пошук
Максим Пустовойт
Автор
пошук
Максим Пустовойт
Автор
Чай. Які асоціації у вас викликає це слово? Приємний вечір наодинці? Відверта розмова з близьким другом? Морозний зимовий день? Розваги у веселій компанії? А, ні, вибачте. Останній пункт – він про вино. А ми ж сьогодні про чай.
Чай – це частина нашої культури, до якої ми часто ставимось абсолютно без культури. А даремно. Виявляється, цей напій потрібно пити правильно. І обирати. І підбирати: до десерту, до настрою чи до… кальяну.
Адже особлива любов у чая трапляється саме з кальяном.
В наших гастро-кальянних представлено понад 25 видів чаю. Від білих до нафтово-чорних. І я знаю, як кожен з них здатен розкрити той чи інший смак кальяну. Переходимо до конкретики.
Найкращий чай у світі – китайський. Він витримує до 10 проливів без втрати цілющих властивостей. Пролив – це коли чай не настоюють 1-2 хвилини, а коли кип’яток просто “пропускають” через листя чаю. При проливі воду можна “тримати” від 5 до 15 секунд, але чітких правил щодо цього пункту – немає. Варто експериментувати!
І хоча деякі фанатики все ж стверджують, що чай витримує виключно одне повноцінне заварювання, ми з цією теорією готові сперечатися. Високогірний китайський чай можна проливати й через 2 літри води. Свої властивості він при цьому не втрачає. Між іншим, за кількістю проливів можна визначити якість чаю. Найбільш якісний – максимальна кількість проливів, при яких напій заварюється. Саме тому у нашій “Шишці” чайний майстер запропонує вам такий вид заварювання чаю.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Наступний критерій оцінки якості чаю – його аромат. Що яскравіше пахне ваш чай, то більше у ньому ефірних олій. Наявність ароматів – ознака того, що чай виріс високо-високо в горах і ввібрав у себе цілющі властивості китайських земель, сонця й повітря.
На купажовані чаї (суміші) це правило не розповсюджується – адже до них часто додають штучні ароматизатори, що мають досить різкий запах. Тому в наших закладах такий різновид чаю не представлений. Хоча, зізнаюся, інколи відвідувачі бажають замовити “фруктові” чаї. Наш чайний майстер толерантно пропонує їм варту уваги альтернативу.
Між іншим, є хороші способи натуральної ароматизації чаю. Наприклад, зелений китайський чай збагачують ароматами квітів жасмину абсолютно прийнятним способом. Квіти просто змішують з чаєм і лишають разом на певний період. Наступний крок – китайський чайний майстер ці квіти “вибирає” з чаю… руками. Довго і складно, але ефект того вартий! Такий чай виходить дуже ароматним і не зіпсованим квіткою, яка все своє найкраще для нього вже віддала.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Зазначу, що зелений та чорний чай має не лише відмінні властивості, але й вимагає різного способу заварювання. Якщо чорному чаю модний сьогодні спосіб заварювання “в сифоні” підійде, то зелений чай від високих температур просто помре й не віддасть ті властивості, які мав би.
Трішки розповім про те, яким є цей метод заварювання в сифоні. Щоб заварити чай, в нижню колбу потрібно налити воду, а у верхню — засипати чайне листя. Потім сифон необхідно зібрати, верхню частину накрити кришкою. Коли відбувається нагрівання води, вона підіймається у верхню колбу під тиском. Далі відбувається процес «бурління» гарячої води, насиченої киснем. Так заварюється чай.
Погоджуся, що такий процес приготування виходить дуже видовищним. Але при цьому властивості чаю страждають. Особливо – зеленого. Кип’яток його просто вбиває. Тому в нашому закладі ми такий спосіб заварювання не використовуємо.
Ще один спосіб – заварювання на соках. Виходить оригінально. Принцип заварювання в tea pot зберігається. Єдине, замість води використовуємо сік. Наприклад, вишневий. Між іншим, ми теж плануємо запропонувати нашим гостям таку опцію найближчим часом.
А ще – чай теж має свою сезонність. Так, як одяг, шини на авто й погода на вулиці. Червоний темний улун ідеально зігріє вас взимку, а зелений жасминовий чай – чудово збадьорить в спекотний літній день.
І про головне. Часто друзі запитують, звідки в мене така любов до чаю й чому в кальянній представлена така шалена чайна карта? Ще й працюють чайні майстри?
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Справа у тому, що чайна й кальянна міксологія тісно перетинаються. Правильно підібраний чай здатен розкрити нотки кальяну й підсилити його ефект.
Наприклад, світлий улун підкреслює кислі нотки кальяну. На фоні “гірких” видів чаю завжди проявляються солодкі ноти. Якщо ж гість бажає відчути усю міцність кальяну, тоді йому варто замовляти у чайного майстра темний ферментований улун, що підвищує кров’яний тиск.
Тому я акцентую увагу на тому, що чай до кальяну варто підбирати, а не замовляти інтуїтивно. Й не соромтеся діставати вашого чайного майстра питаннями, стосовно властивостей чаю. У правильному поєднані з чаєм, ви дізнаєтеся багато нового про свій улюблений кальян)
А взагалі — насолоджуйтеся чаями та кальянами, робіть собі такі приємні паузи й не забувайте отримувати насолоду незалежно від ритму життя. Адже в таких паузах і є саме життя.
Фото: Максим Пустовойт
Автор: Максим Пустовойт, ресторатор. Владелец «Шишка» и «To Be»
Редакция сайта не несет ответственности за содержание авторского материала. Мнение редакции может отличаться от мнения автора.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi