Кавові чемпіонати 7-го фестивалю Coffee, Books & Vintage: лате-арт, класика та фінал чемпіонату з обсмажки - PostEat

пошук

Кавові чемпіонати 7-го фестивалю Coffee, Books & Vintage: лате-арт, класика та фінал чемпіонату з обсмажки
11-09-2025 0 305

Партнери

Автор

У жовтні 2025 року Львів стане серцем української кавової спільноти. У рамках 7-го фестивалю Coffee, Books & Vintage відбудуться кава чемпіонати, які об’єднають професійних бариста та обсмажчиків з усієї України. Серед головних подій 3 національних чемпіонати – лате-арт, класична кава та фінал чемпіонату з обсмажки.

Ці кавові події та фестивалі в Україні не лише демонструють майстерність учасників, а й популяризують спешелті каву та інноваційні техніки приготування напоїв у кав’ярнях.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Лате-арт: як роблять лате-арт у кав’ярнях

Чемпіонат з лате-арту складатиметься з 3 окремих раундів – Попереднього, Півфіналу та Фіналу.

 У Попередньому раунді учасники готують загалом 4 напої: 

  • 2 однакових лате, влитих вільним способом, 
  • 2 однакових дизайнерських лате.

12 учасників з найвищими балами пройдуть до Півфіналу, який складатиметься з

Арт-бару, де кожен учасник готуватиме 1 дизайнерський лате; та презентації, де представлятимуть 6 напоїв: 

  • 2 окремі набори лате виконані вільним вливанням, 
  • 1 набір макіато, виконаний вільним вливанням.

У фіналі 6 кращих учасників готуватимуть загалом 6 напоїв: 

  • 2 набори латте, виконані вільним вливанням, 
  • 1 набір дизайнерських візерунків.

На чемпіонаті з лате-арту оцінюються візуальні атрибути, креативність бариста, контраст малюнків і їхня ідентичність у парах та загальний виступ.

Класична кава: класичні рецепти для кав’ярень

Чемпіонат з класики (бариста)

Змагання проходитиме в 2 етапи: відбірковий, фінал. На кожному з них учасники за 15 хвилин мають приготувати та подати 12 напоїв (4 еспресо, 4 напої з молоком і 4 авторські напої). Оцінювання проводять три типи суддів: сенсорні ( смак і подача), технічний (робота з обладнанням) та головний (загальний контроль і чистота). 

Фінал чемпіонату з обсмажки кави

Фінал національного чемпіонату з обсмажки кави відбудеться між 12 учасниками, які пройшли відбірковий етап у серпні 2025 року. 

Змагання включатимуть 5 раундів:  

  1. Підготовка до обсмажування – лабораторна практика, оцінка зеленої кави, пробне обсмажування, відкрите капінг та план обсмажування. 
  2. Оцінка якості зеленого зерна ( визначення щільності, вологості та дефекності зеленого зерна)
  3. Виробниче обсмажування моносорту
  4. Виробниче обсмажування бленду
  5. Оцінка виробничого обсмажування

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Секрети обсмажки кави від професіоналів допомагають бариста і обсмажчикам створювати унікальні смакові профілі для кав’ярень.

Переможці цих змагань отримають титул Національного чемпіона та поїдуть представляти Україну на світовому етапі в 2026-році.

Крім чемпіонатів, 4-5 жовтня SCA Ukraine проведе професійний лекторій. Теми та спікери будуть оголошені пізніше на сторінці SCA Ukraine.

Крім чемпіонатів, традиційно гостей чекатиме виставковий простір, де можна буде скуштувати новинки та улюблені лоти від кавових обсмажчиків з усієї України, спешелті чай та bean to bar шоколад, а також – поспілкуватися з представниками виробників та дистриб’юторів професійного обладнання. SCA Ukraine теж матиме окремий стенд, де можна буде зустрітися з національними координаторами, придбати мерч та журнали про спешелті каву, чай та какао – KASCAPA. 

Ці чемпіонати стануть завершальними не тільки в цьому сезоні, а і в каденції нинішнього чаптера SCA Ukraine. За правилами у листопаді кавова спільнота проведе вибори Національного координатора та команди, яка сформує чаптер SCA Ukraine на наступні 2 роки.  

SCA Ukraine — це український підрозділ світової організації SCA, що об’єднує десятки тисяч кавових спеціалістів по всьому світу (фермерів, трейдерів, бариста, кав‘ярень, обсмажчиків тощо),які працюють під егідою цієї організації та розвивають кавову індустрію у всьому світі.

FAQ

1. Де відбудуться кавові чемпіонати?

Львів, у рамках фестивалю Coffee, Books & Vintage.

2. Хто може брати участь?

Професійні бариста та обсмажчики, які пройшли відбіркові етапи.

3. Чи можна відвідати без участі у змаганнях?

Так, виставковий простір відкритий для всіх гостей.

4. Де скуштувати specialty coffee після чемпіонатів?

Рекомендовані кав’ярні Київ, Львів, Харків, Одеса – де демонструють майстерність лате-арту та класичної кави.

Поради для кавоманів та бариста

  • Слідкуйте за техніками приготування лате-арту та класичних рецептів кави

  • Відвідуйте кавові події та фестивалі в Україні для натхнення

  • Звертайте увагу на відбір і обсмажку зерен – це ключ до якісної кави

  • Використовуйте професійне обладнання для кав’ярень для стабільної якості

Кавові чемпіонати Україна 2025 , це унікальна можливість побачити, як професіонали створюють лате-арт, готують класичну каву та демонструють секрети обсмажки. Подія об’єднує бариста, кав’ярні та гурманів, сприяє розвитку кавової культури та підвищенню стандартів specialty coffee в Україні.

Фото: SCA Ukraine

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi