пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Довгоочікуваний список 50 найкращих ресторанів світу 2023 року за версією найвпливовішого міжнародного рейтингу The World’s 50 Best Restaurants був оприлюднений 20 червня на церемонії нагородження, яка відбулася у Валенсії.
Список The World’s 50 Best Restaurants 2023 виглядає так:
Віргіліо Мартінес заснував Central у 2008 році. Пія Леон приєдналася до закладу через рік після відкриття з місією створити вишукану кухню, яка базується на перуанських інгредієнтах і техніках приготування. У 2018 році вони перемістили Central у простору будівлю в Лімі, де відвідувачі можуть насолодитися 15 різними перуанськими екосистемами, які класифіковані за висотою: від 15 метрів під Тихим океаном до 4200 метрів в Андах.
Кожна страва в меню відображає походження її інгредієнтів, від Сухої долини (креветки, кабачки, авокадо) до Амазонської води (риба паку, кавун і лист коки). Central став найкращим рестораном світу 2023 року.
Шеф-кухарів Disfrutar Оріоля Кастро, Едуарда Хатруча та Матеу Касаньяса створюють страви, які однаково дивують і захоплюють. Вони використовують сучасні технології та інгредієнти, щоб кинути виклик традиційним уявленням про вишукану кухню та створити незабутні кулінарні враження.
Шеф-кухар Дабіз Муньос із задоволенням розширює гастрономічні кордони. Його меню з 12 страв є яскравою демонстрацією цього. Закуска зі смаженого восьминога з есенцією хамону розпочинає театралізовану подорож творіннями іспанського шеф-кухаря, яка може завершитися солодким відтінком мочі бонбонів із тайським дульсе-де-лече та лаймом.
Ресторан Asador Etxebarri, який розташований у тихому баскському селі, оточеному горами та зеленню десь між Більбао та Сан-Себастьяном, є справжнім закладом з королівськими інгредієнтами. Процес приготування страв проходить на грилі. У кожній страві відчувається рука шеф-кухаря та власника Віктора Аргуінзоніза: від анчоусів на тостах до молочного морозива з буряком.
Відвідуючи Alchemist, будьте готові до гастрономічної подорожі, яка не схожа ні на що інше, що ви могли раніше бачити в ресторанах. Театральний досвід поділено на кілька «актів», які проводять гостей через різні місця, види мистецтва та надзвичайну майстерність під керівництвом головного кухаря Расмуса Мунка. Тут страви — це більше, ніж просто їжа, і це одна з причин, чому заклад отримав нагороду Gin Mare Art of Hospitality Award 2023.
У перекладі з японської «maido» означає «ласкаво просимо», тому команда закладу вітає кожного відвідувача, який заходить у цей японський ресторан із перуанським серцем. Міцухару «Міча» Цумура — шеф-кухар і гід у цій подорожі двома країнами, де він поєднує техніку обох країн у стравах.
Заклад розташований на мальовничому озері. Кухня цього винахідливого італійського ресторану є результатом багаторічних досліджень місцевих інгредієнтів, старих рецептів і міжнародних кулінарних технологій. Ріккардо та Джанкарло Каманіні дають відвідувачам можливість відчути італійську їжу абсолютно по-новому.
Цей заклад на 14 місць на краю Корейського кварталу на Манхеттені доводить, що якість перемагає кількість. Піднявшись на 25 позицій у списку 50 найкращих ресторанів світу, Atomix отримує нагороду Villa Massa Highest Climber Award 2023 і стає найкращим рестораном Північної Америки.
Quintonil є місцем для неперевершеної мексиканської кухні шеф-кухаря Хорхе Вальехо та надзвичайної гостинності його дружини Алехандри Флорес. Заклад сфокусований на свіжих місцевих продуктах і традиційних мексиканських смаках і техніках, які переплітаються у стравах.
Відкрита кухня та довга стійка, які оформлена у вигляді хвилі, є фішкою декору закладу. Культовий десерт із шоколадом, каперсами та ікрою – лише одна з багатьох оригінальних страв, які можна знайти в цьому ресторані під керівництвом Бруно Вержуса, який називає себе арт-директором і куратором у закладі.
Заклад починав у 2018 році як експериментальна концепція шеф-кухаря в рамках великого сучасного індійського ресторану Trèsind. У 2022 році Trèsind Studio відкрилася на вершині торгового центру Nakheel у районі The Palm у Дубаї. Цього року заклад вперше забирає трофей як найкращий ресторан на Близькому Сході та в Африці.
Casa do Porco отримав свою назву через те, що заклад зосереджений на свинині в усіх її формах, від дегустаційного меню до меню à la carte, у якому використовується кожна частина свині. Останніми роками ресторан адаптувався до мінливих дієтичних вимог, запровадивши вегетаріанське меню.
Заклад заснований шеф-кухарем Енріке Ольвера понад 20 років тому. Pujol пропонує інноваційну пропозицію, яка базується на місцевих високоякісних інгредієнтах і різноманітних техніках мексиканської кухні, додаючи сучасний відтінок традиційним рецептам і подаючи їх у найелегантніший спосіб.
Сучасна французька їдальня заснована шеф-кухарем Жюльєном Ройєром у 2015 році, Odette базується на французькій кухні, але азійський вплив також помітний у стравах. Ройєр отримав нагороду Estrella Damm Chefs’ Choice Award 2023, а його заклад також названо найкращим рестораном в Азії в рейтингу 50 найкращих ресторанів світу 2023.
Флагман Титіда ‘Тон’ Тассанакаджона, Le Du, отримав свою назву від тайського слова, що позначає сезон, і був названий №1 у списку 50 найкращих ресторанів Азії 2023 року. Сучасний заклад у тайському стилі демонструє сільськогосподарську щедрість країни та її давні кулінарні традиції.
У Reale приділяють багато уваги світу рослин, і кухня в закладі прагне здивувати відвідувачів практично кожним шматочком. Їжа є результатом обширних технічних досліджень, де детально досліджуються потенційні нюанси кожного інгредієнта, щоб визначити, як найкраще їх поєднати.
Меню цього прогресивного індійського ресторану — це вишукана кухня, яка натхненна музикою, кольорами та креативністю. У закладі використовують емодзі для представлення кожної страви. Це роблять, щоб спонукати відвідувачів їсти руками чи навіть облизувати тарілку, бо шеф-кухар Ґеґґан Ананд хоче переосмислити вишукані страви.
Шеф-кухар Хайнц Райтбауер, який керував цим сімейним рестораном майже 20 років, створив унікальну кулінарну ідентичність, яка є значною мірою дослідницькою, екологічною та, звичайно, смачною.
Це рай для любителів стейків, адже тут подають майже всі частини корови. Власником закладу є відомий сомельє та ресторатор Пабло Ріверо. Однак Ріверо рекомендує замовляти домашні нарізки. Доповніть домашні м’ясні вироби склянкою (або пляшкою) чудового Мальбеку.
Валенсійський шеф-кухар Кіке Дакоста завжди шукає нові страви, які гармоніюють із сезонністю інгредієнтів. Останнє оновлення меню, яке запущено у квітні 2023 року, називається «Por Amor al Arte» (для любові до мистецтва). Шеф-кухар обіцяє, що скуштувавши меню, ви побачите, як він «шукає емоції в найголовнішій красі», охоплюючи у стравах місцеві регіони та поєднуючи гармонію, смаки, фантазію.
Японський ресторан харизматичного шеф-кухаря Заію Хасеґава став популярним завдяки гостинній атмосфері та оригінальній, жартівливій та водночас ситній кухні. В інноваційному меню чекайте фуа-гра в пікантних закусках, одну-дві мурашки в класичному салаті «Ден» із 20 інгредієнтів і всілякі сюрпризи в тепер уже фірмових смажених курячих крилах Dentucky.
Інноваційне рішення для величезного калкана, який не поміщався на грилі, стало фундаментальним елементом успіху цього сімейного бізнесу: риба Elkano, яка смажена на грилі, тепер є культовою. Ресторан очолює шеф-кухар Педро Арреджі. Його страви – це мандрівка навколо вишуканих морських страв.
Мексиканський шеф-кухар Сантьяго Ластра запустив Kol наприкінці 2020 року. Він хотів готувати автентичні страви мексиканської кухні з використанням переважно британських інгредієнтів. Він розробив інноваційні замінники латиноамериканських продуктів, як-от обліпиха замість лайма, що надає його кухні виразного британського відтінку.
Цей спокійний, сільський, але крутий ресторан відкрив свої двері понад десять років тому під керівництвом шеф-кухаря Бертрана Гребо. Справедлива ціна є однією з найбільших принад сучасного французького закладу. У закладі пропонують меню з 5 страв за 85 доларів на обід і 7 страв на вечерю за 150 доларів.
Цей легендарний заклад у Лісабоні відкрив свої двері як чоловічий клуб у 1958 році та отримав нове життя, коли шеф-кухар Хосе Авілес очолив ресторан у 2012 році. Під його керівництвом ресторан став найкращим у Португалії.
Заклад відкритий у 2003 році у Фюрстенау. Schloss Schauenstein вирізняється романтичною місцевістю та вишуканим меню, що робить його місцем для обіду, куди варто поїхати. Шеф-кухар Андреас Камінада створює меню, яке збагачує смакові відчуття, зокрема форель з кольрабі та кропом, олень з вином і йогуртом.
Кулінарія Хіроясу Кавате має яскраво виражений японський колорит завдяки його акценту на гіперсезонності та любові до місцевих продуктів.
Kjolle — перший сольний ресторан Піа Леон, де вона експериментує з новими стилями та дає волю своїм гастрономічним інстинктам. Команда закладу проводила місяці, досліджуючи найкращі способи використання кожної частини інгредієнта, щоб створити найменшу можливу кількість відходів і водночас максимізувати смак.
Boragó був заснований у 2006 році чилійським шеф-кухарем Родольфо Гусманом. У закладі домінує культура мапуче, а шеф-кухар демонструє щедрість, яку може запропонувати Чилі. Свіжі інгредієнти, які складають сезонне меню, надходять із узбережжя, гірських вершин або навіть із сусіднього фруктового саду біля ресторану.
Їжа у закладі – це унікальний гібрид скандинавської кухні, який поєднує класичні та сучасні прийоми, натхненні місцевими та міжнародними традиціями з азійськими нотками. Бйорн Францен починав як шеф-кухар у шведській армії, а потім працював у Лондоні, Парижі та відкрив свій флагманський заклад у 2008 році.
Шеф-кухар Андоні Луїс Адуріз, лауреат премії Icon Award 2023, заснував Mugaritz у 1998 році. Його креативна та експериментальна кухня стала однією з найбільш шанованих у світі. Сміливе меню не залишить вас байдужими до страв.
Ана Рош, яка названа найкращою шефинею у 2017 році, працює зі словенськими традиціями, створюючи дегустаційні меню, які підкреслюють сезонність Кобарида в зеленій долині Соча – віддаленого, але неймовірно красивого місця, де розташований ресторан.
Це сучасне колумбійське бістро під керівництвом шеф-кухаря Альваро Клавіхо віддає шану виробникам, з якими працює, і застосовує глобальні методи, щоб підкреслити місцеві інгредієнти. Вигадливі сезонні меню можуть включати юку арепа, курячі сердечка, мідії з кокосовим рисом.
Uliassi розташований у приголомшливій білій дерев’яній будівлі з видом на море. Шеф-кухар Мауро та Катя Уліассі зустрічають гостей з усього світу широкою посмішкою та поєднанням класичних і сучасних італійських страв.
Друзі Джеремі Чан та Іре Хассан-Одукале, які працювали у фінансовій сфері, запустили Ikoyi у 2017 році. Чотири роки потому вони отримали нагороду One To Watch Award. У їхньому ресторані приділяється особлива увага Західній Африці на південь від Сахари.
36. Plénitude, Париж
У цьому ресторані на 26 місць із приголомшливим краєвидом на Сену подають два сезонні дегустаційні меню: «Симфонія» та «Відпливемо разом», остання з яких дозволяє гостям скласти власне меню.
Британський шеф-кухар Деніел Калверт керує цим регіональним французьким рестораном, який розташований на сьомому поверсі готелю Four Seasons Hotel Tokyo. Бездоганний дизайн ресторану перегукується з меню.
У The Clove Club шотландський шеф-кухар Ісаак Макхейл курує інтерпретацію «сучасної британської» кухні, об’єднуючи свіжі продукти з усієї Британії та грайливо поєднуючи природні смаки з традиціями.
Розташований на місці колишнього військового госпіталю 19-го століття, ресторан The Jane був переобладнаний, щоб перетворитись на справжній храм гастрономії. Заклад є одним з найкрасивіших ресторанів у світі з точки зору архітектури. Шеф-кухар та власник Нік Бріл пожвавлює всі відчуття за допомогою меню, яке в основному складається з риби та молюсків.
Однойменний ресторан харизматичного берлінського шеф-кухаря Тіма Рауе подає страви, які натхненні Японією, Таїландом і Китаєм. Він давно виступає за страви, які наділяють організм енергією, тому тут немає таких добавок, як хліб, макарони чи рис. Рафінований цукор, молочні продукти та клейковина також відсутні.
У цьому італійському ресторані, який розташований в несподіваному місці в маленькому містечку Рубано, є що запропонувати кожному відвідувачу. Ті, хто віддає перевагу авторським рецептам, можуть обрати класичне меню, яке включає ризотто «Пассі д’Оро» та копчені тальоліні. Для любителів пригод шеф-кухар Массіміліано Алаймо готує два інших експериментальних меню з такими стравами, як хрустка полунична фокача та равіолі з кролика.
Винахідливе меню Енріко Кріппи базується на сирих або ферментованих овочах з ферми ресторану. Він поєднує смаки, кольори, текстури та аромати, перетворює їх на смачні та приголомшливі італійські страви.
Леонор Еспіноза, найкраща шефиня 2022 року, керує кухнею цього колумбійського ресторану, який відзначає гастрономічну різноманітність країни. Меню пропонує кулінарну подорож тропічним лісом Амазонки, нагір’ям Анд і узбережжям Тихого океану. Усі страви ідеально поєднуються з винятковими напоями, ретельно підібраними кваліфікованим сомельє Лаурою Ернандес.
Текстури та кольори є найвидатнішими елементами рибного храму Le Bernardin Еріка Ріперта. Ресторан Le Bernardin вперше відкрився в Парижі в 1972 році, а потім у Нью-Йорку в 1986 році. У закладі пропонують великий вибір морепродуктів, які приготовані просто, але неймовірно делікатно.
Крім вишуканого меню, дві особливості роблять це місце неймовірним: його самоопис як «найбільш політичний ресторан Німеччини», який подає лише продукти з великого регіону Берліна; і його сувора політика заборони фотозйомок, щоб заохотити всіх гостей відключитися від повсякденного життя та зануритися в їжу.
Мохаммад Орфалі є головним шеф-кухарем Orfali Bros Bistro. Поєднання інгредієнтів, технік, традицій і впливів з усього світу можна знайти в стравах цього закладу, що свідчить про оригінальний погляд на середземноморську кухню.
Mayta мовою аймара, якою розмовляють деякі корінні громади Перу, означає «благородна земля». Флагманський ресторан Хауме Песаке є одою Перу, а його кухня заснована на смаках і приготуваннях, які натхненні пам’яттю та історією, але поєднуються у сучасному стилі.
Шеф-кухар Олександр Готьє є директором кулінарного оркестру, який відвідувачі можуть побачити на вражаючій відкритій кухні La Grenouillère. Персонал цього сміливого та креативного ресторану, який розташований на старій фермі, готує лише з місцевих продуктів. Результат: яскраві та смачні страви, які підкорюють клієнтів з першого погляду та з кожним шматочком.
Заклад розташований у старовинному особняку в популярному районі Мехіко. Rosetta поєднує в собі мексиканські інгредієнти з місцевими та сучасними методами приготування. Ресторан очолює далекоглядна Олена Рейгадас, яка була визнана найкращою шефинею у 2023 році.
Цей китайський заклад, який посів перше місце в рейтингу 50 найкращих ресторанів Азії 2021 року, пропонує найкращу кантонську кухню. Свіжість – це основа закладу, яка призвела до його успіху. Також в закладі отримують інгредієнти від відомих виробників по всій країні та з власної органічної ферми.
Фото: Instagram orfalibros_bistro
Читайте також:
Taste of Ukraine опублікував три варіанти меню, які були напрацьовані на майстер-класі «Хліб і Їжа»
Олена Брайченко розповіла, що для неї українська кулінарна мова
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi