Справжній челендж не в тому, щоб стати веганом, а в тому, щоб залишитись ним - PostEat

пошук

Справжній челендж не в тому, щоб стати веганом, а в тому, щоб залишитись ним
23-02-2022 0 3209

Партнери

Автор


Традиційні раціони можуть не лише завдати шкоди здоров’ю та навколишньому середовищу, а ще й негативно впливають на добробут тварин. Веганські або вегетаріанські дієти, як правило, здоровіші для людей і дружніші до планети. А ще вони завдають менше шкоди тваринам. Однак рецидив серед веганів трапляється досить часто. Але поки що спеціалісти в області соціальної психології не вивчали, чому люди переходять на рослинну дієту та чому потім повертаються до м’яса.

Щоб трохи розібратись в цьому питанні, дослідники провели систематичний огляд літератури, щоб дізнатися, як люди переходять на рослинну їжу і як вони підтримують цю нову модель харчування. Вони здійснювали пошук в основних електронних базах даних у червні 2019 року та в березні 2020 року. Після перевірки понад 17 000 статей за допомогою пошуку за ключовими словами набір із 33 елементів відповідав критеріям для включення до остаточного аналізу. Представниці кампанії UA Plant-Based зібрали короткі підсумки дослідження нижче:

Дослідники визначили континуум харчової поведінки. Цей континуум мав сім кроків: всеїдний -> флекситаріанський -> редуцетаріанський -> пескетарський -> рослинний -> вегетаріанський -> веганський. Усі дослідження вивчали зміни харчування, які відбувалися впродовж цього континууму. Аналіз відібраних робіт виявив три теми.

1. Соціодемографічні профілі 

Вегани й вегетаріанці, швидше за все, жінки, високоосвічені та належать до середнього або вищого соціального класу. Вони розумні й мають хороше фізичне і духовне самопочуття.

2. Мотиви

Мораль, здоров’я, сенсорні уподобання та екологічна стійкість є основними мотивами переходу на рослинну дієту. Хоча лише один мотив може спонукати споживачів ставати веганами та вегетаріанцями, проте під час процесу причин може ставати більше.

3. Процес 

Дослідники розділили цю тему на три підтеми.

Розвиток усвідомлення та ставлення — досвід створює усвідомлення. Суб’єкти тоді відчувають розрив між фактичною та бажаною поведінкою. Якщо суб’єкт може вирішити інформаційний чи емоційний конфлікт, він може змінити своє ставлення до вегетаріанської чи веганської дієти.

Соціальні звязки та фізичні особливості. Нові вегани та вегетаріанці можуть зіткнутися зі стереотипами, тому важливо мати своє безпечне коло спілкування з однодумцями. Доступність вегетаріанської чи веганської  їжі також має значення для дотримання рослинного раціону.

Рецидив — повернення до традиційної дієти зазвичай є наслідком незручностей, проблем, пов’язаних зі здоров’ям, або складних індивідуальних чи соціальних ситуацій. Однак ті, хто обрав веганство чи вегетаріанство заради добробуту тварин, рідше відмовляться від неї. 

Вибір переходу на вегетаріанську чи веганську дієту після того, як ви все життя їли м’ясо, є, безумовно, складним рішенням. Як стати вегетаріанцем чи веганом, так і перестати ним бути — це процеси, які потребують часу. У більшості людей немає «ага» моменту, коли вони повертаються додому і повністю оновлюють свій холодильник. Веганам і вегетаріанцям, яким загрожує рецидив, важлива підтримка, у форматі освітніх кампаній чи особистого заохочення. Не менш важливою є і доступність продуктів та інформації про рослинний раціон. То ж дізнатися більше про перехід на веганство можна, зареєструвавшись на безплатний 10 денний челендж від кампанії UA Plant-Based.

 

Переклад та адаптація: Андріана Федевич, активістка кампанії UA Plant-Based

Оригінал тут.

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi