Виноробство під час війни: «На 2022 рік у мене були «наполеонівські плани», Олександр Матвієнко   - PostEat

пошук

Виноробство під час війни: «На 2022 рік у мене були «наполеонівські плани», Олександр Матвієнко  
02-05-2022 0 5457


«Виноградна лоза не хоче слова, а хоче роботи» – прислів’я, з яким не посперечається жоден винороб і виноградар. Однак наші реалії випробовують вітчизняних виробників вина уже понад два місяці – країна агресор продовжує обстрілювати Україну та її людей, порушуючи всі правила ведення війни. А це, природньо, впливає на всі сфери діяльності, зокрема й виноробство.

Ми продовжуємо серію публікацій про українських виноробів, які у складних умовах намагаються продовжувати справу свого життя. Сьогодні наша колега Валентина Дуткевич поспілкувалась із виноробом із Дніпра Олександром Матвієнком.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Його маленька крафтова виноробня називається VinSancho. Перше своє вино Олександр зробив у 2018 році. Частина виноградників розташована у Дніпропетровській області, а частину вмнограду він закуповує на півдні.

Олександр починав виноградарську справу з вирощування столового винограду у себе вдома в місті Перещепино на Дніпропетровщині. Коли зацікавився виробництвом вина, всю увагу зосередив на технічних сортах і виробництві вина.

«Й так якось захопила мене ця тема…», – зізнається винороб.

Де розташовані ваші виноградники, опишіть теруар та сорти, з якими працюєте?

Продовжую навіть зараз садити деякі технічні сорти в себе вдома (в Перещепиному) задля експерименту. Цікаво і важливо розуміти, як вони будуть розвиватися та переносити наші зими у майбутньому. Все ж основний виноград для своїх вин використовую з півдня України. Основні сорти: група Піно, Рислінг, Сапераві, Каберне Совіньйон.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Якраз напередодні початку повномасштабного вторгнення працював із дизайнером над розробкою нових етикеток і логотипа для свого бренду.

Що відбувалося в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну на виноробні, чи був у вас «план порятунку» продукції?

Вже з середини лютого була постійна тривога на душі, але намагався себе відволікати роботою та планами на найближче майбутнє. Якраз напередодні початку повномасштабного вторгнення працював із дизайнером над розробкою нових етикеток і логотипа для свого бренду.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Що ви як винороб вирішили з огляду на війну і воєнний час: зупинити справу чи попри все продовжувати діяльність?

Зізнаюся, що на 2022 рік у мене були «наполеонівські плани»… До свого дня народження (13 травня) я планував, що зможу анонсувати свою ТМ VinSancho вже в офіційному продажу. Не буду розкривати всі карти, так як не втрачаю віру, що все задумане все ж вдасться реалізувати, але ж зрозуміло, що терміни змістилися на невідомий період…

Проводжу фінальні операції з деякими винами врожаю 2021 року. Маю змогу працювати, в першу чергу, завдячуючи нашим ЗСУ.

Чи маєте зараз змогу працювати на винограднику?

Мені звісно гріх жалітися: я зараз проводжу планові роботи на своєму невеликому винограднику в Перещепиному. Проводжу фінальні операції з деякими винами врожаю 2021 року. Отже, маю змогу працювати, в першу чергу, завдячуючи нашим ЗСУ.

Але ж, звичайно, переживаю за наші виноробні регіони, до яких я теж маю прямий стосунок. Душа болить за Херсонщину, яка зараз перебуває в окупації… Молюся за Одещину, адже в цьому регіоні я планую зосередити виробництво своїх вин у найближчому майбутньому.

Чи є підтримка з боку колег в Україні та за кордоном?

Дуже радує, що майже весь світ зараз об’єднався у підтримці України та українців. Наскільки я знаю, це відчувається і в нашій галузі. На деяких міжнародних виставках та дегустаційних конкурсах зробили безкоштовною участь для українських виноробень. До речі, я теж відправив кілька своїх вин урожаю 2021 року на відкритий дегустаційний конкурс, який буде проходити у Греції на початку червня. Окрема подяка за допомогу в цьому команді Drinks+ та голові Укрсадвинпром Володимиру Печку.

Сподіваюся, що у майбутньому якісний український продукт стане більш бажаним на полицях магазинів, ніж це було до війни.

Як оцінюєте перспективи українського виноробства у теперішній ситуації? Чи помітили зацікавлення вітчизняним вином на тлі підйому патріотизму?

Що стосується найближчих перспектив винного бізнесу. Поки йде війна, звичайно, важко про щось говорити… Вино – це все-таки не продукт першої необхідності. Але, сподіваюся, що у майбутньому якісний український продукт стане більш бажаним на полицях магазинів, ніж це було до війни. Також, з останніх розмов з деякими людьми нашої індустрії, є позитивний момент в зацікавленості до українських вин (як і до всього українського) за кордоном. Це може ширше відкрити двері для експорту нашої продукції. Тому, звичайно, зараз, як ніколи, хочеться робити якісний продукт, збільшувати об’єми виробництва і просувати свій бренд не тільки в Україні, а й за її межами…

Яке вино відкоркуєте, коли ми переможемо?

Яке вино я відкоркую, коли ми переможемо? Чесно кажучи, над цим питанням я не задумувався. Дай Боже, щоб ця бажана перемога нарешті настала, і дуже хочеться, щоб це сталося до цьогорічного виноробного сезону. Тому працюємо, допомагаємо нашим збройним силам, і віримо в краще… А на день перемоги хотілося б, щоб на столах українців стояла пляшка саме українського вина!

Далі буде…

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi