пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія в селі Криничне Одеської області. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.
Відповідний наказ 17 лютого 2023 року підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
Зазначається, що традиція випікання обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День святого Георгія практикується майже 200 років болгарською етнічною меншиною.
Ушчарька (символ свята, випікається дві хлібини) – круглий трохи приплесканий хліб з символами: розташований по колу незамкнений джгут (відкритий загін для овець), непарна кількість маленьких кульок з тіста (вівці), джгут у вигляді гака (посох пастуха) і фігурка людини (пастух).
Вага: до 2 кг; діаметр: до 30 см.
Боговиця (на честь Бога і св. Богородиці) – округлий хліб злегка плескатої форми, прикрашений зверху чотирма перехресними джгутами, укладеними на поверхні у вигляді квітки, що символізує сонце і весняне пробудження природи. У центрі хліба – квітка «георгінка» з тіста або у вільних квадратах між чотирма перехресними джгутами розташовані символи птахів і квітів.
Вага хлібини: до 2 кг; діаметр: до 40 см, висота 10-12 см.
Каравай (на честь св. Георгія) – високий святковий хліб, що виготовляється з переплетених різної кількості джгутів, які кожна господиня робить в залежності від традицій своєї сім’ї.
Вага: 3 кг; діаметр: 50 см; висота до 25 см.
Рингел (на честь св. Архангела Михаїла) – фігурно переплетений хліб з двох або кількох джгутів, обовʼязково з наскрізним отвором посередині. В отвір вставляється чаша з вином і підноситься з шматочками хліба кожному з учасників трапези, який повинен скуштувати шматочок хліба, змочивши його у вині.
Виготовленням хліба займається старша з жінок в родині. Замішується хліб в маленькій кімнаті з піччю, яка, за необхідності, з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури. Замішується тісто y прикрашеному квітами деревʼяному кориті з додаванням солі та води.
3 тіста господиня робить пʼять хлібів: Боговіца, Рангель, Коровай і дві Ушчарьки.
“О пʼятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з Курбаном, зелену цибулю, часник (який досі не використовується в їжу) і вино.
Їжа розкладається на столах, розміщених вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці вулиці”, — додають у міністерстві.
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України
Читайте також:
Студенти Кембриджського університету проголосували за веганське меню
Білл Гейтс купив майже 4% акцій виробника пива Heineken
У США створили кукурудзяні пластівці від безсоння
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi