пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Найперші версії кетчупу були привезені моряками з Азії. Простежити походження та історію кетчупу доволі складно. Однак харчові експерти вважають, що він прийшов з Китаю, де був відомий як Ge-thcup або Koe-cheup, тобто рибний соус. І дослідники кажуть, що кетчуп був сумішшю з риби або грибів. У 1812 році з’явився перший відомий опублікований рецепт томатного кетчупу, написаний вченим і садівником Джеймсом Мізом. Також відомо, що він створив кетчуп на основі томатів.

У 1830-х роках томатний кетчуп продавався як ліки, які могли вилікувати такі захворювання, як діарея, розлад травлення, ревматизм. Цю ідею вперше запропонував американський лікар Джон Кук Беннет у 1834 році, який пізніше вирішив продавати рецепт у формі «томатних таблеток». Після початку продажів наслідувачі заполонили ринок власними таблетками, що призвело до війни томатних таблеток. Зрештою, все це призвело до падіння імперії томатного кетчупу в 1850 році.
Через кілька десятиліть, у 1876 році, американський підприємець Генрі Хайнц створив сучасну версію томатного кетчупу. Він використовував стиглі помідори, дистильований оцет, коричневий цукор, сіль і різноманітні спеції. Пізніше цей рецепт набув популярності як не лікарський і залишається одним з улюблених соусів і сьогодні.
Джерела: https://www.cookist.com/
Photo credits: unsplash
Читайте також:
Цікаві гастро-факти. Мускатний горіх є галюциногеном
Цікаві гастро-факти. Найдорожча піца в світі
Цікаві гастро-факти про васабі
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi