пошук
Артем Кузьменчук
Автор
пошук
Артем Кузьменчук
Автор
Є думка, що сила європейського виноробства не у гігантах, а у тисячах дрібних виноробень. Безліч смаків і винних стилів Європи — їх заслуга. В Україні є виноробня «Кассія», яка випускає близько 3000 пляшок на рік, але до кожної ставиться, як до найкращого свого твору.
«Не женемось за масовістю, шукаємо індивідуальність», — пояснює засновник Микола Касьяненко. Винороб називає життя найбільшою цінністю, шанує Генрі Форда за характер і вважає, що головне у вині — чесність.
Микола Касьяненко
Вік — 58.
Освіта (професія): інженер-геофізик.
Основний бізнес: обслуговування та ремонт автомобілів.
Площа власного виноградника: виноград купується у постійного партнера-виноградаря в с. Кам’янка (Одеська обл.).
Обсяг виробництва: 2000-3500 пляшок на рік.
Я не можу жити без нових ідей і вражень. Якщо зранку не бачу нових горизонтів, це не мій день.
Найважче миритись з несправедливістю. Коли ображають людину.
Головна цінність у житті — саме життя. Зранку прокинувся, побачив сонце і це вже щастя. Бо хтось його не побачив.
Якби мав шанс почати все спочатку, то я б… просто почав спочатку. Зайнявся би вином трохи раніше, але до всього треба йти поступово. Зерно одразу не стане хлібом: йому треба прорости, вигнатись і дати плід. Людське життя таке ж.
Мій душевний стан зараз схожий на гірську річку.
Не люблю одноманітності: все навколо повинно клекотіти-шуміти. Тоді мені цікаво.
Моя «суперсила» — це моя дружина. Вона завжди підтримує, — «Прорвемось!». Завдяки цьому «прорвемось» в житті з’явились речі, які дуже ціную.
Справжній винороб ніколи не буде зневажати працю іншого винороба. Взагалі, будь-яку роботу.
Я займаюсь вином, тому що люблю вино і люблю його роботи.
Культура вина — це філософія життя. Хто займається вином, хто свідомо споживає— це його філософія.
Моє найбільше відкриття у вині сьогодні — це краса і смак вина. Кожен рік — нове відкриття.
Найбільша проблема українського виноробства — можновладці. Не треба нам допомагати, просто б не заважали, дали б нам волю.
Найбільше мені подобається поєднання вина з чистим повітрям.
Мій ідеальний день — коли привозять виноград і я починаю його давити. Коли дихаю ароматами ягід, напиваюсь соку і уявляю, яке вино з нього буде.
Якби мені до кінця життя довелось пити одне вино, то це було б Каберне Совіньйон.
Головне у вині — його чесність.
Якби мені дали $1 000 000, я б 70% чи менше витратив на виноробство, а все інше віддав би хворим дітям.
Найдивніший комплімент моїм винам дав винороб Володимир Гігінеішвілі, — «Ось це справжнє кахетинське! Де ти цьому навчився?».
Вино недооцінюють і переоцінюють. У 2015 році я зробив Шардоне Orange і спочатку воно нікому не сподобалось. Через два роки його розмели — вино дозріло і з’явився тренд.
Найдивнішим вином у моєму житті був бленд Мерло-Каберне Совіньйон (30% / 70%). У ньому з’єдналось все сильне від Каберне Совіньйон і все витончене від Мерло.
Для винороба успіх — пусті підвали.
Щастя для мене — сім’я і хобі.
Мій герой у світовій історії — Генрі Форд.
Мій герой у реальному житті — винороб Микола Лясовий. Завжди на позитиві, готовий допомогти, щира і щедра людина.
Якби моє життя було фільмом, воно б називалось «Від і до».
Якби мені дали необмежені повноваження та ресурси, щоб розвинути в Україні виноробство, то я б не «вигадував велосипед». Взяв би все найкраще з виноробства у Франції, Італії, Іспанії, Португалії і впровадив би це в Україні. За принципом: візьми краще від інших і впровадь у себе.
Фото: «Кассія»
Читайте також:
Правила українських виноробів: Євген Шнейдеріс
Правила українських виноробів: Маша Скорченко
Правила українських виноробів: Тетяна Матвєєва
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi