пошук
Гаспачо від Андрія Величко
Скажу відразу — це зовсім не італійська страва. Суп цей справді літній і іноді холодний, але коріння його йдуть в Андалузію. Скоріш, навіть у період мусульманської Іспанії. А потім у Європі з'явилися помідори, і гаспачо став більше схожий на те, що ми звикли бачити під цією назвою. Колись він був юшкою з черствим хлібом, часником і оцтом — а став крем-супом помідорів, огірків, перців і цибулі. Але щось від початкового рецепту цей суп таки зберіг у своєму смаку — якусь часникову ноту, кислинку і хлібну основу. Ось це і є те ДНК страви, що говорить про ії традиційність.
ЯК ПРИГОТУВАТИ ГАСПАЧО ВІД АНДРІЯ ВЕЛИЧКО
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Помідори — 6-8 шт.
- Огірки — 3-4 шт.
- Цибуля солодка — ½ шт.
- Перець солодкий — 1-2 шт.
- Часник — пару зубчиків
- Перець чилі — на смак
- Хліб білий — 1 скибочка
- Оцет винний світлий — 1-2 ст. ложки
- Олія оливкова — 2-3 ст. ложки
КРОКИ:
- Як і в будь-якому іншому рецепті - вибираємо продукти. У гаспачо все просто - берете тільки стиглі, дуже стиглі помідори. Можна брати будь-який сорт помідорів, але я обираю жовті. Огірки кращі сорти. Родичок, перець краще за Білозерка. Цибуля краще кримська або біла салатна — щоб була солодка, а для гостроти вистачить часнику і чилі. Хліб - білий і вчорашній. Так смачніше. І важлива порада: не економте на оливковій олії і на оцті.
- Продукти вибрали, тепер підготуємо їх. У помідорах слід вирізати плодоніжку і на протилежному боці зробити неглибокий хрестоподібний надріз. Після цього опустити на 20-30 секунд в кип'яток, а потім перекласти в крижану воду - так шкірка зніметься легко. Огірки почистити за допомогою картоплечистки. Перець можна використовувати сирим, але я запікаю. На мій погляд, так смачніше менше цього агресивного перцевого запаху і смаку. Цибуля і часник — зрозуміло, очистити. У хліба видалити корку - використовувати тільки м'якоть.
- Цей крок простий, але важливий. Наріжте всі продукти, не великими кусками. Наріжте і змішайте. Посоліть на смак, додайте оцет та олію. І дайте годинку - дві постояти. Є у мене один улюблений смак. Смак юшки з літнього салату з помідорів з огірками і цибулею. Ця юшечка, ця рідина із суміші домашньої олії і солоного соку овочів з городу — це щось. У гаспачо смак дуже близький. Але тільки якщо берете стиглі овочі.
- Найпростіший. Перебийте за допомогою блендера до однорідного стану. Вийде консистенція крем-супу. В ресторанах ще проціджують через сито шинуа, але вдома це точно зайве. Перебили добре блендером, перемішали. Обов'язково спробуйте на смак, відрегулюйте сіль, а також кислоту за допомогою оцту. Я завжди додаю трохи гострого соусу — люблю пекучий смак. Пару крапель Табаско чи вітчизняного Вогняра — і суп підготовлений. Підготовлений, але не готовий. Тепер — на 3-4 години в холодильник. Коли охолоне і настоїться — можна подавати.
Як і з чим їсти? Ось рекомендації та фаворити Андрія Величко:
- грінки, натерті часником;
- йогурт або лабне;
- в'ялене м'ясо;
- смажені креветки;
- просто з бокалом крижаного бесарабського білого.
Коментарi