пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Ми часто і залюбки пишемо про сир, бо ми любимо сир, і любимо людей дотичних до сирної галузі. Часто всі сприймають сир лише як смачну їжу або делікатес. І хоча це в обох випадках правда, зараз настав час переглянути, точніше розширити цю точку зору.
Сталось ось що!
Позавчора українська сирна екпертка, засновниця ProCheese Academy Оксана Чернова увійшла в історію як перша українка, яку прийняли до Guilde Internationale des Fromagers – найвпливовішої міжнародної гільдії сирних майстрів (або фромажье).
Ось як прокоментувала Оксана, отримання титулу Ambassador of Ukrainian Cheeses:
«Сталося те, що зовсім нещодавно здавалося мрією — я стала першою українкою, яку прийняли в Guilde Internationale des Fromagers
La Guilde Internationale des Fromagers — це організація, створена 1969 році, у Діжоні, Франція, П’єром Андруе. Вона об’єднує сирних професіоналів з усього світу — професійних сироварів, виробників молока, переробників, торговців і роздрібних торговців, сирних експертів, фромажьє.
Станом на 2024 році Гільдія має 9000 членів по всьому світу. В першу чергу Гільдія займається просуванням сироварів та інших професіоналів, які працюють у сфері молочних продуктів у всьому світі. Гільдія також допомагає підтримувати ноу-хау, старовинні методи та рецептури виготовлення сиру, як символ поваги до традицій у сучасному світі.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Частиною Гліьдії є La Confrérie de St. Uguzon (дослівно «Братство Святого Угузона»), основною діяльністю братства є розповсюдження знань про сири та їх виробництво через наставництво та збереження автентичних стандартів сироваріння.
Святий Угузон, на честь якого названо братство, був пастухом з долини Каварнья, поблизу Лугано, швейцарсько-італійського кордон. Пастух варив сири та роздавав їх бідним. Його господар, незадоволений такими діями, убив його.
Угузон вважається мучеником Валь-Каварнья та покровителем сироварів, був канонізований в 15 столітті.
Завдяки Угузону було винайдено «thermic caseation» — процес термічного згортання молочного білка, козеїну. Цей метод дозволяє отримати ніжну текстуру і зберегти більше сироваткових білків, які зазвичай не коагулюють при традиційному сироварінні. Що дозволило пастуху виготовляти більше сиру, ніж інші пастухи, і роздавати їх бідним і нужденним.
Відтак La Confrérie de St. Uguzon створена для допомоги в розширенні знань сирних аматорів і ентузіастів сиру, шеф-кухарів і власників ресторанів, кейтерингів, вчених у сфері харчування, журналістів і кулінарних критиків, тощо.
Гільдія має свої представництва, зокрема, в Швейцарії, Франції, інших країнах Європі та в 33 країнах світу.
Щоб поширювати свої ідеї та філософію Гільдія відкрила клуби та посольства у 12 європейських країнах, у США, Канаді, Мексиці та Австралії. Також у Південній Америці, Японії та Чехословаччині.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Бо що це означає для українського сироваріння?
Це означає глибшу інтеграцію України в глобальний сирний контекст. Дотепер нас сприймали як країну, що тільки працює над відродженням своїх традицій сироваріння, а тепер, як рівноправного учасника, гідного міжнародних майданчиків.
Цей титул — Ambassador of Ukrainian Cheeses, зробив Оксану Черному об’єднуючим містком між українськими виробниками та світовими сирними майданчиками. Вона змогла відкрити ці двері, і інші українські сировари можуть тепер увійти слідом.
Виходить так, що в Україні роблять сир, який змушує Францію прислухатися.
Для локального бізнесу це доступ до міжнародних партнерів, нові можливості для експорту та колаборацій. Ну і головне – посилення бренду українських ремісничих сирів на світовій арені.
Пишіть, чи згодні ви? Що думаєте з цього приводу?
Який стан сирної галузі в Україні зараз за вашими спостереженнями?
Які сири ви купляєте? Ваші топ-6 найулюбленіших сирів ever?
Фото: Оксана Чернова
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi