пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
Є сіль – а є квітка солі — Fleur de sel. Про першу ми не думаємо, просто додаємо у борщ. А другу шефи називають «ідеальним фінальним штрихом». Про неї говорять як про рідкісний трюфель чи шампанське з вінтажних років. Її не можна купити в маркеті кілограмових пачках. Ні, її продають в файненьких скляних баночках, єдине що, вони дорожчі за хорошу пляшку вина.
І якщо ви ще не знайомі з Fleur de sel, давайте розбиратись, що то за кристали, за які гурмани готові платити як за витвір мистецтва?
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
«Шампанське» серед видів солі
Знавці кажуть, що Fleur de sel – то не просто натрій хлорид, а делікатес, створений природою і терпінням людини. Вона видобувається у соляних басейнах Бретані, Камаргу або Ріа Формоза в Португалії, коли сонце і вітер створюють ідеальні умови для її кристалізації.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Але є нюанс. Збирати Fleur de sel можна лише в безвітряні дні, коли на поверхні води з’являється тонкий, немов мереживо, шар кристалів. Навіть ледь відчутний вітерець змусить все це мереживо опуститись на дно. І квітки солі змішаються із звичайною морською сіллю. Тому її збирають вручну, тонкими дерев’яними лопатками, як коштовність. Одним словом — «крафтовий крафт».
Видобуток дійсно примхливий. І іноді за цілий сезон Fleur de sel отримують лише кілька десятків кілограмів. А ще частина врожаю йде навіть не в ресторани, а в приватні колекції. Сіль, яка потрапляє на стейк у мішленівському ресторані – можливо, остання у своїй партії.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Кому воно треба?
Може здатися, що це снобізм. Нахіба платити за сіль, яка майже нічим не відрізняється від звичайної морської? Але різниця є.
Fleur de sel – трохи волога, тому вона не розчиняється відразу. Вона хрумтить на зубах, потім тане, залишаючи складний післясмак. Її ніколи не використовують не під час готування. Це виключно фінальний штрих – посипати стейки, устриці, темний шоколад, карамель, кавун або диню.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Головний секрет у балансі мікроелементів. Звичайна сіль – це тільки натрій і хлор. У Fleur de sel міститься магній, кальцій, калій, мікроскопічні водорості. Саме вони і додають смаку легку «морську» ноту. Ця сіль не просто солить – вона підсилює смак, робить його яскравішим, виразнішим, глибшим.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Маркетинговий трюк чи справжня гастрономія?
Звісно багато хто скаже, що це чергова вигадка ринку, як бутильована вода за 50 євро. Але шефи з вами посперечаються. Вони порадять скуштувати її у правильному контексті – на карамельному десерті чи з печеною динєю. Такої гри текстур і післясмаку не дає жодна інша сіль.
Із поганих новин. Як це часто буває будь-яка гастрономічна цікавинка іноді стимулює ринок підробок. І звичайну морську сіль змочують водою і продають як Fleur de sel. Щоб не купити раптом фейк, придбавати краще тільки у перевірених виробників – з Геранду або з Камаргу, на узбережжі Атлантики. Скоріше за все її можна замовити напряму онлайн.
Fleur de sel – не про солоність. Це про досвід.
Спробуйте додати її не в суп, а на шматочок чорного шоколаду або на ще теплий стейк. Відчуйте, як вона працює з текстурами, як тане і відкриває смак на кілька рівнів.
Чи варта вона своїх грошей? Це питання особистого досвіду. Але хтось, скуштувавши раз, більше не повертається до звичайної солі.
Що скажете гурмани і фудіс?
А ви б заплатили за неї 20 євро за 100 грамів?
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi