Освіта VS Досвід: з чого починати кар'єру бармена - PostEat

пошук

Освіта VS Досвід: з чого починати кар'єру бармена
06-06-2019 0 5549

Iryna Khamandiak

Автор


Робота барменом сьогодні привертає до себе все більше уваги. Професія відкриває нові горизонти для молоді, і ті, хто знаходить за стійкою своє покликання, можуть зробити непогану кар’єру. Тут немає меж для росту і вдосконалення навичок. І якщо ти відкритий для цієї професії, то для тебе відкритий увесь світ.

Ми запитали у представників барної індустрії з Києва, Одеси, Львова, Харкова та Дніпра, як стати барменом, з чого починати, які навички потрібні і що важливіше у професії: освіта чи досвід?

Назар Макаров, бар-менеджер бару BARVY, Київ

Як стати барменом? Спочатку потрібно навчитися вчитися. Так-так, я не обмовився. Справа у тому, що більшість барменів старої формації вважають, що з існуючим багажем знань можна ще «бути в темі». Але це не так. Все дуже змінилося, тепер бармени можуть однією мовою розмовляти про міцну алкогольну групу з досвідченим сомельє. Хоча ще 10 років тому у це було складно повірити. Отже, якщо хочете стати бартендером, йдіть підмайстром до кращих команд. І паралельно шукайте онлайн-тренінги для барменів.

Обсяг знань, якими має володіти сучасний бартендер – неосяжний. Потрібно бути «жадібним» до нових знань. У нашій сфері зупинятися не можна.

Я б сказав, що освіта і досвід йдуть рука об руку. У нашій сфері немає суперкласної вищої профільної освіти, хоча обсяг необхідних знань давно вимагає глобальних змін. Тому найдоступніший і правильний варіант – одразу йти до сильних наставників. Не всі професії мають настільки великий потенціал, при тому, що у процесі навчання вам ще й платять.

Микола Дворяцких, головний бармен «М’ята Pre-Party Bar», Харків

Якщо у вас є непереборне бажання стати барменом, рекомендую сісти і ще раз подумати, чи потрібно це вам. Це не підробіток, а серйозна і складна професія, яка може затягнути вас на все життя. Раджу закінчити школу барменів або влаштуватися барбеком у хороше місце і читати багато профільної літератури.

Головне у професії – це бажання. Знання потрібні у багатьох напрямках: міцний алкоголь, вино, пиво, кава, техніки приготування, трави та спеції, безалкогольні напої. Необхідно вміти користуватися спеціальними інструментами і обладнанням. У цій професії немає «стелі», кожен день вчишся чомусь новому.

Досвідчені бармени (так і хочеться назвати їх «старими»), не маючи освіти, дуже часто не витягують планку, працюючи на барі, і це дуже помітно. Так само смішно і не солідно виглядають молоді «начитані» бармени із завищеною самооцінкою. Скрізь треба дотримуватися балансу – як у коктейлях, так і в житті, і в професії.

Олег Середніцький, бартендер «Ресторації Бачевських», Львів

Щоб стати бартендером, потрібно, в першу чергу, цього хотіти. Але одного бажання замало, необхідно також багато працювати. Це не легкий шлях, але якщо він обраний свідомо, ви отримуватимете задоволення від кожного дня роботи. Рекомендую розпочати свою роботу бартендером, працюючи офіціантом, спілкуючись з людьми для того, щоб краще розвинути комунікаційні навички. Після цього можна працювати барбеком, а потім вже бартендером.

На мою думку, комунікація є основною складовою нашої професії, тому що люди приходять туди, де їм цікаво, та до того, з ким вони можуть поділитися чимось важливим. А коктейлі навіть без обговорення мають бути смачними.

Робота бартендера охоплює багато різноманітних рецептур. Я вважаю за потрібне до нюансів знати свою коктейльну карту, бути обізнаним у коктейльній класиці та компетентним в алкоголі, який розставлений за спиною.

Бартендер повинен вміти не лише готувати смачні коктейлі, але й допомагати гостям відпочивати, створювати таку атмосферу, до якої хочеться повертатися знову і знову.

Я вважаю, що освіта та досвід у роботі бартендера взаємопов’язані, бо ж вони допомагають бути більш впевненим та обізнаним.

Надір Кучкаров, бар-менеджер Hendrick’s bar і True Burger Bar, Київ

Для початку варто зрозуміти, чи підходить така професія саме тобі. Адже більшість людей, що спостерігають за роботою бармена, бачать тільки верхівку айсберга. Ця робота наповнена механічними циклічними діями протягом всієї зміни. Креатив і робота з гостем займає найчастіше невелику частину зміни.

Вважаю, що варто почати з вивчення теорії виробництва алкогольних напоїв і рецептів класичних коктейлів – це послужить фундаментом для знань, які ви отримаєте у процесі розвитку.

Дуже важливо любити або хоча б не відчувати дискомфорт від частого спілкування з незнайомими людьми. Потрібні знання про весь алкоголь, не лише про той, що є в наявності у вашому барі. Необхідно впевнено володіти барним інвентарем і техніками його використання.

Думаю, що освіта і досвід – це дві паралелі, які будуть характеризувати вас як професіонала. Освіта не обов’язково має бути пов’язана з барною індустрією. Ми надаємо свій сервіс гостям з різних сфер, і вміння підтримати розмову передбачає різнобічні знання. Досвід теж буде впливати на все, що ви робите за баром і він, швидше за все, повинен бути не стільки барний, скільки життєвий.

Михайло Сафонюк, бар-менеджер SlowPiggy, Одеса

Як правило, у цю професію приходить молодь для того, щоб підзаробити. І велика частина таких випадків закінчується любов’ю! Любов’ю до цього ремесла. Адже бармен – це не професія, це ремесло! І ці стосунки тривають протягом багатьох років. Але стати справжнім барменом не так просто. Починати, на мій погляд, необхідно з поваги до цієї професії. Тільки так і ніяк інакше! На початковій стадії однозначно потрібно володіти такими якостями як працьовитість, стресостійкість і терпіння.

Вважаю, що головне у нашій справі – це не залишатися у зоні комфорту, щодня прагнути більшого, давати собі «копняка» і йти далі, розвиваючись день за днем. Тим більше, що і сама барна культура невпинно і швидко розвивається. Дуже важливо знову і знову відпрацьовувати вже наявні навички, тільки так ми переступаємо межу між дилетантом та професіоналом. Від буфетника до бартендера!

У нашій справі не можна що-небудь віднести на другий план. Знання робить нас цікавими для наших гостей, а вміння підкорює їх. Коли у барменів є всі ці якості – він професіонал своєї справи. Він затребуваний, його поважають і, що також важливо, він упевнений в собі.

Чи є взаємозамінними освіта і досвід у нашій справі? На початковій стадії — можливо, адже всі ми колись прийшли молодими хлопцями без досвіду і знань. І роблячи перші кроки у професії, ми починали поглинати інформацію і набувати необхідний досвід. Зараз багато хлопців після різних барних шкіл приходять з багажем знань, але не маючи досвіду, і думають, що вони вже професіонали! Але це помилка. Без досвіду всі знання прирівнюються до нуля. Як і досвід без знань. На мій погляд, необхідно мати і те і інше.

Вадим Савченко, бар-менеджер Double Bar, Дніпро

Я ніколи не зустрічав людей, які говорили б, що з дитинства хотіли стати барменом. Ну так вже склалося. Найчастіше молоді хлопці чи дівчата шукають роботу під час навчання. Так вони йдуть працювати в заклади громадського харчування.

Чому саме за бар? По-перше, кому не сподобається працювати з алкоголем? Тобто, це цікаво. Ти постійно розвиваєшся, дізнаєшся щось нове, зустрічаєш цікавих людей. Також кожен може проявити себе з творчої сторони.

З чого починати? Напевно, з чіткого розуміння, що професія бармена – це не розвага. До цього питання потрібно підходити з усією серйозністю і відповідальністю. Тобі має подобатися те, чим ти займаєшся. Вважаю, що потрібно «горіти» своєю справою, адже інакше все буде якимось посереднім, а для барної справи це неприпустимо.

Отже, якщо ти вже визначився, що точно хочеш бути барменом, наступним етапом буде пошук закладу, де тобі хотілося б працювати і творити. Знайшов? Відмінно. Тут починається найважче – робота помічником бармена. Помічник бармена – це людина, на якій тримається вся робота бару. В її руках, в буквальному сенсі, перебувають всі заготовки (сиропи, настоянки, декор, фреші, посуд і т.д.). Саме з цього моменту і починається кар’єра бармена. Можна вітати!

Головне у нашій професії – стриманість. Також важлива комунікабельність, вміння знаходити контакт з кожною людиною, адже усі люди різні. Важливо бути цілеспрямованим, без цього просто ніяк. І, звичайно, трохи бути дитиною, бо без дитячого питання «А що буде?» не вийде нічого смачного. Все що потрібно для цієї професії, як і всюди, це мати інтерес до своєї роботи. Адже, якщо тобі цікава твоя робота, вона автоматично стає твоїм хобі, а там все піде як по маслу.

Освіта і досвід у професії – це дві невід’ємні речі. Вважаю, що без знань не буде досвіду, тому що на барі все починається зі знань.

Максим Матушкін, Bar Community Manager, Pernod Ricard Ukraine, Київ

У наш час барменом стати досить просто. Відкривається дуже багато закладів різного типу: бари, спікізі бари, кав’ярні, ресторани, клуби і т.д. Дуже багато різних барних шкіл, на будь-який смак і будь-який напрямок. А про джерела інформації я взагалі мовчу, простори інтернету перенасичені публікаціями про барну індустрію. Було б бажання, так би мовити.

Якщо ж ви вирішили стати барменом, то починати потрібно з елементарних речей. Я завжди рекомендую починати з класичних рецептур коктейлів і, звичайно ж, з технік приготування коктейлів. Зараз проходить дуже багато заходів і майстер-класів для барменів. Намагайтеся не пропускати подібні заходи, адже забагато інформації не буває. Так само рекомендую брати участь в різних конкурсах. Будь-який конкурс – це досвід, якого ви не отримаєте деінде. Конкурси вдосконалюють як практику, так і мислення.

Що головне у професії? Та багато чого. Для мене особисто, бармен – набагато більше за просто професію. Це щось унікальне, адже в ній є практично все, чого може бажати людина. Перш за все, бармен – психолог. Уявіть тільки, скільки людей проходять через бармена. І якщо ви боїтеся спілкування з людьми, то це не найкраща для вас професія. При цьому, яким би ви не були «надбарменом» і «мегамолекулярником», якщо ваші коктейлі не подобаються гостям, то гріш вам ціна. Адже люди йдуть в бар — головне — за емоцією. А що може бути краще, ніж смачний коктейль з рук людини, яка відчуває ваш настрій і емоційний стан, тільки глянувши на вас?

Щодо освіти і досвіду, то тут буває по-різному. Я за освітою «Технолог приготування їжі», кухар п’ятого розряду. Починав працювати кухарем. Дуже люблю готувати, але на кухні мені не вистачало саме спілкування. Так я і опинився за барною стійкою. У той час, правда, це було дещо інакше: клуби, шоу і т.д. На даний момент у барній сфері значно цікавіше: професійне обладнання, крутий інвентар, асортимент алкоголю і смакових модифікаторів. Робота бармена сьогодні – просто мрія у порівнянні з тим, що було раніше. Напевно, ви вже не раз чули про те, що бар і кухня дуже схожі. Це дійсно так. Дуже багато процесів схожі між собою, ось тільки з іншими інгредієнтами. Тому я влився у професію дуже швидко.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi