пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
Як обрати корисні та якісні овочі: поради професіоналів
Відвідуючи супермаркети та магазини, більшість людей користуються загальновідомими правилами вибору продуктів, серед яких: зовнішній вигляд товару, термін придатності та цілісність упаковки. Але насправді тонкощів вибору та показників якості набагато більше. Професійні комплектувальники сервісу доставки продуктів Zakaz.ua поділилися маловідомими лайфхаками, які потрібно взяти до уваги, щоб покласти до кошика дійсно свіжий та корисний продукт.
Загальні правила вибору
Безумовно головний показник якості, – товарний вигляд. Плід не повинен мати механічних пошкоджень та ознак гниття. Але при цьому бездоганний зовнішній вигляд овочів теж повинен насторожити. Блискуча глянцева поверхня може бути результатом обробки овоча засобами, що уповільнюють процес гниття і роблять плоди більш привабливими для покупця.
Як правило, всі овочі, фрукти та ягоди від зарубіжних імпортерів піддаються обробці. Їх обприскують засобом, до складу якого входить парафін, який перекриває доступ кисню до серцевини плода, таким чином «консервуючи» його. Потім їх обробляють антибіотиками, які знищують всі шкідливі мікроорганізми, які розмножуються і псують урожай. Крім цього, в хід йдуть добавки від цвілі і грибків. Саме такі продукти на прилавках магазинів відрізняються від інших більш презентабельним зовнішнім виглядом. Проте вчені-біологи стверджують, що вони не такі вже й безпечні. Споживати органічний продукт без зайвої обробки набагато безпечніше та корисніше для здоров’я.
“Рекомендуємо звертати увагу на овочі середнього розміру, нерівної форми, зі звичайною, не глянцевою, шкіркою. Неприродно великі плоди можуть свідчити про надмірне підживлення овочів пестицидами. Крім того, хороший і стиглий плід повинен мати природний, властивий конкретному виду овочів, запах. Відсутність запаху говорить про те, що продукт було оброблено або він ще не достиг”, – зазначає Юлія Забарна, керівник тренінгового центру Zakaz.ua, де комплектувальники сервісу вивчають правила визначення якості продуктів харчування, стандартів їх зберігання з урахуванням індивідуальних властивостей.
Ознаки якості найпопулярніших овочів
Картопля. При виборі картоплі важливу роль відіграє її колір. Картопля не повинна бути зеленою. Коренеплід набуває зеленого відтінку, коли при проростанні і зберіганні на світлі в ньому починає вироблятися соланін – органічна отрута. Не купуйте занадто велику картоплю, оскільки всередині вона може виявитися гнилою. Відмовтеся від покупки коренеплоду з великою кількістю дірочок, які можуть означати, що продуктом ласував шкідник-дротяник.
Огірки. Визначити свіжість огірка можна за станом плодоніжки та за кольором шкірки. М’якість огірка у районі плодоніжки свідчить, що його зірвали досить давно. Також про це каже жовтий колір. Огірок, який немає насіння, не годиться для споживання, оскільки в ньому міститься багато шкідливих речовин. Якісний плід характерно має яскраво-зелений колір та тонку, майже матову, шкірку і тонкі шипи, які легко зішкрябати нігтем. Купуючи фасовані огірки, ретельно вивчіть упаковку: вона не повинна мати пошкоджень або слідів конденсату. Конденсат на плівці — це вірна ознака того, що продукт вже зіпсований.
Помідори. У якісних томатів тонка пружна шкірка та ніжна м’якоть. Чим товща шкірка, тим більше в них хімії. «Пластикові» на вигляд плоди мають не найкращі смакові якості: їх вирощували у теплиці. Якщо помідор занадто м’який, найімовірніше, він перезрів, або почався процес гниття. Якість помідора можна визначити по плодоніжці: у свіжого плоду вона зелена і пружна, але тільки її наявність ще не говорить про те, що помідори хороші. Уникайте помідори оранжево-червоного кольору. Біла м’якоть і товсті прожилки – це сигнал великого вмісту нітратів. Якщо ж ви вже придбали такі томати, замочіть їх на 40-60 хвилин в холодній воді.
Білокачанна капуста. Качан улюбленого борщового інгредієнта повинен бути щільним (якщо це не рання капуста), з тонким листям та рівним забарвленням. Темні плями на качані вказують на грибок, який зазвичай вражає капусту, вирощену на пестицидах. Зів’яле та підгнивше листя, а також плями на качані говорять про те, що капуста довго зберігалася. При виборі капусти варто зняти два-три верхні листки, якщо всередині качан рівного яскравого кольору, його можна брати.
Цвітна капуста. Суцвіття цвітної капусти повинні щільно прилягати один до одного, а на них не повинно бути бруду, нальоту, темних плям або механічних пошкоджень. Якщо між суцвіттями помітите листочки – сміливо беріть, адже це ознака соковитості рослини.
Морква. Візьміть овоч у руки і стисніть: він має бути пружним та твердим. На прилавках часто можна побачити моркву гігантських розмірів. Не поспішайте брати такий овоч – без щедрого додавання добрив не обійшлося. Вибирайте плід середнього розміру, з твердою та гладкою шкіркою оранжевого кольору, без проростань та зелених чи темних плям. Темні плями на поверхні вказують на те, що морква почала гнити.
Болгарський перець. Забарвлення шкірки має бути яскравим, рівномірним та насиченим. Блідим перець стає після тривалого зберігання або порушення технологій вирощування, а будь-який наліт є ознакою грибка. «Хвостик» у свіжого овоча завжди має бути зеленим, суха плодоніжка вказує на неправильне або занадто тривале зберігання перцю. Не варто купувати болгарський перець без плодоніжки. Її могли видалити спеціально, щоб приховати факт псування плода.
Ріпчаста цибуля. Цибулина має бути досить важкої. Якщо овоч занадто легкий, але при цьому має великий розмір, швидше за все, всередині він порожній або сухий. На лушпинні не повинно бути жодних видимих пошкоджень або плям, будь-яка життєдіяльність комах також повинна виключатися. Вся поверхня цибулини обов’язково має бути сухою, твердою і чистою. Якщо плануєте зберігати цибулю довгий час, тоді не купуйте червоні сорти, тому що вони найшвидше псуються.
Салат. Існує безліч різних сортів та видів листя салату. Найпопулярніші з них – латук листовий та качаний, Айсберг, Баттерхед (олійний) та Лолло Росса. Листовий латук зберігає свою свіжість менше, близько 12-ти годин, тому його краще вирощувати самостійно. У магазині звертайте увагу на качаний латук: листя має бути ніжно-зеленого кольору і пружне на дотик, а сама головка – середнього розміру та симетричної форми. Ну і не можна не згадати про салат Лолло Росса, який має оригінальні червоні кінчики листя та світло-зелену розетку-основу. Якщо все листя має червоний колір – це означає, що салат перезрів і не варто класти його до кошику.
Керуючись даними порадами, ви зменшите ризик придбати до столу шкідливі, або зіпсовані овочі. Ставтеся до вибору дуже уважно та майте частку сумніву, коли ваша рука автоматично потягнеться до найпривабливішого помідора чи огірка на прилавку. Пам’ятайте, часом зовнішність буває оманлива.
Текст та фото надані Zakaz.ua
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi