Європа, як і Україна, не стоіть на місті, в ній зливаються реміснича культура, вулична їжа, мікротренди. І якщо ще вчора всі говорили про неаполітанську піцу чи данський ферментований буряк, то сьогодні — про піца-круасани, величезні сендвічі, креативні варіації на тему піци, тощо.
Європейські ресторатори також експериментують — переосмислюють базові уявлення про форму, текстуру і спосіб подачі. Сніданки стають десертами, десерти — закусками, а фастфуд — новою вишуканістю. Їжа перетворюється на арт-об’єкт, соціальний жест, іноді — мем, але завжди — на досвід.
Зібрали гастро-цікавинки, сміливі комбінації, нові смакові ідеї.
Готові здивуватись? Європа вже їсть по-новому.
Crusty Slices і феномен піца-круасанів від Crusty Slices, Берлін
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Піца з круасанів? У Німеччині це зробили. Crusty Slices — локація, яка пропонує поєднання пухкого маслянистого тіста для круасанів із солоними та солодкими начинками. Бренд вже присутній у ключових містах Німеччини: Берліні (Oranienburgerstraße 91, Berlin 10178), Аахені, Франкфурті, Кельні, Бремені та Дюссельдорфі.
Crusty Slices — це скибочки з тіста для круасану з нетривіальними начинками, як-от:
-
«Burrata Mediterrana» з італійською бурратою і фірмовим песто
-
«Mayo-Wasabi Tonno» — з тунцем, майонезом з васабі та кунжутом
-
«Hot Chicken with Cashew» — з шматочками курки, кеш’ю та соусом шрірача
-
«Truffle Pastrami» — з пастрамі, трюфельним майонезом і органічними травами
Кожне меню включає: шматочок піци-круасана, кукурудзу, картоплю фрі та напій.
А для тих, хто шукає десерт, є й солодкі варіанти:
-
«Cookie Croissant» — тісто для печива, Nutella і кориця
-
«Buenos Días» — горіховим кремом і лісовими горіхами
-
«Dubai Special» — з фісташкою, тістом катaїф і Nutella
Crusty Slices створює нову нішу — гібрид між фастфудом і делікатесом, де форма ігнорує шаблони, а зміст — вишуканий. Ось вам і переформатування самої ідеї швидкого харчування.
Сендвічі від гастрономічної сендвічної Sandwich Sandwich в Лондоні
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Поки Європа закохується в крафтовий фастфуд, Велика Британія робить ставку на нову класику — сендвічі. Sandwich Sandwich, сімейна мережа з Брістоля з 30-річним досвідом, стала рестораном року за версією Uber Eats у 2023, а тепер активно розширюється в Лондоні.
Головна філософія бренду — домашні сендвічі з локальних продуктів, які мають смак «зроблений з любов’ю». У меню — фірмові сендвічі, які можна зібрати самому або обрати з перевірених комбінацій. А ще — легендарні яйця по-шотландськи з м’яким жовтком, що вже стали окремим гастротрендом.
Сендвічі, тут варті уваги.
Tino — стріт-фуд в Барселоні від Tino — esto no es una pizza
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Ще одна зі страв-трендів народилась в Барселоні. Заклад Tino — esto no es una pizza створює новий тип вуличної їжі, що вже оцінили мандрівники (отримав відзнаку Tripadvisor Travellers’ Choice).
Tino — мікс емпанада та кальцоне, яку вдалося перетворити на стріт-фуд улюбленця. Назва походить від італійського слова faggotino. Ідея виникла після невдалого замовлення піци, що надихнуло на створення продукту, який не втрачає якості при доставці, тобто залишається гарячим і смачним.
Унікальність Tino — в тому, що його можна спробувати лише в Барселоні. Серед хітів меню — варіант з козячим сиром Cabracadabra, що став must-have для фанатів сиру, а також халяльний курячий Tino, є також веганські варіанти.
FRIT’ZZA — смажена піца від одноіменного закладу FRIT’ZZA в Утрехті
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Утрехт тепер має свою FRIT’ZZA — італійський стрітфуд-бар FRIT’ZZA, який привезли із Неаполя. Заклад отримав офіційну сертифікацію AVPN — це печатка автентичності, яку видає Асоціація справжньої неаполітанської піци, визнаної ЮНЕСКО як нематеріальну культурну спадщину.
Головна зірка меню — pizza fritta. Але не плутайте її зі звичайною піцою. Це смажене тісто, яке має свої історичні корені і походить з XIV століття, а свою сучасну форму отримало в повоєнному Неаполі, коли бракувало печей і продуктів. Тоді кухарі почали смажити піцу на сковороді — так народилася “піца народу\народна піца” (Pizza della gente).
У FRIT’ZZA готують тісто лише з чотирьох інгредієнтів: борошно, вода, дріжджі та морська сіль. Тісто ферментують 20 годин і в результаті воно виходить хрустке зовні й ніжне всередині. Ідеальна основа для начинки — від класичних до креативних.
Ще один приклад нового гастрономічного формату Європи, де автентика, історія та стрітфуд об’єднуються в одному хрусті.
Фото: FRIT’ZZA, Tino — esto no es una pizza, Sandwich Sandwich, Crusty Slices
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi