пошук
Win Bar
Автор
пошук
Win Bar
Автор
Новий рік — це не тільки відчуття дива та казки, а й важкий вибір серед напоїв до столу. Що ж робити, якщо всі гроші вже витрачені на подарунки, а так хочеться мати “ігристий” настрій?
Про візитну картку Італії — “Просекко”, хоч раз у житті, але чув, певно, кожен. Частіше за все його порівнюють з французьким шампанським, проте це вино відрізняється не тільки своєю вартістю та складом, а й технологією виробництва.
Просекко виготовляють у 5 провінціях регіону Венето та 4 провінціях — Фріулі-Венеція-Джулія. Цікаво, що до 2009 року, сорт винограду Глера, з якого виробляють вино, мав однойменну назву до нього. Потреба зміни виникла через те, що кожне вироблене вино з даного сорту могло називатись Просекко. Всі вина дуже відрізнялись одне від одного своїми смаковими та ароматичними властивостями, саме тому вирішено було прийняти закон про захист зони виробництва Prosecco.
Крім Глери, винограду якого у вині має бути не менше ніж 85%, також дозволено додавати сорти Вердізо, Перера, Б’янкетта, Шардоне, Піно Гріджіо та інші.
Історія Prosecco
Італійці стверджують, що Просекко з’явилось ще за часів Римської імперії, в місті Трієст, та було улюбленим напоєм дружини імператора Октавіана Августа. На той час вино мало назву “Ріболла” й порівнювалось з античним напоєм Пучіно.
Першим, хто згадав назву “Просекко” в книзі, був англієць Файнс Морісон, який після візиту до півночі Італії, у 1593 році, детально описав це вино. А у 1754 році вино “Просекко” зустрічається в документах Авреліано Аканті.
До 1960-х років італійське ігристе було солодким та дуже схожим на “Асті Спуманте”. Але прогрес не стоїть на місці, тому, завдяки успішній роботі технологів, ми можемо насолоджуватись високоякісним сухим Просекко.
Воно стало на стільки відомим, що вже давно має успіх не тільки серед молоді, а й серед “досвідчених любителів” ігристих вин. Мабуть у цьому й полягає успіх Просекко, споживання якого зростає з кожним роком все більше й більше.
Види Prosecco
Перед тим, як Ви будете обирати Просекко, важливо знати, що воно буває лише білим та розподіляється за такими видами:
За вмістом цукру Prosecco розподіляється на:
Як пити Prosecco
Щоб насолоджуватись смаком Просекко, не треба чекати особливого приводу, адже, на відміну від шампанського, воно доступне для кожного. Італійці, наприклад, вживають його як за сніданком, так і за вечерею.
#WIN радить:
На жаль, роки не йдуть на користь цьому вину — чим довше воно пролежить, тим менше фруктових нот залишиться в ньому. Тому радимо вживати Просекко протягом року після придбання.
Просекко необхідно охолоджувати до +5…+7°С та подавати його у келиху флюте. Але наповнюйте келих лиш на третину, так вино розкриє свій аромат та зможе довго «грати» в ньому.
Чи не обирайте зовсім нічого, адже Просекко на стільки універсальне, що їм можна насолоджуватись, як у якості аперитиву, так і в компанії страв з морепродуктів, риби, білого м’яса чи кролика.
Знамениті коктейлі “Белліні” та “Мімоза” готуються саме на основі ігристого Просекко. Вони допоможуть поглянути на це вино зовсім під іншим кутом. Сподобається навіть найбільшим любителям класики.
#WINрекомендує спробувати:
Ми впевнені, що в цю новорічну ніч усі Ваші бажання обов’язково здійсняться, особливо, якщо в келиху буде смачне Просекко.
#WIN бажає ігристого настрою.
Зустрінемось на Подолі.
Фото/ Голос #Win: Анна Остапенко
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi