пошук
Валентина Дуткевич
Автор
пошук
Валентина Дуткевич
Автор
Майбутнє індустрії алкогольних напоїв тісно повʼязане з ігристими винами. Принаймні, про тенденцію росту цієї категорії свідчать маркетингові дослідження.
За даними Міжнародної організації виноградарства та виноробства (OIV), експорт ігристого вина у 2022 році збільшився за всіма показниками. А 2/3 збільшення виробництва білого вина забезпечує саме ігристе.
Провідна маркетингова організація IWSR прогнозує, що до 2026 року sparkling wine стане на 15% більше.
Така картина має кілька маркерів: люди щораз охочіше шукають щось нове; крім легендарного шампанського споживачі з цікавістю відгукуються на альтернативні ігристі: іспанську Cava, італійську Franciacorta, німецький Sekt, англійське ігристе, «бульбашки» з Нового Світу, французькі Crémant. Ці вина пропонують унікальні та різноманітні смакові профілі, нову історію.
Тримаючи руку на пульсі трендів, Posteat започатковує серію заміток про ігристі вина світу, щоб показати глибину і широту всесвіту «бульбашок». І почнемо з братів Шампані – французьких Crémant.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Crémant – це ігристі вина, виготовлені тим же методом, що і шампанське, але в інших виноробних регіонах Франції.
Ця категорія стрімко набирає популярність не лише у Франції, але й за кордоном, зокрема, в Україні.
Продажі Crémant у кількості пляшок зросли на 18% між 2018 і 2022 роками. Зі слів глави Федерації виробників креманів (Fédération Nationale des Producteurs et Élaborateurs de Crémant) Фаб’єна Браншу, у 2022 сектор перевищив символічну позначку у 100 мільйонів проданих пляшок.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
У Франції є 8 апеласьйонів, що мають право виготовляти кремани:
— Залежно від регіону переважають певні локальні сорти.
— Найпершим зʼявився Crémant de Bourgogne AOP у 1975, наймолодший – Crémant de Savoie – 2015.
— Луара і Бордо значно наростили площі під кремани.
Сортова палітра, різноманітні теруари, менша вартість порівняно з шампанським, але водночас суворі правила до виробництва, грають на користь збільшення попиту на кремани.
У Франції можна знайти кремани по 6 євро, середня вартість 8, однак збільшується категорія вин преміум-класу, у якій ціна може сягати від 20 євро. В Україні ціновий діапазон охоплює 400-1400 грн. Значна частка серед представлених у нас креманів категорії demi-sweet, але «брютів» все таки більше. Озираючись на минуле, це добра тенденція – рухатись до сухих вин і розвивати культуру споживання вина.
Теруар має визначальне значення для органолептичних особливостей креманів. Кремани з різних AOP мають свої унікальні дескриптори, оскільки виготовляються із сортів, що культивуються у тому чи іншому регіоні виробництва (наприклад, Шардоне, Піно Нуар у Бургундії, Жакер у Савої, Совіньйон, Мерло у Бордо).
Креман є чудовим аперитивом, але водночас він добре працює з різноманітною їжею. Завдяки витримці від 9 до 36 місяців, креман, як і шампанське, може супроводжувати всю трапезу.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
AOP Crémant de Bourgogne
Сорти: Аліготе, Шардоне, Гаме, Мелон де Бургонь, Піно Блан, Піно Грі, Піно Нуар, Сасі.
Стиль
Основні сорти Шардоне та Піно Нуар, але використовуються усі місцеві, навіть маловідомий для загалу Сасі. Ці сорти дуже добре адаптовані до місцевих ґрунтів та кліматичних умов. Білі та рожеві кремани мають виражену свіжу кислотність та фруктовий профіль, що характерно для «північних» вин. Особливістю AOP Crémant de Bourgogne є те, що з 2016 зʼявились дві класифікації Crémant de Bourgogne Eminent (24 місяці витримки) і Crémant de Bourgogne Grand Eminent (36 місяців витримки).
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Ґрунти
Різноманітна геологія, на півночі – переважно мергельні (глинисті вапняки) і місцеві вапнякові субстрати. На південь від Діжона – осадові, вапнякові і мергелі. Локально – граніти Первісної епохи.
Клімат
Океанічний і прохолодний, з помірним і регулярним режимом опадів. Вплив океанічного клімату слабший на південному-сході завдяки горам Морван і Шароле. Вони створюють ефект фена. На сході – континентальний вплив.
Відомі виробники: Veuve Ambal, Bailly Lapierre, Domaine Gillon Frères (POTHIERES).
Поради щодо їжі
Crémant de Bourgogne чудовий як аперитив. Білий Crémant de Bourgogne смакує з мʼякими сирами (Брі, Камамбер, козячі молоді), рибними Rillettes.
Crémant de Bourgogne blanc de blanc ідеальний до річкової риби та морських гребінців.
Crémant de Bourgogne blanc de noirs добре поєднується з равликами та картоплею, стейками, стравами з птиці, тунцем.
Рожеве Crémant de Bourgogne — вишукане універсальне гастрономічне ігристе, особливо добре пасує до азійських страв.
Температура подачі: від 4 до 8°C як аперитив, 6-9°C до страв.
Фото: freestock
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi