Як їжа впливає на розум і тіло - PostEat

пошук

Як їжа впливає на розум і тіло
10-08-2023 0 719


Смачна їжа позитивно впливає на настрій. Частина цього задоволення виникає одразу. Ті, хто уникає надмірного захоплення та сімейних сварок, отримають задоволення від підвищення рівня цукру в крові після прийому їжі. Це спонукає потік ендорфінів, хімічних речовин, які діють як гормони щастя, проштовхнути їх до мозку. Про це повідомляє The Economist.

Але задоволення глибше. Білки тваринного походження, такі як смажене м’ясо, окіст або риба, містять усі необхідні організму амінокислоти, включаючи багато з тих, які він не може виробити сам. Тирозин і триптофан необхідні для виробництва відповідно дофаміну, нейромедіатора, який контролює відчуття задоволення та винагороди, і серотоніну, який допомагає регулювати настрій. Брюссельська капуста містить фолат, вітамін, без якого мозок не може нормально функціонувати. Крім того, у журавлині багато вітаміну С, який, серед іншого, бере участь у перетворенні дофаміну на норадреналін, інший нейромедіатор, і нестача якого, здається, пов’язана з депресією.

Зі зростанням кількості розладів психічного здоров’я все більше вчених досліджують, як їжа чи харчові добавки впливають на розум. Мозок, будучи найскладнішим і найвимогливішим до енергії органом тіла, майже напевно має власні спеціалізовані потреби в харчуванні. Отже, ласкаво просимо до нової галузі харчової психіатрії.

Мозок дорослої людини, який становить близько 2% маси тіла, використовує 20% своєї метаболічної енергії. Для його підтримки необхідна велика кількість вітамінів і мінералів. Навіть в одній невеликій ділянці метаболічних шляхів мозку необхідно багато основних поживних речовин. Для перетворення триптофану в серотонін необхідний лише вітамін B6, залізо, фосфор і кальцій.

Відокремити харчові потреби мозку від потреб решти тіла складно. Рекомендовані добові норми (rdas) мало допомагають. Вони були розроблені під час Другої світової війни на основі поживних речовин, необхідних для фізичного здоров’я військ. Для мозку таких rdas не існує. Принаймні ще ні.

Порівняно з іншими галузями, наука про харчування вивчена недостатньо. Рандомізовані контрольовані дослідження (RCT), які використовуються для тестування ліків, є складними. Мало хто хоче роками дотримуватися експериментальної дієти. Натомість більшість наук про харчування базується на спостережних дослідженнях, які намагаються встановити зв’язок між певними продуктами харчування чи поживними речовинами та захворюваннями. Вони не можуть бути використані, щоб остаточно довести причинно-наслідковий зв’язок між хворобою та певним фактором, що сприяє дієті. Але, як і у випадку з курінням і раком легенів, об’єднавши достатню кількість таких випробувань, починають з’являтися причинно-наслідкові наративи.

Тепер зрозуміло, що деякі дієти особливо корисні для мозку. В одному нещодавньому дослідженні зроблено висновок, що дотримання «середземноморської дієти» з високим вмістом овочів, фруктів, бобових і цільнозернових продуктів, низьким вмістом червоного та обробленого м’яса та насичених жирів зменшує ймовірність інсульту, когнітивних розладів і депресії. Інша недавня робота, присвячена дослідженню «зеленої» середземноморської дієти з високим вмістом поліфенолів (антиоксидантів, які містяться в таких продуктах, як зелений чай), виявила, що вона зменшує вікову атрофію мозку. Інша версія, розумова дієта, наголошує на вживанні ягід замість інших видів фруктів і, здається, зменшує ризик деменції.

Лише 10% дорослих в Америці споживають рекомендовану щоденну порцію овочів

Вчені вважають, що такі дієти можуть працювати, зменшуючи запалення в мозку. Це, своєю чергою, може вплинути на такі області, як гіпокамп, який пов’язаний з навчанням, пам’яттю та регуляцією настрою, а також місце, де ростуть нові нейрони у дорослих. Дослідження на тваринах показали, що коли їх годують дієтою, яка багата омега-3 жирними кислотами (наприклад, з волоських горіхів), флавоноїдами (споживаються переважно з чаєм і вином), антиоксидантами (містяться в ягодах) і ресвератролом (міститься в червоному винограді), стимулюється ріст нейронів і зменшуються запальні процеси. Це узгоджується з дослідженнями, які свідчать про те, що ті, хто регулярно їсть ультраоброблену, смажену та солодку їжу, яка посилює запалення в мозку, підвищує ризик розвитку депресії.

Читайте також: 

Шість креативних стратегій подолання інфляції для залучення клієнтів

Чотири українські заклади потрапили у шорт-лист міжнародної премії Restaurant & Bar Design Awards

Чому «Київська перепічка», «Піца Везувіо» та кондитерка Kalyna залишаються успішними, хоча десятиліттями «стоять» на одному місці?

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi