Де і що у Києві п’ють професійні сомельє: заклади, напої, паролі - PostEat

пошук

Де і що у Києві п’ють професійні сомельє: заклади, напої, паролі
25-09-2019 0 4104


Редакція PostEat розпитала сомельє про улюблені винні місця в Києві та критерії хорошого закладу. Виявилось, що знавцю навіть не треба дивитись винну карту. Якщо зал повний, значить з вином у закладі вміють працювати. Тож, де і як п’ють професіонали — у нашому матеріалі.

В’ячеслав Назарчук

Сомельє ресторану Fujiwara Yoshi, «Кращий сомельє України 2016»

Подобається Win Bar за приємну атмосферу і великий вибір вина. В бари Like a local’s заходжу спробувати нові українські вина.

Хороше винне місце розпізнаю за кількістю гостей. Якщо люди з задоволенням проводять час у закладі, значить, у винній карті зібрані приємні вина за розумною ціною.

Також важливі емоції. Заклад може бути середнього рівня, але якщо у ньому мені цікаво розповіли про вино, то місце може «затягнути». І навпаки, заклад залишає байдужим, якщо жодних емоцій не виникло. Хотілося б, щоб якісних винних місць в Києві і Україні ставало більше.

Win Bar

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Хорива, 16/7

Бюджет: ₴₴. Закуски (64–245 грн), салати (115–228 грн), супи (95–115 грн), основні страви (112–315 грн), келих вина з «винної машини» (85–95 грн), келих вина з винної карти (65–3100 грн).

Що спробувати: винний бар на Подолі з великою винною картою та продуманим меню до вина. Тут можна спробувати вина келихами з «винної машини» або замовити щось особливе. За добірку вин відповідає співвласник закладу сомельє Олег Кравченко. Він регулярно включає в добірку вин рідкісні знахідки або трендові новинки. Меню також регулярно оновлюється — з’являються страви з сезонними продуктами або вдалі пари для нових вин.

Анна-Євгенія Янченко

Wine & Spirits Brand Ambassador «Сільпо», главред блогу «Сомельє в зелених штанях»

Загалом, я дуже вимоглива, а ще й скнара, тому частіше за все знаходжу класні вина за знижкою та готую вечерю. Бо часто – куди не прийду, все мені не так — то келихи з товстого скла, то вино видохлось, то бульбашок у каві бракує, то немає нічого цікавого келихами. А щодо саме винних місць, де я буваю, так то обов’язково Vinostudia, Like a local’s wine bar, Win Bar, Wine Not.

Щодо закладів, де мені завжди щастить з винами та їжею, то, безумовно, раджу Vino e Cucina та NAM. Більшою мірою ці локації визначилися через мою географію та власний досвід. Впевнена, що є купа місць, які мені ще доведеться відкрити.

Частіше за все я заходжу в бар чи ресторан, коли працюю (але тоді не оцінюю місце), або через спробу соціалізації, що для мене є досить нервовою ситуацією. Тому я ціную, коли заклад полегшує мій стрес. Мені комфортно, коли затишно, зручно, гарні люди навколо, красивий посуд та скло, приємна на дотик карта вин. А ще прибори та текстиль, яких хочеться торкатися. В усіх перелічених закладах мені приємно знаходитися фізично. А ще мені подобається, що там усюди можна обрати келихами цікаві вина і там є багато вин, окрім всюдисущого «совінйон блану» з голими дупками.

Хороше винне місце — це тонке скло келихів, гарне скло у келиху для води (чи хоча б наявність такого), чітка винна карта без помилок (пффф, любі сомельє, слідкуйте, будь ласка, за тим, ЩО ви віддаєте до друку!), можливість замовляти різноманітні вина келихами, розкутість персоналу під час бесіди про вина та відсутність образливих помилок офіціантів. Вам здається, що це рутинні дрібниці, але ніт.

Vino e Cucina

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Січових Стрільців, 82

Бюджет: ₴₴₴. Сніданки (87–345 грн), брускети (116–297 грн), салати (215–357 грн), фірмові страви (264–1297 грн), паста і ризото (187–397 грн), піца (109–367 грн).

Що спробувати: триповерховий ресторан-енотека біля станції метро «Лук’янівська». Кілька років поспіль заклад отримує нагороду «Два келихи» Wine Spectator Restaurants Award за визначну винну карту і високий рівень сервісу. У меню ресторану зібрано найсмачніше, що дала світу Італія. Традиційні італійські антипасті, великий вибір домашньої пасти та піци, м’ясних та рибних страв. Обов’язково спробуйте фірмовий тартар із яловичини, що замішають прямо при вас, та ризото в сирі.

NAM

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Велика Васильківська, 48

Бюджет: ₴₴₴. Холодні закуски (187–499 грн), гарячі закуски (199–329 грн), салати (187–357 грн), супи фо (179–499 грн), овочі, рис, локшина (69–387 грн).

Що спробувати: ресторан сучасної в’єтнамської кухні Ектора Хіменес-Браво зі стильним дизайном інтер’єру від студії YOD Design. Серед гостей популярні неми, дім сами, супи фо та м’ясо, птиця і риба, приготовані за в’єтнамськими рецептами. З азійськими стравами варто спробувати вина з яскравим ароматом та свіжою цитрусовою кислотністю — наприклад, з сорту винограду «рислінг».

Олексій Гіжко

Головний сомельє METRO Cash & Carry Україна, «Кращий сомельє України 2014»

Сомельє не обов’язково п’ють у винних місцях. Все залежить від їхніх алкогольних смаків поза роботою. Наприклад, є винні спеціалісти, які люблять міцний алкоголь, знаються на віскі та коктейлях. Я часто зустрічаю їх у ресторані Whisky Corner або спікізі-барах.

Останнім часом п’ю вино вдома. З тих закладів, де бував, сподобався винний бар Wine Not — тут зібрані цікаві вина та вдало підібрані до них страви. В бар Like a local’s варто зайти, щоб заглибитись у тему українського вина.

Як нам мене, то у правильному винному місці має бути середня винна карта — до 100 позицій. І обов’язково продуманий фудпейринг. Не лише легкі закуски, а й правильно підібрані страви — кілька видів сиру, м’ясні тарілки, салати, основні страви.

Whisky Corner

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Софіївська, 16

Бюджет: ₴₴₴. Холодні закуски (230–890 грн), салати (129–385).

Що спробувати: на кухні дому-ресторану під керівництвом шефа Олексія Повторейко готують стейки, спеціалітети шотландської кухні та авторські страви. У закладі зібрана велика колекція віскі, яким можна насолоджуватись соло або підібрати вдалу пару з меню.

Wine Not

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Саксаганського, 9

Бюджет: ₴₴. Холодні закуски (63–195 грн), гарячі закуски (156–175 грн), м’ясне / сирне плато (215–256 грн), салати (110–195 грн), паста (155–195 грн), келих вина (45–235 грн).

Що спробувати: новий винний бар на Саксаганського, де можна спробувати вина келихами та у пляшках. Винна карта розділена на «Вина на кожен день» та «Вина для гурманів». Відповідно, тут можна взяти келих вина однієї з найкращих винарень світу 2019 року Muga (Ріоха) або базове вино з сорту «піно гріджіо». Для поєднання з вином розроблено лаконічне меню. Також у закладі проходять винні ігри.

Анатолій Ходаковський

Сомельє ресторану Catch Seafood Restaurant

Насправді у сомельє не так багато часу, щоб ходити по винних закладах і аналізувати їх. Якщо встигаю на дегустації, то вже добре. Але знаю від колег, що «наші» люди часто збираються у Win Bar.

Якби мав більше вільного часу, то також ходив би туди. Успіх Win Bar простий: ним керують люди з винної сфери. Нарешті ця модель з’явилась і працює в Україні.

Головний показник успішності — прибутковість закладу. Якщо люди туди ходять і їм подобається, значить, робота з вином проведена якісно.

Наприклад, Євгенія Ніколайчук, яку я дуже поважаю, барами Like a Local’s wine bar закрила нішу українського вина. Люди зараз не хочуть витрачати великі гроші на розваги, а ці бари дали якість за розумні гроші.

Мені подобаються винні бари європейського типу, де панує розслаблена і дружня атмосфера. Це головне.

Like a Local’s wine bar

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Льва Толстого, 5; вул. Січових Стрільців, 26; вул. Спаська, 5

Бюджет: ₴. Пироги (50–60 грн), намазки (60–80 грн), сети (70–90 грн), сирне/м’ясне плато (129 грн), келих вина (50–190 грн).

Що спробувати: в барах Like a Local’s wine bar зібрані українські вина півдня України, Закарпаття та інших регіонів. Позиції побокально постійно змінюються. Зараз тут можна спробувати помаранчеве вино від компанії Shabo або перші українські вина з іспанського сорту «альбаріньо» та п’ємонтського сорту «тіморасо». До вина — пироги та легкі закуски.

Катерина Спасіченко

Сомельє, засновниця винного клубу WineLovers

Якщо видається нагода, то захожу до винного бару Vinostudia. Для мене важливе ціноутворення, бо сомельє добре знається на тому, які вина за скільки можна купити. Хочеться розслабитись і бути впевненою, що вартість вина відповідає його якості.

Win Bar подобається тим, що там працює «вайн машина» — можна спробувати різне вино келихами за розумною ціною. Також в закладі добре попрацювали над кухнею — завжди можна скласти цікаву пару страви й вина.

Ідеально, якщо винний заклад тримає баланс між дорогим рестораном і рівнем «чипси та брускети». Якісний заклад середнього рівня, де панує дружня атмосфера — це і буде моє улюблене місце.

Vinostudia

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Антоновича, 13

Бюджет: ₴₴. Закуски до вина (30–180 грн), гарячі закуски (75–180 грн), антипасті (180 грн), келих вина (від 60 грн).

Що спробувати: бар на Антоновича, відкритий винною ентузіасткою Олесею Донковцевою. Тут можна спробувати вина з маловідомих країн та регіонів — наприклад, помаранчеве вино зі Словенії, вино з Греції, солодкі вина Токай та «айсвайн», біодинамічні та органічні вина та інші. Всього у добірці вин — понад 150 пляшок. До вин — закуски та основі страви, створені для поєднання з вином. Часто можна потрапити на дегустації та зустрічі винних клубів.

Олександр Меєр

Сомельє ресторану Vino e Cucina. Ristorante/Enoteсa, «Кращий сомельє України 2018»

Нечасто відвідую спеціалізовані винні заклади, частіше ресторани. Ті місця, де я був і які можу порадити — Win Bar, 101 Bar і Vino e Cucina. Такого вибору та співвідношення «ціна–якість» мало де ще можна знайти.

101 Bar

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Мечнікова, 9

Бюджет: ₴₴. Стартери (40–230 грн), салати (140–250 грн), закуски (130–310 грн), супи (150–190 грн), паста (190–230 грн), основні страви (270–450 грн).

Що спробувати: винний бар працює у приміщенні магазину Good Wine, де представлено 4 тис. найменувань вин. Тут можна спробувати вина побокально, а також замовити будь-яку пляшку з полиці; якщо її ціна від 500 грн, то cork fee не сплачується. Восени тут можна спробувати трендові «помаранчеві» вина з Франції, Словенії, Грузії. Це насичені й гастрономічні білі вина, які складуть вдалу пару з будь-якою стравою.

Фото: Facebook Nazarchuk Viacheslav, Anna Eugenia Yanchenko, Alexey Gizhko, Анатолий Ходаковский, Kateryna Spasichenko, Олександр Меєр (Oleksandr Meier), Win Bar — Винний бар, Vino e Cucina. Ristorante/Enoteсa, NĂM • Modern Vietnamese Cuisine, Ресторан WHISKY CORNER, Wine Not, Like a local’s wine bar, Vinostudia, 101 Wine Bar

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi