пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Вчені з Австралійського науково-дослідного інституту вина та Університету Фліндерса в Австралії використовували наночастинки золота, щоб покращити запах вина. Про це повідомляє Science Alert.
Характерний запах вину надають леткі сполуки сірки. Деякі з них виробляють бажаний аромат, але інші призводять до того, що напій пахне “тухлими яйцями”, гумою і не тільки. Щоб усунути запах, у вина додають сульфат міді, який нейтралізує проблемні сполуки. Проблема полягає в тому, що це може негативно вплинути на смак вин.
У пошуках більш ефективної альтернативи вчені з австралійського університету Фліндерса розробили нову технологію нейтралізації сірководневих сполук. В експерименті вони нанесли тонке полімерне плазмове покриття на поверхню нейтральної підкладки. Потім знерухомили на ньому наночастинки золота. Вони вибрали саме його через здатність золота зв’язуватися з певними молекулами сірки.
У лабораторних випробуваннях смужки з обробленою поверхнею помістили у 40-мілілітрові зразки білих та червоних вин. Вони мали природно високий рівень небажаних сполук сірки.
Коли смужки забрали через 24 години, вчені виявили, що наночастинки нейтралізували до 45% вільного сірководню у винах поряд з іншими небажаними сполуками, такими як метантіол. Важливо, частинки спрацювали краще, ніж сульфат міді, який використовували при зіставленні зразків.
Читайте також:
Другий сезон серіалу «Ведмідь» вийде в червні
У Намібії 13 членів сім’ї отруїлися кашею та померли
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi