Інжирна мостарда або «муштарда» від Андрія Величко - PostEat

пошук

Інжирна мостарда або «муштарда» від Андрія Величко

20-09-2023 0

Я хочу поділитися рецептом не солодкого варення з інжиру, а навіть пряного. Це італійська мостарда. А рецепт мені розповів мій друг Роберто. Причому рецепт його бабусі, Летиції, на честь якої він назвав затишний італійський ресторан в Одесі.

В Італії мостарда - це солодко-пряне варення, в якому гострота гірчиці компенсує солодкість фруктів або ягід. Вона може стати ідеальною парою до витриманого сиру з келихом вина, а може бути гарніром до м'яса, наприклад, курки або індички. Отже, почнемо.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ІНЖИРНУ МОСТАРДУ АБО «МУШТАРДУ» ВІД АНДРІЯ ВЕЛИЧКО

Інгредієнти:

  • 1 кг інжиру;
  • 300 г цукру;
  • 100 мл води;
  • 50 мл бальзамічного оцту з Бессарабії;
  • 2 ст. ложки гірчичного порошку чи гірчиці в зернах;
  • 1 ч. ложка сухого імбиру;
  • по ½ ч. ложки кардамону, коріандру та гострого перцю;
  • 1/2 ч. ложки солі.

КРОКИ:

  1. Очищаємо інжир. Якщо це сорт фіолетового інжиру з щільною шкіркою, її повністю слід зняти. З нашого бесарабського білого інжиру шкірку знімаємо тільки якщо вона досить щільна. Але я рекомендую очистити. Очистити і трохи розім'яти, щоб він легше розварився.
  2. Змішуємо цукор з водою та бальзамічним оцтом і нагріваємо до повного розчинення цукру. Зробити це краще у сотейнику з товстим дном або у казанку. Продовжуємо варити, отримавши сироп. Тепер у нього закладаємо інжир та на повільному вогні варимо близько 30 хвилин. Важливо, щоб маса стала досить густою, але не почала пригоряти. Слідкуйте за вогнем.
  3. Змішуємо всі сухі інгредієнти, додавши трохи рідини із нашого варення. Перемішуємо, щоб утворилася однорідна кашка, яку тільки після цього викладаємо у варення. Інакше можуть утворитися грудочки. Розмішали, проварили ще хвилину – і вуаля! Мостарда з інжиру з бальзаміком готова. Оригінальна назва - mostarda di fichi con balsamic. Ну а оскільки ми приготували цю страву в Бесарабії та ще з локальних продуктів, то я пропоную місцеву назву – «дунайська мостарда».

З чим ідеально поєднується мостарда? Витриманий сир, бесарабська овеча бринза, біле м'ясо або навіть м'ясні делікатеси, як прошутто чи брезаола.

Загалом, обов'язково спробуйте приготувати цікаву та зовсім не банальну страву під час короткого сезону локального інжиру.

Андрій Величко | FACEBOOK INSTAGRAM

Головна фото: Facebook Chef Andrii Velychko

Tweet

Коментарi

З цiєю стравою дивляться також: