Як пройшов Brave Wine 2023 року. Українські винороби незламні - PostEat

пошук

Як пройшов Brave Wine 2023 року. Українські винороби незламні
07-06-2023 0 2016


У незламному Києві 3-4 червня відбувся фестиваль українських вин Brave Wine. Це уже другий захід з початку повномасштабної війни, що є надзвичайно важливо як для виноробів, так і для споживачів. Ми вкотре переконалися, що наше вино популярне як ніколи раніше.

Редакторка винного напряму видання Posteat Валентина Дуткевич побувала на фестивалі, тож ділимось враженнями.

15 виноробень із Одеської, Закарпатської, Тернопільської, Київської, Запорізької, Харківської областей взяли участь у виставці. Кожна з новинками і досягненнями.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Уявити виноробню з Тернопільської області Fathers wine без петнатів неможливо. Крім мегапопулярного Юпітера 2021, були нові з новими лаконічними етикетками. Йоханітер, перший врожай з нового виноградника, дуже свіжий і яскравий. А бурштиновий петнат з підвʼялених ягід Муската Оттонель наступатиме на пʼяти популярності рожевому. Виноробня також потішила білими винами нового врожаю і розе у новій стилістиці.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Зі слів співвласниці Fathers wine Оксани Буячок  участь у міжнародних виставках засвідчила, що виноробня йде правильним шляхом щодо асортименту. Іноземні експерти зацікавлені в першу чергу місцевими сортами та автохтонами. Зараз є експорт в Естонію, Японію, перемовини з США.

Українська виноробна компанія  SHABO презентувала на фестивалі новинку: природньо напівсухе ігристе вино з колекції Limited Edition. Ця унікальна колекція вин виготовлена за допомогою зупинки бродіння холодом, тому вина не містять доданого цукру. Вони мають буквально природну солодкість – ту, що є у виноградній ягоді. Природньо-напівсухі ігристі Limited Edition  представлені у двох позиціях: Rose і Muscat. Презентація нової лінійки вин відбулася ще 8 березня, було виготовлено 25 ексклюзивних сувенірних наборів, які миттєво були розпродані. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Із цікавинок відмітимо унікальний для України напій –«Шабо де Шарант». Це – цілком  ексклюзивний продукт від SHABO, що не має аналогів на нашому ринку. В основі – натуральний виноградний сік, кріплений високоякісним коньячним спиртом. Батьківщина – Франція. Українська версія – «Шабо де Шарант» – виготовлена виключно з винограду шабського теруару.

Після численних запитів поціновувачів якісного вина та прихильників популярних винних екскурсій, Центр Культури Вина Шабо знову відкрив свої двері для гостей минулого тижня. Відвідувачів екскурсій гостинно приймає ресторан «Шабський дворик», що знаходиться через дорогу від Центру Культури вина.

Радісно було зустріти на фестивалі виноробню Cassia wine з Київської області. На початку війни у сімейний будинок було два влучання ворожих ракет, на щастя, ніхто не постраждав, однак руйнування значні. І тим не менше виноробня потішила новим витриманим Шардоне, Рислінгом, портвейном. Винороб Микола Касьяненко задоволений урожаєм 2022, попри невтішні прогнози навесні минулого року.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Виробник натуральних та органічних вин Biologist з Київської області презентував серію своїх перших біодинамічних вин: петнат, біле, розе і червоне. Привертають увагу новий етнічний дизайн етикеток і назви Першотвір та Ренесанс. Винороб Ігор Петренко розповів, що займається біодинамічним виноградарством 4 роки, а нова серія – це перший результат його роботи. «Всі агрономічні операції – сівбу, полив, підживлення тощо – у цій системі узгоджують із космічними ритмами, що залежать від Сонця, Місяця та інших планет і зірок», – зазначив винороб.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Graevo із Запорізької області привезла своє топове вино Цитронний Магарача. Непересічним вийшов Рислінг, витриманий у діжці, і Сапераві з комбінованої бочки. Виноробня оновила дизайн етикеток: на них зображені рідкісні рослини, що ростуть у степу Херсонської та Запорізької областей. До слова, компанія є активним учасником міжнародних виставок.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Leleka Wines з Одеської області попри складний час перезапустила виробництво. У березні 2022 російська ракета зруйнувала склад з готовою продукцією виноробні, однак компанія все ж розлила вина врожаю 2019, а також зробила нові – 2021 і 2022. На фестиваль привезли новинку Одеський Чорний. Вийшло легко, літньо, свіжо.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Виноробня Bolgrad приємно здивувала винами нового рівня. Варта уваги лінійка Select (Піно Гріджо, Дуо, Каберне, Сапераві) та Reserve Шардоне і Каберне. Select Cabernet 2020 та Reserve Chardonnay 2020 отримали золоті медалі на дегустаційному конкурсі Ukraine Wine&Spirits Awards 2023. Як розповів бренд-амбасадор Дмитро Саприкін, виноробня зараз показує світові нове обличчя. Виставка засвідчила, що публіці подобаються вина, а свою ціль на виставці досягнуто.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Багато уваги було до виноробні «Винний підвал сім’ї Шош» із села Кідьош Закарпатської області. Вона привезла білі сухі вина з угорських та німецьких сортів (Карлот, Трамінер, Королівська Леанка). Особливо цікаві видалися мегасвіжий Соляріс, квітковий і цитрусовий Фурмінт, ботритизований Харшлевелю.

Cotnar із Закарпаття лімітованою серією «І KRAPKA» підтвердила потужний потенціал українського вина.

Виноробня «Фрумушика-Нова» з Одеської області вперше взяла участь у цьому фестивалі. І це була чудова нагода скуштувати їх цікаву лінійку вин із сортів Цитронний Магарача, Сухолиманське, Одеський чорний, рожевий петнат, а особливо перше ігристе за класичною технологією з сорту Сухолиманський. На ринку зʼявився достойний конкурент креманам та каві.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Stakhovsky Wines не потребує реклами. Виноробня впевнено завойовує смаки українців та іноземців на міжнародних виставках своїми оранжами з сорту Рислінг та Трамінер. Останній зібрав дуже багато захопливих відгуків на виставках у Дюссельдорфі та Лондоні. Зі слів представниці виноробні Альони Стаховської, 60% їх вин урожаю 2022 пішло на експорт, раніше було 20%. Вона також зазначила, що США дуже зацікавлені імпортом вин Stakhovsky Wines.

Знайомство з харківською виноробнею Drunk Master справило дуже гарне враження. Винороб Євген розповів, що займається виноробством 10 років, працює з сортами Мерло, Каберне, Бастардо, Шардоне, Мускат, Ркацителі. Винороб зазначив, що на фестивалі розлетівся рожевий Мускат. Виноробня також виготовляє сухий натуральний сидр із вторинним бродінням у пляшці, зі своїх харківських яблук.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Гамірно було біля стенду Koblevo, багато гарних відгуків серед гостей отримало Шардоне: легко і ненавʼязливо. Бренд Aznauri запропонував цікаві коктейлі, з вин хочеться виокремити білий ігристий брют, Ркацителі і Сапераві серії Преміум.

Brave Wine без Школи вина годі уявити. Багато нового і цікавого розповіли винороби та амбасадори українських вин.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Зокрема, в Україні дуже багато місцевих сортів винограду, історія якого не досліджена. Українські винороби справді можуть завоювати світ своїми локальними сортами. Попит на українське вино в Україні невпинно росте з одного боку, а з іншого боку український ринок може втратити частину своїх вин через експорт.

У контексті розвитку культури споживання вина цікавими думками поділився  Гліб Кошелєв, шеф-сомельє винного бару Artania Bar. Він зазначив, що винні бари в Україні не мають такої популярності як на заході, але тренд на такий формат посилюється. Винний бар це в першу чергу про нові тренди у світі вина: петнати, оранжі, інші цікаві технології. У таких закладах панує легка атмосфера, акцент на винах та легкому гастрономічному супроводі. Зокрема, винна карта Artania Bar сконцентрована виключно на локальних крафтових українських виноробнях, яких зараз вже налічує 11 і тенденція йде на збільшення. Всі 70 позицій вин подаються побокально у розлив. Окремо проводимо дегустаційні вечори з виноробами та пропонуємо дегустаційні тематичні сети. Популяризація українського вина у форматі винний бар+бутик значно наблизить споживача і винороба.

І на завершення почитайте коментар від засновника Brave Wine Сергія Клімова.

«Фестиваль став певною точкою, де всі трошки видихнули після безсонних ночей від російських обстрілів. На жаль, не всі виноробні доїхали через опасіння повторних обстрілів, тому виноробень цього разу було на чверть менше від запланованого.  Дуже порадували вина нового врожаю 2022 року — видно шалений потенціал. Рівень вин невпинно зростає у тих, хто активно навчається та обмінюється досвідом.

Я задоволений, що в такий непростий час ми все таки змогли зробити як мінімум три хороші справи – зібрати частину коштів на купівлю швидкої для евакуації військових та цивільних з Бахмутського напрямку для ГО БАЗА ЮА; допомогти українським виноробням знайти нових покупців серед любителів та професійної спільноти; киянам та гостям столиці трохи перезавантажитись», – підсумував Сергій.

А ми продовжимо тримати руку на пульсі розвитку української вино- та гастрокультури.

Фото: заглавна фото Brave Wine інші фото Валентина Дуткевич

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi