Два «зіркових» села у Бургундії Morey-Saint-Denis та Chambolle-Musigny обʼєднались заради «вина і мистецтва» - PostEat

пошук

Два «зіркових» села у Бургундії Morey-Saint-Denis та Chambolle-Musigny обʼєднались заради «вина і мистецтва»
06-02-2024 0 878


«Для цінителів бургундського вина немає занадто довгого шляху»

Переконливим свідченням правдивості цього бургундського прислівʼя є День святого Вінсента – свято покровителя виноробів і виноградарів. Щороку у кінці січня фестиваль збирає тисячі ентузіастів вина з усього світу. У 2024 організатори прийняли 75 тисяч гостей, для яких відкоркували 11 тисяч пляшок бургундського. 

Фестиваль Saint-Vincent Tournante

День виноробів у Бургундії відомий як Saint-Vincent Tournante. Цього року йому 80 років, тому і розмах святкування був «по самі береги». Кожного разу День Вінсента організовує і приймає інше село, тому і «турнант». У 2024 це Morey-Saint-Denis та Chambolle-Musigny – два села з найпрестижнішими виноградниками світу обʼєдналися заради грандіозної події. Ці дві крихітні комуни відомі на весь світ своїми винами Clos de la Roche, Clos Saint-Denis, Clos de Tart, Clos des Lambrays. Вони втілюють саму суть Бургундії: калейдоскоп винних традицій, культурної спадщини та французького мистецтва життя.

Зі слів сомельє, співзасновниці Ukraine-Dijon-Bourgogne Олександри Міненко-Декамп, цьогорічний Saint-Vincent став свідченням того, як два конкуруючих села об’єдналися заради зміцнення історичної пам’яті та збереження культурного потенціалу. Олександра відвідала чимало Днів святого Вінсента, однак у цьому році був наймасовіший захід, багато молоді і досхочу активностей. Сомельє переконана, що фестивалі вин у Бургундії можуть стати гарним натхненням для України. Це чудовий промоушен наших сіл, містечок, міст та регіонів, історію яких ніколи не пізно розкрити по-новому.

З історії «зіркових» сіл

Тут навіть повітря є обʼєктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Chambolle у перекладі означає «кипляче поле», натякаючи на жваву річку, що несеться підземними потоками через село. З 13 ст. жителі комуни жили з робіт на виноградниках. Під опікою монахів Citeaux виноробне село пишалося своїм знаменитим гран-крю, Musigny, пов’язаним з назвою комуни. Встелене парцелями виноградників село розкинулось навколо липи, якій кілька сотень років, та церкви з дзвіницею. Статус AOC Chambolle-Musigny отримав у 1936 році, а у 1938 тут відбувся перший в історії Saint Vincent. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

За легендою, у 17 ст. жителі теперішнього Morey-Saint-Denis з’їли корову з сусіднього села Saint-Philibert, яка заблукала на їх території. Тому їх прозвали «Вовками». Це всього здогадки, але жителі пишаються своїм імʼям настільки, що на гербі села зображені два вовки з висолопленими язиками. Місцевий художник навіть виліпив двох вовків спеціально для фестивалю, щоб зблизити відвідувачів з історією. 

Втім саме унікальний теруар прославив комуну на весь світ. Відкритий монахами Citeaux виноградник Clos Saint Denis разом з іншими Clos de Tart, Bonnes-Mares, Clos de la Roche, Clos Saint-Denis, Clos des Lambrays до сьогодні дарують потужні, повнотілі, екстрактивні вина.

Вино має обʼєднувати, а не навпаки

Попри те, що Chambolle-Musigny і Morey-Saint-Denis розташовані всього у декількох сотнях метрів один від одного, їх вина сильно відрізняються і вирізняються своєю унікальністю. Місцеві не приховують, що між комунами не одне століття відчувається певне суперництво. Тому цьогорічне свято особливо важливе для подальшого розвитку сіл. Місцева влада підтримала ідею, що вино має обʼєднувати, а не навпаки.  «Ми всі хотіли випити Chambolle-Musigny в Morey-Saint-Denis і навпаки», — звучить загальний мотив виноробів двох сіл.

Апелласьон Morey-Saint-Denis — це 136 гектарів виноградних лоз, 40 класифікованих як Grand Cru та 44 як Premier Cru. Chambolle-Musigny має понад 150 гектарів Піно Нуару, у тому числі 24 класифікуються як Grand Cru та 61 як Premier Cru. 

Водночас «зірковість» цих вин зробила їх недосяжними до пересічного споживача. Власне головна ідея Дня святого Вінсента у тому, щоб відкрити смак винних шедеврів усім відвідувачам. Заради цього винороби кожного села зібрали спільний урожай і розлили спеціально для свята кюве свого села.

Хто рано встає…

Офіційні заходи з нагоди Дня святого Вінсента почалися з першими півнями. Це була хресна хода, що пройшла через два сила до церкви на месу. Процесія крокувала розкішно прикрашеними вулицями під звуки духових оркестрів. Після служби відбулося посвячення найстарших виноградарів у братство Chevalier du Tastevin. До слова, знак цього ордену на етикетках вин свідчить про найвищу гарантію якості продукції. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дегустації – шанс відчути душу бургундського вина

Насичений святковий ранок продовжився найголовнішим – виноробні відчинили свої двері для автентичних дегустацій. Дегустаційний набір включав спеціальний енологічний келих з 36 гранями, буклет із картою сіл та локацій, 8 купонів на дегустацію вин різних доменів двох комун. Вартість такого задоволення 20 євро онлайн і 25 євро на місці. Був і дитячий комплект з еко чашки, 3 купонів на торт та напої, буклет із пошуків дитячих скарбів. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Що дегустували

У підвалах виноробних маєтків відвідувачі змогли спробувати різні вина: 

  • Урожай Saint-Vincent Chambolle з маєтків Mugnier (Chambolle), Dujac (Morey) і Zaegel (Morey); 
  • Вінтаж Saint-Vincent Morey з маєтків Amiot-Servelle (Chambolle), Groffier (Morey) і Rémy (Morey); 
  • Регіональне найменування маєтків Gilliant (Chambolle) і Ballorin (Morey); 
  • Chambolle AOP доменів Roblot-Marchand (Chambolle) і Amiot (Morey); 
  • Morey-Saint-Denis AOP доменів Felletig (Chambolle) і Dexter (Morey); 
  • Premier Cru AOP доменів Roumier (Chambolle) і Ponsot (Morey).

Між іншим, вина можна лише куштувати, опції придбати на памʼять пляшечку правдивого бургундського немає. 

Які вони – бургундські з рук виноробів

Кожне вино самобутнє і залишає на рецепторах свій унікальний ароматично-смаковий профіль. Одне відгукується сушеними чорницями, інше мохом, третє трюфелями. Однак загалом цьогорічний Saint-Vincent пригощав насиченими позиціями з ароматами чорних і червоних ягід і фруктів, відтінками квітів і тонами витримки, з гарною структурою, балансом, потенціалом і стійким посмаком.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Незабутні емоції на лицях гостей зчитувалися після дегустації «вина села» вінтажу 2022, яке було розлито у листопаді 2023 спеціально для свята. Яскраві, святкові, енергійні кюве, які пробуджують не лише найкращі емоції, а й апетит.

Чим годували

Традиційна бургундська їжа виконала своє завдання на відмінно. Гастрономічні локації пропонували традиційні закуски та місцеву кухню: яйця пашот у кремі з сиру Епуас, запечену картоплю з куркою, равлики пр-бургундськи, різні види «шаркутері» та сирів. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Мистецтво і вино

Окрім дегустацій, Saint-Vincent Tournante «вивів» на вулиці та виноградники обох сіл чи не усі види мистецтв: живопис, фото, кіно, літературу, скульптуру, співи, танці, музику. Скажімо, «дорогою гран крю» гостей супроводжували фотографії місцевих творців, зі сцен лунали виступи музикантів, вулиці стали справжнім театральним дійством. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

З турботою про екологію

Організатори Saint-Vincent 2024 вперше зробили свято екологічним. Щоб отримати спеціальний сертифікат асоціації Réseau Éco-Événement (REEVE) Морі-Сен-Дені та Шамболль-Мюзіньї мають відповідати 40 критеріям, пов’язаних із дбайливим ставленням до навколишнього середовища. Вони зобов’язалися відновити місце проведення після закінчення заходу, зменшити використання генераторів, використовувати еко-дизайн друкованих носіїв, сортувати відходи, заохочувати людей до меншого використання автомобілів, на користь громадського транспорту та подорожей на велосипеді.

Висновки

Saint-Vincent Tournante — це набагато більше, ніж просто свято вина. Це важлива данина традиціям і ноу-хау бургундських виноградарів, виплеканих століттями. 

Тим часом команда Posteat пишається, що в Україні відбувається щораз більше винних та гастрономічних фестивалів. Нещодавно команда винних ентузіастів на чолі з Сергієм Клімовим зробили київське вино, виноград для якого було зібрано з вулиць столиці. І все для того, щоб вкотре довести, що Україна – виноробна країна.

Фото: Олександра Міненко-Декамп, Faceboook Saint-Vincent, Валентина Дуткевич

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi