пошук
Наталія Парапан
Автор
Наталія Парапан
Автор
Коли мова заходить про пінчос і тапас, перше, що запам’ятовується — не тільки хрустка текстура хліба, не лише якість хамону чи свіжість морепродуктів. Це — соус. Саме він вирішує, чи буде грінка просто смачною, чи стане гастрономічним спогадом.
Ми повивчали, як працюють найвідоміші ш`ефи Сан-Себастьяну та інших регіонів Іспанії (Elena Arzak, Andoni Luis Aduriz, Martín Berasategui, Pedro Subijana, Josean Alija, Aitor Arregi, Paulo Airaudo, Bittor Arginzoniz та інші), і зібрали добірку з 16 локальних соусів і емульсій. Кожна з яких є ключем до розуміння регіональної кухні.
Тут і баскський Піл-піл (Pil-pil), що тримається на досконалій емульсифікації часнику й желатину тріски; тут і каталонський Ромеско (Romesco) з печеним перцем і мигдалем; тут і андалузький Сальморехо (Salmorejo), такий густий, що може стати основою для чого завгодно. Кожен соус — гастрономічна мова. В нашому випадку Іспанська. Регулярно перецитована на кухнях від Сан-Себастьяну до Севільї.
Ловіть ще одну мапу смаків, якою користуються найкращі ресторани, коли створюють тапас чи пінчос.
1. Salsa Brava (Кастилія/Мадрид)
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: картоплею (patatas bravas), морепродуктами
Основні інгредієнти: томати, паприка (солодка й копчена), чилі, часник, оцет
Смак: гострий, кислувато-дімний
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: креветками, морепродуктами, овочами, рибою
Основні інгредієнти: часник, оливкова олія, жовток (+ вода опційно), лимон
Смак: насичений часниковий
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: тріскою, креветками
Секрет: емульгується рухом пательні, без вершків
Інгредієнти: тушка тріски, часник, оливкова олія
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: картоплею, м’ясом, овочами
Основні інгредієнти: печний червоний перець, часник, чилі, кмин, оцет, хліб
Смак: гострий, землисто-пряний
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: рибою, креветками, овочами
Основні інгредієнти: кінза або петрушка, часник, кмин, оцет, оливкова олія
Смак: свіже-зелений
Етапи:
Подається з: морепродуктами, овочами на грилі
Основні інгредієнти: печений червоний перець, мигдаль/фундук, часник, хліб, томати, оцет
Смак: горіхово-томатний, з кислинкою
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: тріскою, молюсками
Інгредієнти: петрушка, біле вино, часник, бульйон риби
Смак: легкий, зелений, трав’янистий
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: усім: від морепродуктів до яєць
Інгредієнти: цибуля, томати, часник, іноді перець
Смак: база, як soffritto в Італії — насичує все
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: м’ясом, овочами, яйцем
Інгредієнти: копчений сир Ідіасабаль, вершки або молоко, сіль
Смак: димно-сирний
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: фуа-гра, сиром, чорізо
Інгредієнти: цибуля, цукор, червоне вино або бальзамік
Смак: солодко-глибокий, майже десертний
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: овочами, яйцем, грінками
Інгредієнти: анчоуси, вершкове масло або олія, лимон, трохи часнику
Смак: солонувато-умамі
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: рибою, молюсками
Інгредієнти: біле вино Txakoli, вершки, шалот, лимон
Смак: елегантно-винний
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: тріскою (bacalao a la vizcaína)
Інгредієнти: сухі червоні перці (choricero), цибуля, часник, хліб
Смак: глибокий, землисто-солодкий
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: м’ясом, яйцями, сиром
Інгредієнти: печені перці пікільо, часник, вершки або олія
Смак: солодкуватий, шовковий
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: овочами, креветками, виноградом
Інгредієнти: мигдаль, хліб, часник, оцет, олія
Смак: кремовий, мигдально-часниковий
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Подається з: яйцем, хлібом, овочами
Інгредієнти: витоплений жир і соки з обсмаженої chistorra, трохи оцту, шалот
Смак: пряний, жирно-пікантний
Етапи:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi