Дмитро Борисов розповів, чим відрізняється ринок Польщі та України - PostEat

пошук

Дмитро Борисов розповів, чим відрізняється ринок Польщі та України
10-02-2023 0 878


Український ресторатор Дмитро Борисов нещодавно повернувся з дуже насиченої поїздки в Польщу, тому він вирішив відповісти на деякі актуальні питання: чи справді українські ресторани кращі, ніж в Європі? Чим відрізняється ринок Польщі VS України? Який бізнес варто будувати: емоційний або системний? Про це він розповів у Facebook.

За його словами, вперше «вийти на ринок Польщі» він спробував у 2017-ому. До цього він з командою два роки будував заклад, паралельно розбираючись в дозволах, податках, бюрократії та всьому такому, що має мало спільного з творчістю. Але він завжди робив бізнес на емоціях, і дуже хотів створювати круті українські ресторани в Нью-Йорку, Лондоні, Парижі, тому що весь світ має спробувати борщ в капусті та вареники з судаком.

«Почав я цей шлях з Варшави. 

І це був справді шалений досвід. 

Ми відпрацювали три роки, нагодували якусь неймовірну кількість делегацій, виграли кілька нагород, навіть сформували пул постійних щасливих гостей… Але врешті продали заклад, щойно почалася пандемія.

Зараз «спроба №2» зовсім інша. 

Не про амбіції та про емоції, а саме про бізнес. Системність, ефективність, оцінка ризиків.

І перше, що треба було зробити, аби наважитися на цей крок: розпрощатися з ілюзіями.

Вчора я якраз на цю тему робив опитування в Інста. 64% людей проголосували за те, що вони вважають, що «українські ресторани набагато крутіші та цікавіші» за польські», — розповідає ресторатор.

Дмитро Борисов дуже часто чує в розмовах з українцями в Європі: «Хочемо відкрити заклад, щоб показати, яким має бути сервіс, яким має бути ресторан». І ось саме це та ілюзія, яка, на його думку, більше шкодить. Ресторатор не сперечається з тим, що українські ресторани фантастичні, адже він сам розповідає про це роками. 

«І вірю, що за різноманіттям концепцій, вражень, які отримує гість, ми випереджаємо європейські заклади на 5-10 років.

Але зараз я, здається, зрозумів, що за цим стоїть. 

І в чому принципова різниця, наприклад, між українським та польським ринком. 

Річ у тім, що українські заклади такі круті… трохи від безвиході.

А що ще залишається на ринку, на якому люди ходять в ресторан двічі на рік? В якому для більшості людей 5-10 євро – це «максимум», який вони можуть витратити в кафе, і за це вони хочуть отримати враження, які б замінили їм і вечерю, і концерт. Українські ресторани продають враження, бо люди приходять, в першу чергу, за ними. А поїсти люди можуть і вдома. Або взяти судочок на роботу. 

Ось ресторатори і викручуються, і жонглюють, вражають, забезпечуючи креатив / класний сервіс / купу вражень, бо інакше не можна.

В цьому плані Польща якраз зробила крок вперед. 

Тут є «преміальний» сегмент і заклади, куди люди йдуть на честь особливих подій. 

Але здебільшого гості просто приходять в пекарню / кафе / на каву. І їм достатньо якісного продукту без усіх цих додаткових складових «досвіду гостя», — додає Дмитро Борисов.

Ресторатор стверджує, що в Польщі є велика кількість крутих системних гравців, є мережеві заклади польської кухні, є азійські, італійські, веганські бістро на кожний день.

«І якщо ти хочеш системно працювати на польському ринку, варто приймати ці правила гри.

Я вірю в українські ресторани на польському ринку. 

Але думаю, що буде така послідовність: «перші 2-3 роки: 80% гостей — українці, 20% — поляки» з тим, що згодом ситуація буде вирівнюватися, і українські бізнеси зможуть не просто «відкриватися на хайпі», а круто інтегруватися в європейські ринки. 

Змінюючись. І трохи змінюючи ринок навколо», — підсумовує він.

Фото: Facebook Dmytro Borysov

Читайте також: 

Рибалка з Північної Ірландії зловив рідкісного омара

Андрій та Таня Микитин стали гостями восьмого епізоду подкасту «Реве та стогне ресторатор»

Найстаріший сирний магазин в США закривається через дорогу орендну плату

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi