У жовтні споживча інфляція сповільнилась до 5,3% - PostEat

пошук

У жовтні споживча інфляція сповільнилась до 5,3%
13-11-2023 0 348


У жовтні споживча інфляція в річному вимірі зменшилася до 5,3%, порівняно з вереснем, коли вона становила 7,1%. У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%. Про це повідомляє Національний банк України.

Ціни на сирі продукти харчування знизилися на 3,3% у порівнянні з попереднім роком. Тривало здешевлення фруктів передусім на тлі здешевлення цитрусових та сповільнення зростання цін на екзотичні фрукти. Темпи падіння цін на овочі  залишалися значними. Це було зумовлено передусім хорошим врожаєм більшості їх видів завдяки як сприятливим погодним умовам, так і нарощуванню обсягів виробництва окремими регіонами. Надалі дешевшали крупи та борошно, відображаючи низькі експортні ціни та збільшення виробництва. Вартість яєць у річному вимірі знизилася унаслідок відновлення обсягів виробництва та під впливом бази порівняння, проте зниження цін на яйця стримувалося збільшенням їх експорту. Пригальмувало здорожчання свинини завдяки зростанню пропозиції порівняно з минулим роком та її переважанням над попитом.

“Подорожчання алкогольних напоїв вчергове пригальмувало завдяки повільнішому зростанню виробничих витрат на тлі тиску з боку тіньової пропозиції”, — йдеться у повідомленні НБУ. 

Подорожчання оброблених продовольчих товарів і надалі сповільнювалося (до 8,5% в річному вимірі). Така динаміка пояснюється подальшим зниженням тиску з боку витрат бізнесу, насамперед завдяки дешевшій харчовій сировині, стійкій ситуації на валютному ринку, а також оптимізації виробничих і логістичних ланцюгів. Зменшення обсягів експорту соняшникової олії, окремих молочних та м’ясних продуктів, насамперед масла та курятини, зумовило сповільнення зростання цін на м’ясні, молочні та олійні продукти. Повільніше дорожчали хліб та борошняні вироби, а також продукти, що мають значну частку імпорту в собівартості.

“Темпи зростання вартості послуг вчергове знизилися (до 11,7% р/р). Послуги кафе і ресторанів дорожчали повільніше під впливом зменшення тиску з боку витрат на продовольчу сировину”, — додають в НБУ.

Інфляція надалі сповільнювалася насамперед завдяки подальшому розширенню пропозиції продуктів харчування та збереженню стійкої ситуації на валютному ринку.

Читайте також: 

Coca-Cola, Nestlé та Danone звинуватили в оманливих екологічних заявах

Eminem випустив соус для спагеті

В Україні готуються до впровадження виноградарсько-виноробного реєстру

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi