пошук
Анна-Евгения Янченко
Автор
пошук
Анна-Евгения Янченко
Автор
Розповідь буде довгою! Готуйтеся!
У вечорі понеділка смілива група з 17 дослідників брала участь у сліпій дегустації українських червоних вин, пляшки яких номінально повторювали назви тих вин, які були представлені на сліпій дегустації Wine&Spirits Ukraine. Але при цьому були куплені в звичайних магазинах.
Серед нас було 7 людей, які НЕ працюють з винами, 17 людей, хто п‘є вино частіше 1 раз на тиждень, 7 людей, які часто відвідують дегустації при цьому.
Тобто експерти + продвинуті споживачі, які самі визналися бути дослідниками та згодилися на цей експеримент.
Метою зустрічі було перевірити оцінки конкурсу, себе (бо я і Аліна брали участь в «червоній панелі», а Маша також була здивована результатами) та пляшки. Також ми спробували повторити процедуру дегустації та зробити її схожою на ту, що була офіційною.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Тому перед початком Аліна провела інструктаж, ознайомивши усіх гостей з правилами та розповіла, яким чином ми нараховуємо бали за системою OIV. Та познайомила усіх з цією системою оцінки: http://www.oiv.int/…/me…/4661/oiv-concours-332a-2009-en.pdf…
Звісно, умови для дегустації були менш зручними, але ми робили, що могли.
Скорочено нагадаємо як ставили бали на конкурсі:
92 – 100 Класика: велике вино
Якість вищого порядку
85 – 92 Видатне: вино виняткового характеру і стилю
Чудовий приклад – встановлення стандарту
82 – 85 Дуже гарне: вино особливої якості
Прекрасний приклад – чудова якість
80 – 82 Гарне: серйозне, добре зроблене вино
Хороший приклад – значно вище середнього
75 – 79 Середнє: Питне вино, але може мати окремі дрібні недоліки
Добре, але не гідно нагороди
70 – 74 Нижче середнього
50 – 70 Не рекомендовано
Так от, до дегустації. На дегустацію Wine&Spirits Ukraine пляшки надсилали самі компанії, а ми ж шукали в рітейлі. Знайшли по магазинах не всі пляшки. З 9 екземплярів лише 7. До цього ж одну пляшку нам надіслали з херсонського магазину, бо в Києві не знайшли (Люстдорф), а 1 пляшку нам надав менеджер (Котнар), бо в Києві ще немає.
❓З Villa Krim взагалі фантасмагорично вийшло. На дегустацію було надіслано 2 пляшки Villa Krim — Cabernet-Merlot Vintage 2018 (Ukraine) — 84,38, які насправді виявилися 2016 роком, і яких по Києву та навіть по Україні у вільному продажі не знайшли, в той час, як менеджери компанії запевняють, що це вино є усюди. Якщо ви десь знайдете тут пляшки 2016 року, маякніть, може ще щось придумаємо.
❓Ви спитаєте, чого це взагалі було важливим?
Бо вину Villa Krim на дегустації було поставлено високий бал, Вина Villa Krim — Cabernet-Merlot Vintage 2018 (Ukraine) — 84,38 (я поставила 86), а Люстдорфу я взагалі поставила (чи не перше в житті!) 90 балів.
❓Ви уявляєте, як це – проаналізувати якість-кислотність-таніни-фруктовість-тіло-чистоту і поставити наосліп вину 90 балів зі 100?
❓Тобто, назвати його видатним і не знайти недоліків?
Коли я побачила потім назву вина, зрозуміла, що взагалі ніколи такого ще не бачила, і погуглила, що пляшка коштує біля 70 гривень, ви уявляєте, що зі мною було?
Нє, ну всі ми люди, і я могла помилитися, але загальна оцінка вина була 85 балів, тобто не лише я його високо оцінила, 100%.
Так от, зараз ви побачите результати одразу двох дегустацій, зможете проаналізувати дані та вирішити, які пляшки варто купувати в Україні.
Скажу одразу, це НЕ «кращі вина України», для такого звання варто було б перевірити більше українських вин. І це було б дуже класно та цікаво, тому я від себе дуже прошу наступного року таких виробників взяти участь:
SHABO Винодельня Князя Трубецкаго Guliev Wine Beykush Winery Fans and Friends Александр Шаповалов.
Ну а поки що маємо те, що маємо, серед учасників конкурсу були:
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Прошу вас ознайомитися з результатами дегустації наосліп, яка була проведена з пляшками, які ми самі можете придбати у магазинах України. Оцінювали частково експерти частково споживачі, результати оцінювалися анонімно та на однакових засадах.
Так от.
Золото:
Офіційна дегустація 88,57
Неофіційна дегустація 83,42
Купили за 495 гривень
Увага! На конкурсі це вино подавали з декантера, щоб уникнути впізнавання зразка, бо ця лінійка Колоніста зберігається під червоним сургучем. Тобто в ході конкурсу експерти дегустували продекантоване вино, а під час повторної дегустації — просто вино з пляшки (щоб не впізнали пляшку, ми втрьох 15 хвилин відколупували з горлечка той самий червоний сургуч).
Офіційна дегустація 85,33
Неофіційна дегустація 75.5
Надіслали з Херсону НП, куплене у Сільпо, орієнтовна вартість до 80 грн
Срібло:
Офіційна дегустація — 84,38
Неофіційна дегустація — Не знайшли
Офіційна дегустація -84
Неофіційна дегустація — 80.07
Куплене за 85 гривень
Офіційна дегустація — 82,08
Неофіційна дегустація — 83,08
Куплене за 287 гривень
Бронза:
Офіційна дегустація — 81,82
Неофіційна дегустація — 79.9375
Це вино залишив менеджер Котнару, дякую.
Офіційна дегустація — 81,08
Неофіційна дегустація 81,38
Куплене за 218 гривень
Неофіційна дегустація 83,07
Куплене за 87 гривень
Офіційна дегустація — 80
Неофіційна дегустація — Не знайшли
Якщо бачите на фото також є пляшки без етикеток — це червоні вина, які було додано для кількості та для того, аби дегустаторам було складніше “вгадати вино” за непрямими ознаками.
Якщо хочете ознайомитися більш докладно — ось наш ексель, результати пораховані за тією ж системою, яка використовувалася на конкурсі: https://docs.google.com/…/1jBKuhN9JkAjCoU8w2O2U2qu5-5…/edit…
Як бачите, результати офіційних та неофіційних дегустацій майже по всіх винах дуже схожі, але є й дивні дивні дивні речі.
От наприклад, Люстдорф. Це вино вже після дегустації перекуштовували наосліп на курсі Сенсорного аналізу, пляшка набрала в мене такий самий високий бал, як і у конкурсі (мені трохи соромно, але я хоча б стабільна). Дуже дякую Юлия Я. за пляшку.
Також вино перекуштовувала Victoria Agromakova, і воно було значно краще, ніж у понеділок. Тут просто не рекомендую купувати вино, бо незрозуміло, що вам у пляшці попадеться.
❓І також хочеться спитати виноробів-власників виноробні Аккерман, ЩО ЦЕ ТАКЕ?
❓Звідки там така чорна смородина? Бо чесно, закрадається думка, що це тупо якийсь ароматізатор (одразу скажу, оця думка закрадається в голову Анна-Евгения Янченко (Anna Eugenia Yanchenko), інші учасники проекту до цієї думки відношення не мають)
Стосовно інших вин — рекомендовано до вживання та покупки, бо якість перевірена експертами та зацікавленими споживачами, перевірені пляшки з полиць магазинів.
І отут мені хочеться подякувати гостям, які прийшли, та робили все як треба. Боги, ми вам неймовірно вдячні! Розумієте, зазвичай на дегустаціях людей розважають та розповідають багато цікавого. А тут ми просто змусили людей швидко, наосліп, відповідально та ще майже мовчки дегустувати жорстокі червоні вина. Чесно кажучи, це було більше схоже на працю, ніж на розвагу. Я вдячна, от неймовірно вдячна схибленим, які прийшли до нас. Особливо компанії з хлопцем з Австралії, здивували дуже. Дуже вдячні.
Нагадаємо, що дегустацію проводили на благодійних засадах. Всі учасники (окрім організаторів та фотографа) сплачували по 300 гривень, від цієї суми ви відняли 1143 гривні за вино, 90 за багети та 200 за обслуговування, залишилося 2467 гривень. Їх ми перерахували у фонд “Запорука”.
Ми, організатори, Маша Скорченко (Masha Skorchenko) Алина Тенетка (Alina Tenetka) Анна-Евгения Янченко (Anna Eugenia Yanchenko), вдячні Александр Зубко (Aleksandr Zubko) за фото, команді Contrabando за класний емоційний заряд та постійну допомогу у процесі, і ще дуже вдячні гостям дегустації за (якщо чесно), то також — за роботу.
За допомогою вас тепер можна сказати, що можна і варто купувати з України, ще й добру справу зробили!
А ще я власне дуже вдячна Оксана Ткаченко (Oksana Tkachenko) Наталья Каменева Olga Titlova (не дає відмітити) за те, що завдяки кафедрі сенсорного аналізу я власне почуваю себе значно впевненіше в оцінюванні вин та розумію, як варто робити оці дегустації та наскільки це взагалі важливо.
Всім добра та класного вина! Побачимось!)
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi