськими аґрусами. Сміливо, свіжо й з ідеальним балансом кислинки.
  • Яловичина Hereford готується за технологією су-від при 52°C, а потім обсмажується до золотистої скоринки. Подається з фаршированими сморчками, спаржею з Норфолка та свіжим салатом з ферми. Насичено, сезонно й глибоко в смаку.
  • Канапе для «Стілу шефа»: тарталетка з тіста філо, наповнена кеш’ю-кремом, зверху  боби, зелений горошок і свіжі квіти з ферми.
  • Вівсянка з яблуками та жменькою органічного насіння.
  • Бараняча вирізка ароматним маслом із чебрецю та розмарину, вирощених прямо на нашій фермі подають з ячменем з фермерськими травами з Ессекса, спаржею та свіжим листом капусти каволо неро (прим. ред.:листова капуста з темно-зеленими, майже чорними довгими зморшкуватими листками).

Вдень The Orangery працює, як простір для сніданків, обдів, бізнес-ланчів і неформальних зустрічей, де замість білого шуму є шелест салату, що проростає, і легкий аромат м’яти. Увечері сонце крізь скло вікон освітлює келихи з органічним вином і тарілки, що змінюються з кожною порою року, а готстей чекають на вечері.

Ресторан також відкритий для корпоративів і приватних подій. Особлива гордість — формат «Стіл шефа», розміщений просто посеред ферми. Це напевно дуже неординарний досвід: ви вечеряєте в оточенні рослин, що живлять вашу вечерю, ніби природа сама читає вам меню. Прікольно, креативно, вражаюче, незвично? Як мінімум! Концептуально? На 100%! 

Нещодавно The Orangery увійшов до шортліста премії Foodservice Cateys 2025, в категорії Innovation of the Year, від The Caterer. Номінація, яка відзначає сміливі ідеї, новаторське мислення та свіжі підходи у сфері гостинності.  

(Прим ред.: The Caterer – провідний мультимедійний бренд у сфері гостинності Великої Британії. З 1878 року він допомагає операторам сфери гостинності розвивати бізнес та кар’єру, а також надає платформу для демонстрації своїх найінноваційніших продуктів та послуг. Це єдиний медіабренд у сфері гостинності, що охоплює всю галузь, з широким охопленням готелів, ресторанів, громадського харчування, пабів та барів. Компанія проводить провідний у галузі пул заходів, які відзначають досконалість, підтримують професійний розвиток та об’єднують спільноту гостинності). 

Підсумовуючи, скажемо, що коли ми знайшли цей заклад, зрозуміли, що точно про нього варто розказати. The Orangery дуже новітній, прогресивний і креативний проєкт — екологічно відповідальний рестораний бізнес, про який так багато говрять і пишуть в світі і в Україні, зокрема. Проте, теоретично, і з багатьма «але». Проте The Orangery змогли реалізувати ідею сталого, відповідального, zero waste ресторану в максимально приближеному до ідеального форматі.

Сьогодні обличчя нового гастрономічного Лондону виглядає саме так. Місце, де технологія зустрічається з ремеслом, де смак зростає разом із відповідальністю, а продукт стає реальним, а не формальним, відображенням філософії закладу.

Тут справді від ферми — до столу. І ферма ця просто у вас під носом.

Фото: The Orangery TCR

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi