пошук
Олена Березовенко
Автор
пошук
Олена Березовенко
Автор
Головна фото (колаж): Чічіко
Великдень, або Світле Христове Воскресіння — найдавніше православне свято, якому передує Великий піст. Останній тиждень перед Великоднем називають Великим, Страсним або Чистим — цього тижня віряни дотримуються посту так само суворо, як і першого. Оскільки до Великодня потрібно було готуватися ґрунтовно, то останні сім днів перед святом наші предки проводили в клопотах по господарству: білили хати і дерева в саду, прибирали в будинку, перепирали білизну, купали та стригли дітей (щоб у малечі не боліла голова і добре росло волосся), готували страви для родинного святкового столу й щоб частувати гостей і нужденних, фарбували яйця і пекли паски — тому Страсний тиждень часто називали «білий» і «чистий».
Головний «господарський» день цього тижня — Великий четвер (Чистий). До сходу сонця належало вимитись криничною водою, скупатись у річці або озері, всюди навести порядок, спалити торішнє листя в саду і таким чином очистити землю від зими і всякої нечисті. У Чистий четвер належало очищатися і духовно. Обов’язково йшли до церкви, щоб відстояти ранкову службу, на якій згадується Таємна Вечеря. З цього дня господині починали пекти паски, а також обпалювали в печі сіль. Її загортали в полотнинку і залишали до свята, щоб освятити в церкві і подати до столу. Цю сіль також додавали в корм коровам і вівцям, щоб худоба була здорова. Разом з пасками випікали калачі, булки, пироги з м’ясом, печінкою та сиром, а також особливу просфору з відбитком хрестика, який господиня носить на шиї. Також Чистого четверга кололи свиню, адже за старовинною традицією разом з пасками і крашанками в церкві освячували печене порося, ковбаси і вино — все, чим хотіли розговлятися. У найсуворіший день тижня, Страсну п’ятницю, хатні роботи не виконувались, лише деякі господині після служби просочували паски солодким сиропом і робили сирні паски. Велика субота присвячувалася приготуванню м’ясних страв і фарбуванню яєць.
Повернувшись з церкви вранці Світлої неділі, родина сідала за один великий стіл розговлятися. Господар брав тарілку з освяченою паскою та яйцями і тричі обходив навколо стола. Потім, ставши обличчям до ікон, розрізав на тарілці кілька крашанок та паску і роздавав всім по шматочку зі словами: «Дай, Боже, ще й на тій рік дочекатися світлого празника Воскреciння Христового в щасті i здоров’ї». Великодній стіл відрізнявся особливою пишністю: заможні люди подавали до 40 різних страв, за кількістю днів минулого посту. Обов’язковими були м’ясні страви — запечені і смажені стегенця, телятина, фарширована індичка, гусак, порося, всілякі заливні і холодці, буженина, паштети, рулети, закуски з овочів, грибів, каші (з м’ясом і солодкі), дичина. Особлива увага приділялася солодким стравам — крім обов’язкових пасок і сирних пасок пеклися великодні булочки, медові пряники у вигляді птахів і звірів. Були на столі і спиртні напої, однак все знали міру, адже «перебрати» з алкоголем на Великдень вважалося великим гріхом. Великдень святкували впродовж всього наступного тижня, у будь-який момент до хати могли навідатись гості, тому у господині мали бути напоготові святкові наїдки — певно, це одна з причин, чому на великодньому столі зазвичай немає гарячих страв, що дає можливість господині не поратись на кухні, а разом з гостями радіти святу.
Паска
Готувати паску господині починали тільки після того, як одягали чисту сорочку і, перехрестившись, казали: «Господи, благослови! Бог святий з нами». Пекти паски потрібно з молитвою на устах і в тиші, бо від гуркоту та метушні вони можуть просісти і всередині утворяться порожнини, що є недобрим знаком. Розклавши тісто у форми, господиня ставила паски підходити на підлогу, але не на дошки або землю, а на подушку, застелену чистим простирадлом. Перед тим, як ставити паски в піч, господиня тричі хрестила їх і промовляла: «Паски в пiч, а ви, дiвчата, не сідiть, а замiж iдiть». Готові паски ставили в кошики, застелені святковими рушниками, їх залишалося освятити в церкві. Найбільшу паску зберігали до поминальних вихідних.
Де придбати паску до великоднього столу:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Мечникова, 3.
Страви: паска дріжджова – 150 грн/350 г, 170 грн/500 г.
Toloka кава-бар, пекарня, ресторан
Де: центральний парк м. Вишневе, вул. Європейська, 31а.
Страви: паска з курагою, вишнями та родзинками – 150 грн/300 г, 200 грн/500 г, 250 грн/700 г.
Де: вул. Мечникова, 9.
Страви: паска із мигдалем та цукатами (кумкват та апельсин), яку ми просочили сиропом на основі бренді – 48 грн/900 г, паска з кремом із нутелли та темного шоколаду, з ваніллю та шоколадними дропсами – 48 грн/800 г.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Жилянська, 107; вул. Васильківська, 34; Солом’янська площа, 2; вул. Лисенка 10; вул. Сагайдачного, 25; вул. Рогнідинська, 1/13; вул. Воздвиженська, 22; вул. Нижній Вал, 33; вул. Велика Васильківська, 44.
Страви: класична паска – 69 грн/250 г, класична паска – 129 грн/500 г, шоколадна паска – 89 грн/300 г, шоколадна паска – 165 грн/500 г, святкова паска – 250 грн/500 г.
Де: вул. Златовустівська, 34.
Страви: пасхальні панетоне – 185 грн/350 г, 270 грн/550 г, 350 грн/750 г.
Сирна паска
На святковому столі традиційно має бути сирна паска., головний компонент якої — протертий сир. До нього додають вершкове масло, сметану або вершки, яйця і цукор. Також у сирну суміш можна додавати родзинки, цукати, сироп від варення, лимонну цедру, корицю. Сирну паску роблять у вигляді чотиригранної піраміди, яка є уособленням гори Голгофи. Для цього використовують спеціальну розбірну форму з чотирьох дощечок, раніше вони були дерев’яні, зараз використовують пластмасові. На внутрішньому боці дощок вирізають літери «ХВ», зображення хреста, пророслих зерен, паростків і квіток — усе це є символами страждання і воскресіння Христа.
Де придбати сирну паску до великоднього столу:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Ярославів Вал, 23а.
Страва: сирно-горіхова паска (9 тонких бісквітних коржів з курагою, імбиром і волоським горіхом, просочених коньяком із кремом з домашнього сиру з сиром філадельфія) – 470 грн/ 870 г.
Ресторан-кондитерская «Счастье»
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Академіка Вільямса 17/11.
Страва: сирна паска – 275 грн/450 г.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Воздвиженська, 60а, б.
Страва: паска сирна з цукатами – 195 грн.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Велика Васильківська, 100.
Страва: маленька паска з рікоти – 350 грн/360 г, велика паска з рікоти – 480 грн/770 г.
Крашанки
У кожному регіоні України крашанки виготовляли по-різному. Від техніки розпису і залежить назва: писанки, скробанки, дряпанки, мальованки. Писанки — яйця, розписані за допомогою воску. Скробанки і дряпанки — однотонні, з видряпаними голкою візерунками. Мальованки — з намальованими пензликом картинками біблійного змісту. Крашанки мають однорідний колір, якого яйце набуває завдяки природнім барвникам: червоний з лушпиння цибулі, зелений з кропиви, жовтий з листя берези, фіолетовий з пелюсток темної мальви. За старовинною традицією крашанки викладали на «пророслину» — пророслу зелень вівса або пшениці.
Де придбати крашанки до великоднього столу:
Де: вул. Лаврська, 22.
Страви: крашанки – 10 грн/1 шт.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: вул. Воздвиженська, 60а, б.
Страва: великоднє яйце куряче – 12 грн/1 шт.
Де: пр-т Перемоги, 84Б.
Страви: крашанка – 8 грн/1 шт.
Буженина
Буженина — традиційна святкова страва, яку прийнято готувати на Великдень і Різдво. Ця м’ясна страва готується зі свинини, телятини або баранини, запеченої великим шматком. Найчастіше для приготування буженини використовують свинину. Для запікання краще брати задню частину, окіст, ошийок — головне, м’ясо повинно бути з жирком і прожилками. Яловичину і телятину рекомендують обкласти тоненькими шматочками сала або зробити глибокі надрізи, помістивши туди шматочки часнику і сала, щоби м’ясо було ніжнішим.
Де придбати буженину до великоднього столу:
У хромого Пола. Чешская ресторация
Де: вул. М. Омеляновича-Павленко, 4.
Страви: пряна буженина за старовинним рецептом – 429 грн/1кг.
Ресторан-броварня «Cosmopolite»
Де: вул. В Гетьмана, 6.
Страви: буженина, запечена з чорносливом – 585 грн/1 кг.
Де: вул. Лаврська, 22.
Страви: запечений ростбіф – 330 грн/350 г.
Домашня ковбаса
Із заколотої до свята свині, окрім буженини, до столу традиційно подавали домашню ковбасу, яку смажили на вугіллі або в печі. Домашня ковбаса, як і інші м’ясні страви на великодньому столі, була символом достатку в родині, який розділяли з гостями, щоб впродовж року достаток тільки множився.
Де придбати домашню ковбасу до великоднього столу:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Де: б-р Русанівський, 7.
Страва: домашня ковбаса куряча – 115 грн/500 г, домашня ковбаса свиняча – 165 грн/500 г.
Де: вул. Болсуновська, 13-15.
Страва: ковбаса домашня зі свинини – 270 грн/300 г.
Де: вул. Воздвиженська, 60а, б.
Страва: ковбаса домашня зі свинини – 65 грн/100 г.
Фото: Facebook BARVY, Toloka кава-бар, пекарня, ресторан, O’Cafe, Пиріжкова «Тітка Клара», Шампанела, Чічіко,Ресторан-кондитерская «Счастье», Бутик-отель «Воздвиженский», Bassano Dolceteka, Царське Село, Ресторан «Тарас», У хромого Пола. Чешская ресторация, Ресторан-броварня «Cosmopolite», WHISKY CORNER, Одеський бульвар, COIN
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi