Вино, яке здатне перевернути Вашу уяву! - PostEat

пошук

Вино, яке здатне перевернути Вашу уяву!
25-01-2019 0 5674

Win Bar

Автор


Якщо Вам вже набридли “стандартні” кольори вина та хочеться побалувати свої рецептори чимось надзвичайним, то “orange wine” — те, що треба!

У 2017 році британська газета “The Independent” дала цьому вину почесне звання “Напій року”. Воно заполонило серця багатьох з першого ковтку, тому заслужено займає своє місце у винних картах барів та ресторанів усього світу. Чому? Спробуємо розповісти.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Як з’явилось “помаранчеве вино”?

Всі знають, що раніше вино у Грузії зберігали під землею, у великих глечиках вироблених з глини. Їх називають “квеврі”, а сама технологія виробництва й досі існує у наші дні. Важко повірити, але їй вже 8000 років! Таке собі своєрідне привітання з минулого.

Британський імпортер Девід Харві став першим, хто у 2004 році вперше придумав термін  “orange wine”.

“Помаранчеве”, або як ще його називають, “бурштинове” вино, роблять з білого винограду, але за особливою технологією червоного.

Якщо дуже-дуже коротко, то виробництво такого вина можна поділити на 2 етапи:

  1. Отриманий сік з білого винограду настоюють на масі, що зветься мезгою. В неї входить шкірка, насіння, сік, м’якоть та гребені. Чим довше сік контактує з мезгою, тим більш насиченим стає вино, як за кольором, так і за смаком. Час витримки — від пари днів до цілого року.
  2. Вино, що пройшло мацерацію, витримують в амфорах, квеврі та цегляних, або нержавіючих чанах.
    Звісно, квеврі — найліпший вибір серед усіх представлених “посудин”. Завдяки тому, що він постійно знаходиться під землею, вино зберігається за ідеальної температури. Стінки квеврі насичують його надзвичайним ароматом та смаком, а форма конуса дозволяє не фільтрувати готове вино, бо весь осад, через деякий час, сам падає на дно.

Головним поціновувачем методу створення “бурштинових вин” є Йошко Гравнер — винороб з італійського регіону Фріулі-Венеція-Джулія. Його виноградники розташовані в Італії та Словенії, у прикордонній виноробній області, що зветься Ослава.

Захоплений цими винами, після придбання 90 квеврі у Грузії, у 2000 роках він представив своє перше “Ramato” (з італ. “рудий”), яке дуже швидко стало  трендом й, заслуговано, отримало найкращі відгуки у всіх країнах світу.

Йошко Гравнер дуже бережно відноситься до своїх квеврі: покриває їх бджолиним воском та тримає в землі, як, колись, робили самі грузини.

 

До речі про грузинів: родина Дакішвілі, наприклад, може позмагатись з Гравнером за першість серед “orange wine”. Їх вина,“Dakishvili Family Vineyards“, виробляються в єдиному, неповторному стилі й дійсно здатні змусити Вас купити білет на літак до Грузії!

Словаччина ж відома своїми винами “Kabaj”.

Протягом багатьох століть родина Кабай вирощувала виноград у місті Горишке Брда, проте ніколи не виготовляла вина для продажу.
Але часи змінюються. Сьогодні вже три покоління Кабай керують великою виноробнею, а їх напої двічі входили до списку “Топ 100-виноробень” від журналу “Wine & Spirits”. Вважаємо, що ці вина варто продегустувати хоча б раз у житті.

Вина ж з Австрії, від Клауса Прайсингера, дуже відрізняються від попередніх виробників. Вони сповнені свіжості, персиків та жовтих яблук, й можуть “розповісти” Вам свою історію про створення “помаранчевих вин”.

У наш час географія “бурштинових вин” все більше поширюється усім світом! Їх починають виробляти в США, Італії, Франції, Австрії та ПАР.

Кількість їх шанувальників зростає з кожним роком, а це означає, що зовсім скоро ми матимемо можливість обирати улюблений напій не серед сотень, а серед тисяч вин.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Смак та характеристика “бурштинових вин”

“Orange wine” — це, достатньо, специфічне, трохи дивне вино. Але Ви можете бути певні — йому під силу вразити Вас!

Серед його пошановувачів багато знаменитостей, таких як, Роберт Паркер та Оз Кларк.

Якщо Ви будете куштувати вино вперше — приготуйтесь до неймовірного задоволення!

Аромат “orange wine” важко описати, бо він дуже багатогранний: ноти горіхів та сухофруктів тісно переплітаються між собою, а ноти меду, різнотрав’я, прянощів та квітів приведуть у захват навіть найдосвідченіших гурманів!

 

Як пити вино?

Завдяки своїм ароматичним й смаковим особливостям, “orange wine” достатньо універсальне вино, яке прийнято подавати охолодженими до +10..+15 °C.

Воно, як смачна приправа, легко доповнить страви чи закуски будь-яких кухонь світу: сири, м’ясо, риба, морепродукти і тд. Цьому вину підвладно все!

“Бурштинове вино” — це революція серед винного світу до якої можете бути причетні й Ви.

Вибір за Вами…

 

WIN рекомендує:

  • VINE PONTO MTSVANE
  • MOSMIERI KAKHURI
  • VITA VINEA RKATSITELI
  • DAKISHVILI FAMILY SELECTION AMBER
  • KABAJ SIVI PINOT
  • KABAJ LUISA

Фото/ Голос #Win: Анна Остапенко

 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi