пошук
Win Bar
Автор
пошук
Win Bar
Автор
Якщо Вам вже набридли “стандартні” кольори вина та хочеться побалувати свої рецептори чимось надзвичайним, то “orange wine” — те, що треба!
У 2017 році британська газета “The Independent” дала цьому вину почесне звання “Напій року”. Воно заполонило серця багатьох з першого ковтку, тому заслужено займає своє місце у винних картах барів та ресторанів усього світу. Чому? Спробуємо розповісти.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Як з’явилось “помаранчеве вино”?
Всі знають, що раніше вино у Грузії зберігали під землею, у великих глечиках вироблених з глини. Їх називають “квеврі”, а сама технологія виробництва й досі існує у наші дні. Важко повірити, але їй вже 8000 років! Таке собі своєрідне привітання з минулого.
Британський імпортер Девід Харві став першим, хто у 2004 році вперше придумав термін “orange wine”.
“Помаранчеве”, або як ще його називають, “бурштинове” вино, роблять з білого винограду, але за особливою технологією червоного.
Якщо дуже-дуже коротко, то виробництво такого вина можна поділити на 2 етапи:
Головним поціновувачем методу створення “бурштинових вин” є Йошко Гравнер — винороб з італійського регіону Фріулі-Венеція-Джулія. Його виноградники розташовані в Італії та Словенії, у прикордонній виноробній області, що зветься Ослава.
Захоплений цими винами, після придбання 90 квеврі у Грузії, у 2000 роках він представив своє перше “Ramato” (з італ. “рудий”), яке дуже швидко стало трендом й, заслуговано, отримало найкращі відгуки у всіх країнах світу.
Йошко Гравнер дуже бережно відноситься до своїх квеврі: покриває їх бджолиним воском та тримає в землі, як, колись, робили самі грузини.
Словаччина ж відома своїми винами “Kabaj”.
Протягом багатьох століть родина Кабай вирощувала виноград у місті Горишке Брда, проте ніколи не виготовляла вина для продажу.
Але часи змінюються. Сьогодні вже три покоління Кабай керують великою виноробнею, а їх напої двічі входили до списку “Топ 100-виноробень” від журналу “Wine & Spirits”. Вважаємо, що ці вина варто продегустувати хоча б раз у житті.
Вина ж з Австрії, від Клауса Прайсингера, дуже відрізняються від попередніх виробників. Вони сповнені свіжості, персиків та жовтих яблук, й можуть “розповісти” Вам свою історію про створення “помаранчевих вин”.
У наш час географія “бурштинових вин” все більше поширюється усім світом! Їх починають виробляти в США, Італії, Франції, Австрії та ПАР.
Кількість їх шанувальників зростає з кожним роком, а це означає, що зовсім скоро ми матимемо можливість обирати улюблений напій не серед сотень, а серед тисяч вин.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Смак та характеристика “бурштинових вин”
“Orange wine” — це, достатньо, специфічне, трохи дивне вино. Але Ви можете бути певні — йому під силу вразити Вас!
Серед його пошановувачів багато знаменитостей, таких як, Роберт Паркер та Оз Кларк.
Якщо Ви будете куштувати вино вперше — приготуйтесь до неймовірного задоволення!
Аромат “orange wine” важко описати, бо він дуже багатогранний: ноти горіхів та сухофруктів тісно переплітаються між собою, а ноти меду, різнотрав’я, прянощів та квітів приведуть у захват навіть найдосвідченіших гурманів!
Як пити вино?
Завдяки своїм ароматичним й смаковим особливостям, “orange wine” достатньо універсальне вино, яке прийнято подавати охолодженими до +10..+15 °C.
Воно, як смачна приправа, легко доповнить страви чи закуски будь-яких кухонь світу: сири, м’ясо, риба, морепродукти і тд. Цьому вину підвладно все!
“Бурштинове вино” — це революція серед винного світу до якої можете бути причетні й Ви.
Вибір за Вами…
WIN рекомендує:
Фото/ Голос #Win: Анна Остапенко
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi